• Mamori

    Utvecklingsstörning och ekonomisk hjälp?!

    Har hon blivit utredd för autism, tänker angående det med dålig ögonkontakt och dåligt språk?

    Autism plus utvecklingsstörning brukar ge höga vårdbidrag. Nu är hon så liten ännu att hon kanske inte får så högt just pga att barn i den åldern oftast behöver föräldrarna väldigt mycket ändå.

    Förskolan borde kunna anställa en specialpedagog till henne, ni kan kolla med habiliteringen om de kan hjälpa.

    Min son har autism och lättare utvecklingsstörning och vi fick ett möte med rektorn för förskolan och habiliteringen och de anställde en ny person för att hjälpa honom, då kunde han gå i vanlig barngrupp på förskolan. De flesta (alla?) förskolor har en del pengar just för den här typen av ändamål.

    Vi sökte dock inte vårdbidrag när han var så liten så jag vet inte hur det hade gått, men när han var 4 år fick vi fullt vårdbidrag. Sökte igen nyligen när han fyllt 7 år och fick 3/4.

    Får hon en autismdiagnos så kolla era försäkringar. Vi hade en trygga barn med tillägg hos trygghansa för vår son och fick ut 100 000 för autismdiagnosen, det hjälper ju jättemycket.

  • Mamori
    Vilmsan skrev 2014-06-11 11:50:37 följande:
    Han skriver även att hon behöver betydande insatser för motorisk träning, erfarenhetsmässigt kommer det också behövas insatser för träning av kommunikation. Dessa insatser behöver göras dagligen. 

    Tycker att det är ganska bra och tydligt!! Eller ni som vet?? 
    Det här är superbra! Just att man måste träna dagligen (skriv gärna hur mycket träning per dag) drar upp vårdbidraget jättemycket!
  • Mamori

    Vill du ha tips på vad du ska skriva i VB-ansökan så säg till Glad

  • Mamori

    Okej, det här är saker som är bra att ha med (ni har antagligen tänkt på en hel del av detta redan men skriver ändå för säkerhets skull):

    * Skillnader mellan er dotter och andra barn i samma ålder. Vad kan er dotter inte göra som de andra kan?

    * Extraarbete som ni lägger ner - övningar och träning med henne (viktigt hur mkt tid det tar - raster för dottern räknas in i tiden så om ni övar tre timmar/dag fast hon får en halvtimmes rast efter 15 min övning så räknar ni in allt), skriv att läkare/hab/psykolog har sagt hur viktigt denna träning är och vad den kan ge på sikt

    * Kommunikationsproblemen och att de inte kan kompenseras på ett bra sätt (med tex tecken/kroppsspråk etc) samt att ni måste hjälpa henne hela tiden att förstå sin omgivning och tolka den för henne

    * Har hon humör/frustrationsproblem pga att hon inte förstår, ta med det.

    * Även fast ni kan bli lockade att skriva det som hon är bra på också (skrattar, tittar på er ibland) eftersom det är jobbigt att skriva bara negativt om sitt barn som ändå är underbart på så många sätt, gör det inte. De behöver bara veta det negativa.

    * Behöver hon träffa läkare/hab/dietist etc mer än andra barn så ha med det också

    * Behöver ni ha extra koll på hennes näringsintag med tex näringstillskott, näringsuträkningar, dietistkontakt, oro att hon inte växer tillräckligt så skriv det också

    * Allt merarbete pga att hon inte kan gå på förskolan, ta med det. Fixar det sig sedan med specialpedagog så ändra det då men skriv nu att läkare bedömer att hon inte kommer att kunna göra det på överskådlig tid/mycket länge. Det är viktigt eftersom man söker VB för så lång tid

    * Skriv att det är jätteviktigt att ni ägnar massor av tid att försöka kommunicera med henne så hon inte försvinner in i sig själv mer (ännu bättre om ni hade haft autismdiagnos eller var under utredning här men det kan ni ju föreslå till hab när ni får kontakt till dem)

    * Nämn att ni har remiss till hab

    * Får ni ut ngt på försäkringen, nämn det i ansökan. Även om ni fått annan hjälp och stöd, det verkar vara lättare att få mer pengar ju mer pengar man fått underligt nog

    * Det verkar som att man kan få VB istället för tillfällig föräldrapenning ifall man måste vara hemma med barnet som ni kommer behöva annars, så skriv ngt om det kanske, eller nämn det i intervjun de kommer att ha med er. Vi fick välja på högre VB och möjlighet att ta ut tillfällig föräldrapenning så då valde vi bort föräldrapenningen till förmån för högre VB eftersom det blir lättare att planera ekonomiskt så.

    * Har hon fysiska problem tex magproblem, kan inte sitta/krypa etc så skriv mycket om det. Man har lättare att få VB för fysiska funktionshinder.

    * Generalisera gärna. Även om hon jollrar lite och tittar på er ibland så skriv typ "Har ingen form av talat språk och förstår inte heller tal överhuvudtaget, och kompenserar inte för denna brist med någon annan sorts kommunikation"

    Det är också jättebra att titta på andras ansökningar (finns på internet mest troligt) för att se hur de har skrivit och kolla på vad de har fått. Om man vill så kan man faktiskt hänvisa till andra tidigare domar för att visa att ens barn har liknande svårigheter och borde få samma belopp.

    Lycka till! Solig

Svar på tråden Utvecklingsstörning och ekonomisk hjälp?!