Inlägg från: Lillajag87 |Visa alla inlägg
  • Lillajag87

    Letrozol

    Hej!

    Någon annan som testat Letrozol?
    Jag måste få berätta min historia....

    Jag fick 2009 reda på att jag hade PCO, jag hade ingen aning om vad det var, min värld rasade samman då jag uppfattade det på min gynläkare att jag aldrig skulle kunna få barn (väldigt taskig info fick jag, läkaren visste knappt själv vad hoin pratade om).
    Efter mycket tårar och olika faser innan det sjönk in ordentligt så sökte jag till en gyn i närliggande stad som var specialist på fertilitet. Jag fick testa Provera följt av Pergotime, enkel kur -inget hände, dubbel kur-inget hände och trippel kur-inget hände. Kändes hopplöst.

    Då fick jag komma till vår stads specialistklinik inom fertilitet och som är världskända. Fick börja med Gonal-F 50 enheter som sedan trappades upp efter mycket om och men till slut till 100 enheter och jag fick en blåsa på 18 mm, jippie! Fick då ta Ovitrelle så jag fick ägglossning.
    Denna gång vart jag gravid men fick ett väldigt tidigt missfall. Sånt som händer.
    Så då började den nedstämda och ledsna perioden igen en stund innan vi hoppade på karusellen igen. Vi tog en paus på 6 mån innan vi startade igen då det var väldigt jobbigt.

    Nu ska ni få höra varför jag frågade om ni andra provat Letrozol. När jag kom sist nu så sa läkaren till mig att det har kommit nya forskningar där Letrozol kan hjälpa att "trycka ner" de höga östrogen-nivåerna vi PCO:are har så (kommer inte ihåg vad hormonet heter) hormonet som gör att vi får ägglossning höjs och detta kan göra att ägg växer.
    Sen informerade han mig också om att detta är en tablett de ger kvinnor med bröstcancer (har inget med själva cancern att göra, det är ingen cellgift eller dylikt) för att ge dom hormonell balans. Han talade om det så jag inte skulle bli rädd och jag fick inte läsa bipackssedeln då den inte var riktad till mig.
    I värsta fall får vi putsa till med lite Gonal-F om det inte växer fullt sa han.

    Tjena tänkte jag, jag kommer väl på återbesök och så har det inte hänt någonting!
    Efter den obligatoriska Proverakuren och mensdag 3-7 2 st Letrozol så gick vi på återbesök.
    Voila! En äggblåsa på 20 mm presenterade sig.
    Både jag och min man var helt chockade och förstod ingenting. Vi fick sedan ta ägglossningsstickor i 3 dagar för att se om jag kunde ägglossa av mig själv, vilket inte hände, så vi tog sedan en Ovitrellespruta.
    Nu har jag tagit stickor och har haft ägglossning och ska till kliniken snart för att kolla progesteron i blodet som ett slags "kvitto" på att jag haft ägglossning.
    Plus att min man lämnade prov, man skulle sikta på 18 miljoner friska spermier, min man hade 124 miljoner vilket också kändes positivt och bra!

    Så nu går vi i den obligatoriska 2 veckor efter ägglossnings-tiden och väntar på att få ta gravtest och hoppas på att mensen inte kommer.

    Måste säga att jag blev väldigt imponerad av Letrozol. Så många gånger jag kört Gonal-F i omgångar och vi har skojat med läkarna och sagt vi har skyttetrafik till dom för alla kontroller vi gått på. Nu har vi varit där på ett första besök och ett återbesök.
    Antaligen fungerade behandlingen på mig och jag var mottaglig.

    Hoppas nu på ett plus den 27 april, önska mig lycka till!

  • Svar på tråden Letrozol
  • Lillajag87
    Zinfandel skrev 2014-04-16 16:15:07 följande:
    Japp, provat men tyvärr utan lyckat resultat. Hoppas det går vägen för er nu!! {#emotions_dlg.flower}Solig

    Tack, jag hoppas verkligen att det går vägen nu! Cool

    Har de senaste 2 dagarna haft fruktansvärd värk i magen och ner i underlivet. Eftersom jag haft PCO sedan tonåren har jag ingen aning om hur mensvärk är etc. Så jag ringde kliniken och ssk sa till mig där att jag har ägglossning. Jag ska in på måndag för att få mitt kvitto på det med blodprover. Men hon sa att bättre kvitto än smärtan som jag har/haft nu finns inte :)

    Glas påsk!
  • Lillajag87
    Soscan skrev 2014-04-24 23:11:29 följande:
    Hej! Jag ska börja med dubbeldos av letrozol imorgon, förra månadens enkeldos (och min första) gav inget resultat. Kul att läsa om fler som äter letrozol, de flesta verkar få pergotime utskrivet, är det någon som har koll på vad det är för skillnad mellan dem, och vilken som är "bäst"? Med vänlig hälsning, Sofie

    Jag vet inte vad skillnaden är egentligen. Handlar säkert om halter av hormon alt. substanser osv. Som jag skrev tidigare så sa min läkare att detta är ett prep dom ger kvinnor som behöver få "hormonbalans" i kroppen som har haft bröstcancer så det känns som om det borde vara "lite starkare". Har man genomgått ev. behandlingar såsom cytostatika och strålning så kan det säkert påverka kroppen på olika sätt.

