Inlägg från: riboflavin |Visa alla inlägg
  • riboflavin

    Hur ska man kunna få ett jobb?!

    Man måste börja någonstans :)

    Jag har en ganska bred högskoleutbildning inom biologi, men inriktade mig inom ett smalt område med få jobb och höga krav på erfarenhet och personlig lämplighet. För att skaffa mig den erfarenheten så har jag fått börja från grunden, trots min fina utbildning. Och vet du vad, jag trivs fantastiskt bra, och min utbildning ger mig utvecklingsmöjligheter som mina kollegor i många fall saknar, jag har alltså det bästa av två världar, precis här på tjänsten som jag egentligen inte ens tänkte söka. Jag har ett jobb jag trivs med, men där jag hela tiden ges tillfällen att åka på konferenser, hålla i föreläsningar, delta i projekt avdelningar emellan och dessutom jobbar nära andra på företaget som sysslar med sånt jag en gång valde bort för att följa min dröm.

    Tänk på att om man tar en specifik tjänst som man är punktutbildad för så finns risken att man slutar utvecklas, att få skapa sin egen karriär är en upplevelse och en utmaning. Att starta sin väg ut i arbetslivet via ett bemannings och/eller konsultbolag är en superchans om man är villig att se det som det. 


    Vid god typografi ska horungar inte förekomma.
  • riboflavin
    Anonym (hur?!) skrev 2014-04-14 20:17:20 följande:
    Jo men det får jag ju inte från första dagen! Jag har inte pengar till att klara första månaden innan jag fått min lön.
    Så om du har chansen att få ett jobb så skulle din pojkvän, som enligt uppgift just nu är snäll och försörjer dig, inte kunna tänka sig att ligga ute med pengar en månad för att ni sedan ska få bättre ekonomi?

    Prata med honom om möjligheten, om ni vill fortsätta vara ett par så är det klart att han kommer ställa upp om du presenterar en hållbara plan för hur den där första månaden ska lösas. Om han själv inte har något sparande så är det ju nu ni ska kämpa ihop en liten buffert, för att öka dina chanser till jobb, och era gemensamma chanser till ett bra framtida liv.
    Vid god typografi ska horungar inte förekomma.
  • riboflavin
    Anonym (hur?!) skrev 2014-04-14 20:27:31 följande:
    Många verkar glömma att jag inte är klar med min utbildning heller! Inte så lätt att få något jobb då, att få ett fast jobb drömmer jag endast om. Aldrig haft det i hela mitt liv.
    Det glöms väl inte bort? Många tjänster annonseras nu, men ska tillsättas 3-4 månader framåt i tiden. Jag tog min examen i juni förra året, mitt nuvarande jobb annonserades ut i januari, långt innan jag var klar med min utbildning med andra ord. Vi skrev kontrakt i mars och jag startade direkt efter sista föreläsningen. Tillsvidaretjänster är ganska ovanligt att man får direkt, jag hade först en projektanställning, sedan olika vikariat och nu är jag en av kandidaterna till en fast tjänst när en kollega med samma arbetsuppgifter har sagt upp sig. Som sagts tidigare, man måste börja någonstans ;)
    Vid god typografi ska horungar inte förekomma.
  • riboflavin
    Anonym (hur?!) skrev 2014-04-14 20:35:10 följande:
    Ja men du tycker inte att det är det jag gör då? När jag söker jobb som ekonomiassistent, administratör, kontorist osv? Då tycker jag att jag försöker börja någonstans. Kräver inte att det ska vara fast. Sökt en massa sommarvikariat men inte fått ett enda. har sökt ca 20 sommarvikariat nu.
    Absolut, men jag tycker du verkar göra det svårare för dig själv än vad du måste genom att vara så negativ. Klart du kommer få ett jobb, om du visar framfötterna och tror på dig själv.

    Min poäng var att man absolut kan få jobb redan innan avslutad utbildning.

    Det är ju du som startat tråden, och efterfrågar HUR du ska göra för att få ett jobb, men inga tips verkar duga utan allt är bara nattsvart. Klart du kan få ett jobb i närheten, men oddsen är större att slippa gå arbetslös under en period om du vidgar dina vyer.

    En fråga, tror du på fullaste allvar att 20 ansökningar under fyra månader är många?
    Som jämförelse kan jag nämna att jag sökte närmare 80 utlysta tjänster, över hela Europa, och skickade 200 spontanansökningar till alla företag inom och kring min bransch förra våren. Tre av dessa ledde till intervjuer, 2 var tjänster som jag i slutändan blev erbjuden.
    Vid god typografi ska horungar inte förekomma.
  • riboflavin
    Anonym (hur?!) skrev 2014-04-14 20:51:57 följande:
    fast nu läser du ju inte vad jag skriver. Har sökt minst 10 jobb i månaden, alltså minst 40 jobb på 4 månader. Varav ungefär hälften är sommarvikariat. De tips jag fått är ju typ på sånt jag redan gör. Lagt in mitt cv på typ alla bemanningsföretag som finns, söker allt från sekreterare till ekonomiassistent osv
    Ja, nu ser jag, ursäkta mig.

    Men du har också fått tips om att inte bara söka i Stockholm, tips om trainee-tjänster och annat som inte inte själv redan gjort, eller hur?

    Nu ska jag sluta tjata på dig och gå och lägga mig. Kom ihåg att du måste tro på dig själv för att andra ska göra det också. Lycka till med jobbsökandet och sätt dig ner med sambon och få klart för dig hur han ser på er situation, ni gör ju det här tillsammans.
    Vid god typografi ska horungar inte förekomma.
Svar på tråden Hur ska man kunna få ett jobb?!