• Anonym (salomo)

    Äggen gick till fel par, vad tycker ni?

    Jag kommer osökt att tänka på berättelsen om kung Salomo, och de två kvinnorna som kom till honom med ett spädbarn. De hade haft varsitt spädbarn, men det ena barnet hade dött, och nu hävdade båda att barnet som levde var hennes. Då befallde Salomo att barnet skulle huggas itu, så att kvinnorna skulle få halva var. "Nej, hugg inte barnet itu, ge det hellre till henne!" sa den ena kvinnan. "Hugg barnet itu, ingen av oss ska ha det" sa den andra. Varpå Salomo dömde att kvinnan som kände tillräckligt stor kärlek till barnet för att hellre ge upp det för den andras skull, än att se det dö, skulle ha barnet.

    Det här är ett problem som inte har någon lösning. Eftersom det hade skett en sammanblandning av befruktade embryon, och processen bara gäller ett tvillingpar, får man anta att inplanteringen av det andra embryot misslyckades, så att de som är biologiska föräldrar till tvillingparet inte har någon annan bebis, som biologiskt tillhör kvinnan som burit barnen och hennes man, att byta med. Det finns ingenting i berättelsen som garanterar att dessa barn hade kunnat utvecklas till ett foster ifall rätt embryo hade planterats in i rätt livmoder. Kanske hade båda befruktningar misslyckats, vem vet? Det är ju inte bara tvillingarnas biologiska föräldrar som har förlorat sina barn här, utan också de andra, som inte fick sitt eget embryo. Alla förlorar.

    Nu finns ju ingen återvändo och inget sätt att göra gjort ogjort, men om jag hade varit den som råkade upptäcka att barnen inte var parets biologiska, hade jag nog hållit tyst om det hellre än att göra så många olyckliga.

  • Anonym (salomo)
    Anonym (B) skrev 2014-08-10 17:04:53 följande:
    Nej, nej, nej det är ju hemskt, så mycket värre. Att ha barn men inte ens veta om det. Ba att kliniken var ärlig!
    Varför skulle det vara värre? Det man inte vet har man inte ont av - en sliten klyscha men alldeles sant i det här fallet. Den här processen måste vara oerhört uppslitande för alla, och resultatet kan bara bli att någon förlorar sina barn.

    Jag skulle möjligen kunna tänka mig att man gav tvillingarna till de biologiska föräldrarna vid födseln, och att kliniken lovade att ta fullständigt ansvar för det som hänt och behandlade dem som burit fram barnen gratis till dess att de hade två egna barn. Och lite ekonomisk ersättning också som plåster på såren och för att kvinnan tvingades vara ofrivillig surrogatmamma, med allt vad det innebär av graviditetsrelaterade hälsorisker och påfrestningar på kroppen. Men nu har de haft barnen ett tag redan och processen kommer att dra ut på tiden, föräldrarna och barnen knyter an till varandra och alla är olyckliga. Det är en mardröm helt enkelt.
  • Anonym (salomo)
    Anonym (-) skrev 2014-08-10 21:01:32 följande:
    STACKARS ALLA PAPPOR!

    Ingen pappa i hela världen, är BIOLOGISK pappa till sina barn.

    Tragiskt, men sant (enligt lagen då).
    Skillnaden torde vara att medan en mamma kan vara antingen genetisk eller biologisk mamma, eller både och, är den biologiska pappan alltid också genetisk pappa.
  • Anonym (salomo)
    Madraykin skrev 2014-08-10 21:20:07 följande:
    Men barnen som har rätt till sitt ursprung då? Inte nödvändigtvis att vårdnaden ska gå över till de biologiska föräldrarna, vet inte vad jag tycker där än, men barnen har ju oavsett rätt att få veta sitt ursprung. Och om något av barnen skulle bli sjukt framöver, där genetiken kan bli avgörande t.ex. vid njurdonation m.m.
    Stark poäng där, med njurdonationen. Då ändrar jag mig. Inte för rätten till sitt ursprung, utan för möjligheten till en njurdonation. Men katastrofen är fortfarande lika stor, så jag vet inte heller vem som har större rätt till barnen. Ingen vet om de ens hade fäst i sin genetiska mammas livmoder.
  • Anonym (salomo)
    Madraykin skrev 2014-08-10 21:20:07 följande:
    Men barnen som har rätt till sitt ursprung då? Inte nödvändigtvis att vårdnaden ska gå över till de biologiska föräldrarna, vet inte vad jag tycker där än, men barnen har ju oavsett rätt att få veta sitt ursprung. Och om något av barnen skulle bli sjukt framöver, där genetiken kan bli avgörande t.ex. vid njurdonation m.m.
    Stark poäng där, med njurdonationen. Då ändrar jag mig. Inte för rätten till sitt ursprung, utan för möjligheten till en njurdonation. Men katastrofen är fortfarande lika stor, så jag vet inte heller vem som har större rätt till barnen. Ingen vet om de ens hade fäst i sin genetiska mammas livmoder.
  • Anonym (salomo)

    Ursäkta spamen, uppkopplingen bröts.