    Jag prövade Pergotim förrut vilket inte fungerade, upp till trippeldos. Så min läkare sa att jag fick börja med Letrozol i dubbeldos direkt då han trodde enkel inte skulle fungera, vilket jag är tacksam för då jag fick en äggblåsa på 20 mm och kunde ta Ovitrelle.

    Nu går jag och väntar, på söndag får jag ta test och se om jag är gravid. Ska bli spännande.

    Enda skillnaden jag märkt från Gonal-F sprutor och Letrozol tabl är att jag har MYCKET ondare i bröstet denna gång. T.o.m. så att jag fått som en jätteknöl i mitt högra bröst, vart lite orolig ett tag men fick info om att så kan det bli.

    Så nu går vi och hoppas på ett plus här hemma :)
  • Lillajag87
    Soscan skrev 2014-04-29 22:43:13 följande:

    Tack för svaret! Men nu är jag super nyfiken.... Hur har det gått för dig?

    Hej!

    Tyvärr vart det inget plus denna gång :( Fick mens på exakt beräknad dag. Alltid lika tråkigt när det blir så fast man vet att det kan dröja några månader innan det "fäster". Men man blir ju alltid ledsen ändå. 
    Men har fått hoppa på en ny omgång behandling. Ska fr.o.m. imorgon börja med Letrozol igen och vi ska sedan på dag 12 till läkaren för ultraljud. Hoppas att något ägg utvecklats så exemplariskt som förra gången.
    Måste säga att det är inte lika "betungande" behandling med Letrozol som Gonal-F. Jag tycker det känns så skönare utan sprutor och istället få ta tabletter.

    Vi försöker tänka positivt och framåt. Kommer uppdatera här och tala om hur det går!
  • Lillajag87

    kanien skrev 2014-05-09 17:22:43 följande:
    ska börja med en letrozol kur efter jag har fått min nästa menstration, var till gyn idag och fick det bekräftat. Slutade med p-spruta för 1år sedan och har inte kommit igång med ägglossningen ÄN, känns hopplöst.. men hoppas det blir någonting nu med letrozol kuren =) bara att hålla tummarna.

    Hoppas det går vägen för dig, det där med p-piller och sprutor kan ta ett tag innan kroppen kommer ifatt.

    Jag var till gyn igår och fick veta att jag hade en, på höger äggstock (som vanligt) en äggblåsa på 19 mm. Så imorgon ska jag ta en Ovitrelle och köra på och hoppas på att det tar denna gång.
    För mig funkar Letrozol så himlka smidigt!

    Skillnaden med Letrozol för mig mot Gonal-F är att jag har mycket smärtsam ägglossning om man jämför med Gonal-F.
    Förra gången fick jag så smärtsam ägglossning att jag trodde att jag skulle få (ursäkta ordvalet) både fram- och bakfall. Det var fruktansvärt!
    Sen har jag även fått erfara en biverkan och det är spända och svullna bröstkörtlar. Nästan som knölar eller som vid mjölkstockning. Aj säger jag bara, men det går över!
  • Lillajag87
    Emmaaa1984 skrev 2014-05-06 09:55:18 följande:
    Min kur med Letrozol funkade inte iaf. Så nu blir det Provera igen för att få mens..


    Vad tråkigt att det inte fungerade. Tog du enkel kur eller dubbel? Jag hade kört Pergotime innan och det fungerade inte ens trippelkur. Så när jag skulle börja med Letrozol nu så fick jag börja med dubbel dos direkt.


    Lycka till och skriv gärna hur det går! :)

  • Lillajag87
    Soscan skrev 2014-05-05 21:51:32 följande:

    Va tråkigt. Ja så klart man blir ledsen, hur mycket man än tänker att man inte ska hoppas för mycket. Jag var på vul idag, hade ett litet ägg på nästan 12 mm ska tillbaka på onsdag och se om de växt något... Just nu är jag bara glad att få se framsteg... Men man kan ju inte låta bli att hoppas på ägglossning!

    Hej Soscan!

    Hur har det gått för dig? Jag varpå VUL igår och hade en 19 mm stor äggblåsa på hö sida. Så imorgon blir det Ovitrelle igen :)

    Kram
  • Lillajag87

    Hej allihopa!
    Länge sedan jag skrev nu. Har varit mycket, ni vet hur det är :)
    Jag har för ett tag nu sedan avslutad en Letrozolkur (den andra omgången), har tagit Ovitrelle och har beräknad att få mens imorgon. Än så länge inte en tillstymmelse till det så jag hoppas att det blir ett plus den här gången!

