Inlägg från: Felidae |Visa alla inlägg
  • Felidae

    Universitet, språk, ligger på för hög nivå?

    Långt ifrån alla moment brukar ju var obligatoriska på universitetet, så du får väl själv avgöra vad du har nytta av att vara med på. Grammatikundervisning kan till exempel vara nyttigt, eftersom du måste kunna förklara hur språket är uppbyggt, trots att du själv förmodligen aldrig har behövt några grammatikregler för att lära dig tyskan. Eftersom det är så få som vill bli tysklärare (tror det var tre stycken i hela landet i år) skulle jag misstänka att du läser tyskan tillsammans med andra som inte ska bli lärare, så didaktiken är nog separat. 

    För övrigt kände jag att man förväntades kunna tyska tämligen flytande redan på första kursen på universitetet, och jag upplevde en stor nivåskillnad från steg 5 på gymnasiet.


  • Felidae
    eller skrev 2014-07-24 09:08:51 följande:
    Ja, som jag förstår det ska vi första terminen läsa 4/5 delkurser med ett par internationella linjer, administration exempelvis, så jag tror femte kursen är didaktik.

    Men tusen tack för ditt svar, nu blev jag lugnare.. det är så svårt att veta hur det fungerar när man aldrig varit där! Det bästa är så klart om jag har nytta av kurserna och det blir en utmaning för mig också, och tror precis som du att jag kommer ha nytta av grammatik och säkert mycket av litteraturdelen också.. Det var mest muntlig och skriftlig kommunikation jag tänkte att de skulle undervisa på steg 3-nivå, men skönt att höra att du upplevde nivåskillnad! 

    Är du nöjd med ditt val? Är det över lag väldigt mycket plugg? 
    Tyska är ett tämligen tacksamt ämne att undervisa i - det är lätt att göra innehållet intressant och de elever som väljer tyska är ofta hyfsat motiverade, så det är absolut ett jobb jag rekommenderar! Att läsa främmande språk på universitetsnivå är överlag ganska krävande, åtminstone i jämförelse med vissa andra ämnen. Enligt min erfarenhet har det krävts betydligt mer jobb av mig för varje poäng i tyska och engelska än i t ex litteraturvetenskap och sociologi. 
Svar på tråden Universitet, språk, ligger på för hög nivå?