  • Anonym (salomo)
    Anonym (-) skrev 2014-08-10 21:38:44 följande:
    Anonym (Hellas) skrev 2014-08-10 21:15:02 följande:

    Precis!


    Fast det går inte ihop om man vill ha en korrekt definition av ordet "biologisk". Den bör vara allmängiltig och inte skilja sig mellan könen.
    Som sagt, eftersom män och kvinnor blir föräldrar på rätt olika villkor kan det inte bli allmängiltigt och lika för könen. Definitionen av "biologisk" är bara att det avser biologi. Barnet har varit en del av kvinnans kropp i nio månader, det är klart att det är hennes biologiska barn även om det inte är hennes genetiska.
  • Anonym (salomo)
    Gästrikott skrev 2014-08-11 08:56:01 följande:

    Jag förstår inte hur så många kan tycka att de som ägg och spermie kom ifrån ska få barnen?! Själv tycker jag att det verkar fan så mycket värre att tvingas till att vara surrogat än att tvingas vara donator. För donatorerna är det lite könsceller, för surrogaten är det ett barn hon burit i nio månader och sedan fött fram. Hade jag "förlorat" ett embryo genom ihopblandning på klinik hade jag aldrig tvingat av den födande modern barnet. Det är fullkomligt omänskligt! Dock hade jag förväntat mig en generös ekonomisk ersättning från kliniken samt hjälp till ett eget barn.


    Det är nog viktigt att försöka leva sig in i hela situationen här, eftersom båda par gissningsvis var barnlösa och genomgick behandling, och det nio månader senare bara är det ena paret som har barn, tvillingar dessutom... är det antagligen en ofattbar sorg och bitterhet som det andra paret känner. Jag är inte säker på att någon av oss vet hur vi skulle reagera om vi plötsligt befann oss i den situationen. Men jag håller med dig om att det verkar omänskligt. Det gör varje alternativ.
  • Anonym (salomo)
    Haskel skrev 2014-08-11 10:27:27 följande:
    Gäller inte rätten till sin kropp retroaktivt då, menar du?

    Den som burit och fött barnen är barnens mamma. Det enda den biologiska mamman kan kämpa för, enligt Svenska lagar, är gemensam vårdnad.

    Vad anser du själv om ofrivilliga fäder, kvinnan eller mannens beslutanderätt?
    ...den genetiska mamman...
  • Anonym (salomo)
    Haskel skrev 2014-08-11 10:44:39 följande:
    Med andra ord borde inte kvinnor ha mer att säga till om, när det graviditeter än männen???
    Det var inte vad jag menade, jag ville bara rätta dig, med tanke på trådens utveckling. Här krävs en distinktion mellan den biologiska och den genetiska mamman.
  • Anonym (salomo)
    Haskel skrev 2014-08-11 10:57:55 följande:
    Ska jag vara fullkomligt ärlig, så är även jag kluven i frågan.

    Just "att se utanför sin lilla box". Se på detta forum, vad händer generellt då en man av misstag gjort en kvinna gravid?
    Det ropas högt och vilt att "kvinnan har rätt till sin kropp, och hon bestämmer".

    Den här situationen är exakt jämförbar. Men nu ser många kvinnor att deras självbestämmande över sina gener är hotade. Och helt plötsligt tycks inte kvinnans rätt till sin kropp vara så viktig längre.
    Den här situationen är inte jämförbar det allra minsta. När ett vuxet par har sex med varandra borde båda två vara medvetna om att det föreligger risk för graviditet ifall inte kondomen dras på. I det här fallet har ju inte de inblandade paren begått något eget misstag, misstaget som begåtts ligger bortom all kontroll för dem. Hur kan du jämföra situationerna??
  • Anonym (salomo)
    Haskel skrev 2014-08-11 11:32:49 följande:
    Och vid en insemination bör man vara medveten om att misstag kan begås.

    Eller finns det ingen risk att ägg hamnar fel, eller kommer på villovägar?
    Uppenbarligen har det skett ett misstag här, situationerna är ändå inte jämförbara. Jag förstår att du argumenterar utifrån åsikten att män inte har tillräckligt mycket att säga till om vid oönskade graviditeter, men eftersom situationerna nu inte är jämförbara går det inte att applicera samma argument i det här fallet. Observera att jag INTE säger att barnet tveklöst ska tillfalla den genetiska mamman och pappan, jag ser helt enkelt inte hur den här situationen kan lösas på ett bra eller självklart sätt.

    Däremot tycker jag att det är betydligt enklare att se vad som gäller kring "vanliga" graviditeter, eftersom det faktiskt bara är två personer inblandade i att de uppstår, som var och en kan skydda sig mot graviditeten om de vill.
Svar på tråden Äggen gick till fel par, vad tycker ni?