• albastro

    kommer en 6åring ihåg nytt språk

    Det är lite olika med språken som man kommer ihåg tror jag.
    Min sambo pratade sitt hemspråk när han var liten med sin mamma, men ju mer svenska hon lärde sig, desto mer svenska blev det i hemmet. Idag som vuxen kommer han inte ihåg något alls. Hör han språket så kan han urskilja kanske max 10 ord.
    Jag är också en sk blandras och pratade rumänska som liten. När mamma och pappa skildes, så träffade jag ingen på nästan 15 år som jag kunde prata med. Men när jag träffade pappa igen i vuxen ålder, upptäckte jag att språket fanns kvar, behövde bara påminnas lite, höra lite sen var det igång igen :)

    Det jag vill komma fram till är att jag tror det beror på språkbegåvningen. Men ni har ingen möjlighet att hon kan få hemspråksundervisning i skolan?

  • albastro
    Anonym (Nina) skrev 2014-07-23 20:33:22 följande:
    Intressant svar.. minns du hur gamla ni var ungefär när svenskan tog över? Även om våra barn skulle lära sig ett språk felfritt så kommer dom aldrig få hemspråksundervisning eftersom vi pratar svenska hemma. Hur gör man om man bor i ett land under några år när barnen är små o kommer hem och pratar svenska hemma. Ska man glömma de språket man tidigare använt med vänner i det tidigare landet? Känns orättvist att språkundervisning inte är till för alla. Förstår ju att det inte är ekonomiskt hållbart men min killes föräldrar brydde sig inte om att nyttja rätten mitt barns pappa hade att få lära sig språket men vi vill att våra barn ska lära sig nu men då går det inte.
    I sambons fall var det när han började skolan, så ca 7 år gammal.
    I mitt fall var jag ca 5.
    Dock så är vi båda födda i Sverige.
    Synd det där med hemundervisningen, tycker man borde kunna få det på något höger :/
  • albastro
    Anonym (Nina) skrev 2014-07-23 21:02:15 följande:
    Gick ni inte på hemspråk? Varför inte? Då hade ni ändå språken som förstaspråk och glömde ändå. Men vad roligt att ditt språk kom tillbaka. Använder du dig av språket ibland idag? Kommer du lära/lär du dina barn rumänska?
    Kommunen sambon växte upp i erbjöd inte hemspråk när han var liten.
    Att jag inte gick, beror tyvärr på att mamma blev bitter efter skilsmässan, ville inte att jag skulle ha med mina rötter att göra :(

    Jag använder mig av språket idag, har kontakt med familjen där nere, kommer prata det med mina barn på rumänska och svenska, för det är alltid bra att lära sig till släktträffar, samma att jag har bett svärmor prata med dom på hennes språk. så får vi se hur det går, men jag tror det kommer gå bra :)
Svar på tråden kommer en 6åring ihåg nytt språk