    Välkomna alla ni som hittat hit, vissta väl att vi var fler med PCO som fått börjat med den "läskiga" tabletten Letrozol som verkar göra under!
    Skriv gärna hur det går för er!

  • Lillajag87
    miss85 skrev 2014-05-27 14:08:32 följande:
    Hej tjejer,

    Jag har en lång historia bakom mig, först med en överproduktiv sköldkörtel som opererades bort för 2 år sedan. Sedan upptäcktes PCO-äggstockar. Provade med pergotime i en massa månader, säkert 8-9 ggr. Sedan fick vi gå över till IVF. Vi fick göra två IVF som inte tog sig, hade sammanlagt 11 ägg i frysen efter det. Sedan fick jag börja med letrozol + ovitrelle för att få en ägglossning inför att återföra ett fryst embryo. Vi har genomfört två frysförsök som inte heller tagit sig. Men vilken skillnad på letrozol och pergotime! med letrozol har jag vid båda tillfällena haft en blåsa på ca 18-20 mm på dag 12. Med pergotime kunde det gå hur som helst, trots trippelkur. Jag är glad att letrozol börjar bli mer känt.
    Imorgon är en ny "dag 12" och jag ska på VUL för att se om det vuxit någon blåsa som kanske kan lossa inför vårt 3:e frysförsök. Håll tummarna!

    Lycka till! Har en närstående som håller på med IVF och genomgår äggutplock as we speak. Vet hur jobbigt det kan vara med den procedur ni går igenom. Hoppas allt går väl!

    Kram
  • Lillajag87
    miss85 skrev 2014-05-27 15:58:25 följande:
    Tack för lyckoönskningar. Ja vi har gått igenom två äggplock. Ingen lättmatch men jag tycker att jag varit duktig :)
    Ser att du förhoppningsvis ska plussa i dagarna? Tagit ngt test än?

    Jag har tagit ett test idag, enligt uträkning skulle jag göra det idag. Tyvärr var det negativt men ingen mens kommit ännu så jag ser det inte som helt kört ännu! :)
    kanien skrev 2014-05-27 16:30:36 följande:
    Jag avslutade en letrozolkur i söndags för förväntas ha ägglossning i helgen (min första på ca 6år om det går som det ska). Tyvärr är det ju röda dagar nu i slutet av veckan så jag ska inte på ultraljud förens på måndag (alltså dag 15), men jag har massa ägglossningstest hemma så det gäller att ha koll själv smile1.gif hoppas hoppas hoppas på en ägglossning till helgen!
    Ett tips där, köp clearblues ägglossningstest. De är SÅ mycket bättre. De är lite dyrare men det är värt det. Jag vet inte hur många sidor folk lägger ut bilder och folk sitter och tror och kommenterar om huruvida folk har ägglossning eller inte (de där testen man ska ha två streck osv). Clearblues ägglossningtest har två lägen, antingen en ring som betyder att man inte har ägglossning och en glad gubbe som betyder ägglossning.
    Man blir tokig av att sitta och tolka annars! Ett litet tips bara :)
    Caaarroo skrev 2014-05-27 23:20:30 följande:
    Åh vad kul med en sån här tråd, precis vad jag sökte! Börjar med min enkelkur i morgon ska på VUL den 6:e juni för att se om det blir något ägg!
    Går på Carl von linne i Uppsala! Min son som är 2,5 "blev till där" med hjälp av insemination och pergotime! Lyckades på första försöket! Så jag är hoppfull igen! ð
    Försökte i tre år innan vi fick sonen och har inte skyddat oss sedan han föddes! Håller tummarna för er allihopa!
    Hej! Välkommen hit! Det är ju inte så vanligt än med Letrozol, mest Pergotime som är i fokus. Jag går också på Linné! Kul att kunna dela erfarenheter av de som går där också :)
    Jag upplevde mycket bättre effekt av Letrozol jämfört med Gonal-F och Pergotime. Man behöver inte "hålla på" så mycket och flänga in för VUL hela tiden utan det räckte med en dubbelkur så hade jag fått en blåsa på 20 mm :)

  • Lillajag87

    Hej tjejer!

    Lite update här då, vart inget + på stickan denna gång heller. Har gått igenom en till 2 tabl i 5 dagars behandling med Letrozol på Linné igen.
    Vara på VUL idag och det visade sig en blåsa på 17 mm och en på 18,5 mm. Läkaren frågade om vi ville fortsätta för risken finns ju för tvillinggraviditet annars.
    Vi valde att ta Ovitrelle iaf. Behöver ju inte fästa båda två. och gör det så så får vi ta det, vi har pratat igenom det jag och min man.
    Kanske lite bättre odds att något av äggen blir befruktade kanske? :)

    Ha det bra!

Svar på tråden Letrozol