Inlägg från: Anonym (ambivalent) |Visa alla inlägg
  • Anonym (ambivalent)

    Berätta för (tonårs)barn att man gjort abort?

    Jag har två döttrar i tonåren: 13 och 16 år. Åtminstone den äldsta har pojkvän som hon har sex med. Vi har en nära och öppen relation där de kan prata om t ex sex med mig, hon har t ex frågat om p-piller.
    Jag har därför funderat på om det är rätt eller fel att dela med sig av mina egna erfarenheter? Jag har gjort flera aborter, båda före och efter mina barn. Jag pratade med en väninna om detta och jag sa att jag tänkte att det var dumt att säga något men att ifall dottern skulle råka bli gravid så skulle jag kunna berätta. Väninnan, som berättat för sina barn, tyckte att det var bättre att de visste det redan innan, så de slapp ha tankar som "vad ska mamma tänka". Om de redan visste att mamma också varit i den situationen slipper de ett tänkbart ångestmoment och situationen blir avdramatiserad

    Hur har ni andra gjort? Vid vilken ålder är det lämpligt att säga något? Eller har era föräldrar berättat för er?

  • Svar på tråden Berätta för (tonårs)barn att man gjort abort?
  • Anonym (ambivalent)

    Jag förstår att det kan väcka sådana tankar. Men samtidigt, var tredje kvinna gör abort nån gång. Det är väl ganska naturligt att man, om man inte vet, undrar om ens egen mamma gjort det? Och jag tänker att det är ett stort värde i att redan från början veta att det inte är världens ände att råka bli gravid, för abort år ett säkert och ofarligt alternativ som till och med morsan gjort.

  • Anonym (ambivalent)

    Lustigt nog kom detta upp helt naturligt igår. Äldsta dottern hade sin bästis hemma och bästisen berättade att hennes storasyster (18 år) blivit gravid och skulle göra abort. De var uppenbart nyfikna och pratade om att det var dumt att man får veta så lite i skolan, att sex- och samlevnadsundervisningen är dålig etc.Bästisen berättade att systern var nervös för att det skulle göra ont.

    Så då valde jag att berätta hur det går till och i samtalet blev det naturligt att säga att jag visste eftersom jag själv gjort det "några gånger". De frågade hur många men inte exakt när. Dottern verkade inte förvånad och jag tror knappast hon fick några "men jag kunde haft flera syskon"-tankar. 

  • Anonym (ambivalent)

    Sjukt att man kan ha invändningar mot att tonåringar använder p-piller.

Svar på tråden Berätta för (tonårs)barn att man gjort abort?