• Anonym (Mia)

    De säger att min dotter kanske är utvecklingsstörd...

    Du verkar ha en härlig liten tjej, och det är hon även om hon får en diagnos. En lätt utvecklingsstörning är inte hela världen. Min dotter går ettan och utreddes förra våren, har lätt utvecklingsstörning men än så länge bedömer vi att hon mår bäst i vanlig skola. Särskolan i vår kommun är jättebra, men de är så få barn i lågstadieklassen för grundsärskolan (bara fem elever 1-3) så hon får vara kvar på skolan hon och syskonen går på. Vi byter skola när det känns att hon inte har kompisar och trivs på skolan.

    Har det gjorts någon medicinsk undersökning till varför hon är sen? Finns många orsaker till sen utveckling, autism är en av många. Men sedan så verkar det hittas fler och fler som förut man inte riktigt visste orsaken som nu visas bero på mindre kromosomavvikelser. Det kan man ärva av en helt frisk förälder eller så blir det delningsfel när ägget delas i början.

    Tänk att vårt DNA består av 23 par strumpor. Downs syndrome är då 21 strumpparet inte är ett par, utan tre stycken. Massor av andra mindre kromosomavvikelser kan det ha lossnat en maska i mitten på högra strumpa nr 2. Eller så sitter lite av vänster strumpa tre fast på vänster strumpa fem. Kan bli hur tokigt som helst, och en del småfel med en maska borta  påverkar inte oss människor alls, andra påverkar mycket.

  • Anonym (Mia)

    Ja min dotter går i vanlig klass, har extra personal i all skoltid (utom musik och gympa). Hon har en kromosomavvikelse som gör att ansiktet är lite speciellt, så det syns så att säga på henne, men hon är söt och omtyckt. Mycket för att hon genuint tycker om människor och det lyser igenom så många tycker om att vara med henne för de blir omtyckta. Ganska så härlig egenskap.
    Men hon skiljer sig väldigt mycket i logisk förmåga, absolut, och skillnaden kommer bara öka. När den är för stor kommer hon få byta till grundsärskola och då har förhoppningsvis klassen fyllts på av fler barn från kommunen som blivit diagnosticerade. Just första åren i skolan upptäcks ofta de med lätt utvecklingsstörning, märks inte alltid så tydligt i förskolan.

  • Anonym (Mia)

    Förresten, bara om du inte vet men barn kan vara inskrivna i särskolan men gå integrerat i vanlig grundskoleklass. Inget annat barn i klassen behöver veta att hon är inskriven i särskola.

  • Anonym (Mia)

    Jag känner också ett barn där förskolepersonallen larmade, stora larmklockan, att något var allvarligt fel. Så det skulle börjas utredning och föräldrarna förstod inte riktigt varför. I väntan på det så tillbringade områdets specialpedagog tre dagar på förskolan, kollade extra på denna tjej, och kallade sedan till möte. Hon såg ingenting alls konstigt, ja kanske liiiite sen. Familjen bytte efter detta förskola, fanns som inget val då förskollärarna inte kunde ta till sig specialpedagogens synpunkter. Tjejjen klarar skolan ganska bra, hon klarade alla krav i trean men hade fått kämpa ganska hårt och klassen var stor och stökig, så de valde att hon fick gå om trean, för hennes skull, inte för att hon var tvungen. Ett år extra och hon fick även hamna i en ganska liten lugn klass. Det gå bra för henne, går femman nu, nog är hon lite senare men absolut ingen utvecklingsstörning.

Svar på tråden De säger att min dotter kanske är utvecklingsstörd...