Inlägg från: Sofia2 |Visa alla inlägg
  • Sofia2

    14 åring har sex?

    Skulle bli orolig. Dessutom är det brottsligt för en 5 år äldre att ha sex med henne, hon räknas som underårig, men det mår kanske inte hon bättre av att höra. Jag skulle nog ha bokat in en tid hos ungdomsmotagningen eller hos en barnmorska för samtal för er två att gå till tillsammans. Tror att det är viktigt att ni pratar om det och att det synliggörs som ett "problem" och inte bara sopas under mattan. Inser hon riskerna? Vad händer om hon blir gravid? Vilket beslut är hon (ni eftersom hon inte är myndig) beredd att ta då?

    Jag har också hört att ungdomar med framtidsdrömmar utsätter sig för färre risker. Vilka drömmar har din dotter? Att få henne att ändra sitt beteende kan bara ske genom hennes egen vilja, inte genom din logik, förbud eller motivering. Hon själv måste fundera på vinsterna med att vänta. 

    Jag tror tidig sexdebut handlar om den egoboost det ger dessa ungdommar, genom att känna sig sedda och vuxna. Jag tror det är viktigt att hon får dessa behov tillgodosedda på andra sätt, och där tror jag föräldrar kan stötta mycket. Det är ju även vuxet att kunna ta beslutet att säga nej till sex. Erfarenheten har hon ju redan - och den tar ingen ifrån henne.

    Bekräfta att hon är stor att ta egna beslut men att du har önskningar om ändrat beteende eftersom hon är dig så kär. Prata om hennes erfarenheter och fråga om hennes "första gång" - berätta om din egen och dina egna förväntningar, misslyckanden, rädslor du hade då. Då kanske hon berättar om sina rädslor, som kan vara en källa till förändring. 


     

Svar på tråden 14 åring har sex?