• Tom Araya
    Fatumeh skrev 2015-08-31 09:58:26 följande:
    OT

    Kvinlig könsstympning är inte kosmetiskt, det är ett sätt att utöva makt och kontroll över kvinlig sexualitet. Det inbebär oxå i vissa kulturer en statushönjing för kvinnan och därför är det extremt svårt att driva igenom en förändring.
    Omskärelse av pojkar är i vissa kulturer allt det där + kosmetisk.
    Fatumeh skrev 2015-08-31 09:58:26 följande:
    Eller tycker du att det är lika illa att en mans sexuella njutning försämras som att flickor dör?
    Det händer att även pojkar dör av omskärelse, även om det är mer ovanligt.

    Du får ju också tänka på de olika varianterna av kvinnlig omskärelse/könsstympning. Det är de allra lindrigaste av kvinnlig omskärelse som är jämförbar med manlig omskärelse, men sedan finns ju även några grövre varianter för kvinnor som förekommer i vissa kulturer.

  • Tom Araya
    Paulina P P skrev 2015-08-31 11:08:35 följande:

    TS: "Dubbelmoral om jämställdhet"? Du vet väl att när kvinnor blir jämställda män blir samtidigt män jämställda med kvinnor.


    Är det så? Är det någon som jobbar för det?
  • Tom Araya
    Paulina P P skrev 2015-08-31 11:09:37 följande:
    Motsvarigheten för män skulle vara att man skär bort ollonet. Många män verkar inte fatta det.
    Den jämförelsen stämmer bra med de former av kvinnlig könsstympning som innebär att man skär bort de yttre delarna av klitoris, men så ser inte alla könsingrepp på kvinnor ut, utan det finns lindrigare former som kan jämföras med manlig omskärelse.
  • Tom Araya
    Daniel12 skrev 2015-08-31 15:14:19 följande:

    En sak är ju att kvinnor ofta är vinnare i vårdnadstvister osv. Men vad menar du generellt med att de lättare kommer undan med saker? Ge några exempel?


    Kolla på Fi och miljöpartiet, därifrån har mängder av uttalanden och förslag kommit som skulle bemötas hårdare av allmänheten och inte minst kvinnor om det var män som hade kommit med motsvarande.

    Andra exempel:
    Det är mer accepterat att kvinnor avvisar fräcka sexuella inviter med ilska än att män gör det.
    Män betalar för sig och ofta även för sitt kvinnliga sällskap. Kvinnor betalar oftare för sig själva numera, men förväntas sällan eller aldrig betala för sin partner.
    Kvinnor kommer lättare undan med att belägga både män och kvinnor med ett stereotypiskt beteende än vad män gör.
    Liknande går att rabbla i oändligheter....vi är inte riktigt där än, där kvinnor och män förväntas bete sig lika...

    Jag tror också att många är nöjda med vissa könsroller...att män och kvinnor förväntas göra vissa saker i högre grad än motsatt kön för att det helt enkelt passar dem bra.
  • Tom Araya
    Palestrina skrev 2015-08-31 15:26:54 följande:
    Kan du berätta om de lindrigare formerna av kvinnlig könsstympning, och styrka det du säger med någon källa. För även om jag har fattat att det finns olika grader i helvetet här, har jag inte uppfattat någon form av kvinnlig könsstympning som direkt jämförbart med manlig omskärelse, eller tvärtom.
    Google is your'e friend! Flört

    Den här sammanfattningen hittade jag på Wikipedia:

    I. Delvis eller totalt borttagande av klitoris och/eller klitoris förhud (klitoridektomi).
    II. Delvis eller totalt borttagande av klitoris och de inre blygdläpparna, med eller utan excision [bortskärande] av de yttre blygdläpparna (excision).
    III. Förminskning av den vaginala öppningen genom skapande av en försegling i och med att man skär och sammanfogar de inre och/eller de yttre blygdläpparna, med eller utan excision av klitoris (infibulation).
    IV. Alla andra skadliga ingrepp på de kvinnliga genitalierna av icke-medicinska skäl, exempelvis prickning, snittning, skrapning och brännande.

    sv.wikipedia.org/wiki/Kvinnlig_k%C3%B6nsstympning

    OBS! Denna artikel på Wikipedia har gott om specade källor.


  • Tom Araya
    Daniel12 skrev 2015-08-31 16:45:13 följande:
    Att avvisa fräcka sexuella inviter är väl ganska logiskt. Kvinnor får vad jag förstår ganska mycket av sådant, och då är det klart att de blir förbannade om män bara ser dem som fittor med två ben, typ. Vad skulle du säga om du bara blev eftertraktad för det du har mellan benen och inte för vem du är som person?
    Såklart skall liknande situationer jämföras, vilket jag tyckte var för uppenbart för att påpeka.


  • Tom Araya
    Fatumeh skrev 2015-08-31 20:51:23 följande:
    Vilka av dom här menar du är jämbördiga med manlig omskärelse?
    Typ 1 i det fall man väljer att bara skära i klitoriskappan och inte i själva klitoris (vilket står angivet som alternativ).
    Fatumeh skrev 2015-08-31 20:51:23 följande:
    Och har du nått belägg för att det skulle vara vanligt förekommande att män dör (för det är det hos kvinnor) till följd av omskrärelse? Låter osannoligt med tanke på att det fortfarande praktiseras i Sverige.
    Nej, det har jag inte och jag påstod inte heller att det är vanligt, bara att det förekommer.
    Jag har ingen statistik att tillgå, men 2013 dog i alla fall 30 pojkar i Sydafrika av de komplikationer som uppstod av omskärelse. Det finns enstaka fall även i Norden.

  • Tom Araya
    Fennyxx skrev 2015-08-31 22:52:31 följande:
    Visst. Och folk dör varje år när de fastnar med handen i en drickaautomat som sedan välter. Nu vill att vi pratar om det i stället!! Att börja diskutera manlig omskärelse i samma sammanhang som kvinlig könsstympning tycker jag är märkligt och otroligt provocerande. Könsstympning är ett vansinnigt grymt övergrepp - och så kommer du med " ja men ibland skär de bara lite i klitoriskappan" Vad menar du med det, vad spelar det för roll? Det har lika mycket med saken att göra som vad jag åt till frukost igår.
    Du förringar alltså manlig omskärelse?
    Vad i detta gör skillnaden i grymhet och övergrepp?
  • Tom Araya
    Fennyxx skrev 2015-08-31 23:23:11 följande:

    [quote=75702720][quote-nick]Tom Araya skrev 2015-08-31 22:58:37 följande:[/quote-nick]Du förringar alltså manlig omskärelse?

    Vad i detta gör skillnaden i grymhet och

    Jag konstaterar att de båda traditionerna får oerhört skilda konsekvenser för de som utsätts för dem, och att skilnaderna i grymhet och övergrepp är så stora att jag anser det märkligt att ens jämföra dem eller prata om dem i samma sammanhang. Jag förstår inte syftet. Det är lite som om någon skulle börja hojta om det läskiga rhinoviruset när någon annan försöker bekämpa ebola.

    Visst kan man tycka att det är onödigt att ta bort förhuden, att barn bör få bestämma om förhud och tex hål i öronen själva, att både den som tar hål eller tar bort förhud helst ska veta vad hen sysslar med osv, men den diskussionen har inget med masakrerade kvinnounderliv att göra.


    Säg exakt vad som är så oerhört mycket värre i att skära bort förhud på på en pojke och förhud på en flicka och skippa dravlet som inte håller?!
Svar på tråden Dubbelmoralen om jämställdhet