Inlägg från: Anonym (Ts) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Ts)

    Öl, Vin och Sprit i vanliga butiker!

    Anonym (måttligdrickaren) skrev 2014-08-19 21:03:44 följande:
    Jag tror inte heller att jorden skulle gå under. En mer rimlig utveckling skulle vara att Sverige skulle klättra på listan över OECD-ländernas alkoholkonsumtion. Svenskarna kommer på plats 27 idag, kanske har vi systembolaget att tacka för en jämförelsevis måttlig konsumtion?

    Om jag har förstått dig rätt är din tes att det tunga missbruket blir mindre tungt när alkoholen finns mer lättillgänglig. Missbrukare köper då mindre åt gången, eftersom de inte behöver bunkra, och har följaktligen mindre att dricka åt gången. Det är möjligt att det stämmer, jag har som normaldrickare ingen möjlighet att leva mig in i hur det är att inte kunna sluta dricka bara för att det finns i huset, eller hur tvånget att köpa mer på systemet än på ICA känns. Däremot har jag inga som helst svårigheter att förstå att "normalbruket" ökar. Så om det är en önskad utveckling att majoriteten normalbrukare ska dricka mer, och minoriteten missbrukare ska dricka mindre, säger jag varför inte, vad hindrar oss?

    Däremot kan du lita på att om vi inför det kommer det inte att vara på prov, det kommer inte att utvärderas och sedan dras tillbaka om det visar sig ha oönskade effekter på alkoholkonsumtionen. Oönskade effekter skulle i sådana fall vara kraftigt ökad konsumtion, dvs god försäljning för affärerna. Tillräckligt starka intressen skulle alltså kämpa för att få behålla försäljningen. Både butiker och kunder.
    Intressant ämne i alla fall. Men du tycker inte att majoriteten ska bestämma i en sån här fråga? Om man tittar på att det verkar som att större delen av folket verkar vilja kunna handla sin sprit och sina öl på en vanlig affär. Hade inte en omröstning varit bra?
  • Anonym (Ts)
    Tow2Mater skrev 2014-08-19 21:21:00 följande:

    Jag laset det ahr:

    "Vad skulle hända med alkoholkonsumtionen om butiksmonopolet (Systembolagets butiker finns ju kvar ändå) skulle slopas? Inte speciellt mycket om man ser på fakta. Sedan den fysiska tillgängligheten; d v s Systembolagets utökade butikstider, nätvinhandel (2007) och hemleveranser, ökat så har nämligen alkoholkonsumtionen sjunkit i Sverige. Statistiken talar emot de skräckscenarios som målas upp. Sunt förnuft gäller; svensken dricker inte mer för att man kan handla var man vill."

    natvin.org/vem-bryr-sig-om-folkhalsan/


    där ser man...
  • Anonym (Ts)
    tobbe01 skrev 2014-08-20 09:52:05 följande:
    Jag vill inte gå på ICA och köpa vin utan på systembolaget där jag kan välja mellan enorma mängder olika sorter och få kvalificerad hjälp av personalen. Den som tycker att det är lockande att få köpa vin på ICA måste vara en rödvinspimplare av värsta sorten som dricker vad f..n som helst. Det fattar väl alla att då skulle det finnas ett mycket begränsat urval.
    Men det där är ju bara trams, precis som att Sverige är enda landet i världen där vi har ett stort och brett utbud att välja mellan. Precis som om att alla som handlar på systemet är speciella vinkännare. Och hur många procent av de som går in och handlar på systemet frågar personalen om vad de vill ha tror du?
  • Anonym (Ts)
    Anonym (nja) skrev 2014-08-20 10:36:59 följande:
    ja och nu har vi en demokrati i sverige och en alkoholpolitik som inte säljer alkohol i mataffärer bara för att några bekväma och en del människor med missbruksproblematik vill ha det annorlunda
    Hade det handlat om demokrati så skulle det sålts i affärer för länge sen.
  • Anonym (Ts)
    tobbe01 skrev 2014-08-20 10:42:18 följande:
    Men om nu systembolaget har stora fina snabbköp över hela landet så fattar inte jag varför vinet ska flyttas till ICA etc. Systemets öppettider är mycket generösa och det är ju bara på söndagar man inte kan köpa alkohol och det borde man kunna leva med.
    Fler butiker och dygnet runt- öppet i så fall. Det är det enda alternativet. men jag tycker ändå att monopolet ska bort och att vem som än vill ska få handla med alkohol och tjäna pengar på det. På så sätt får vi bort det mesta av smugglingen också, eller hur? Att det stänger 15 på lördagar (14 på vissa ställen) och stängt på söndagar är ju helt vansinnigt. Snacka om att gräva gropar för de som har eller har potential att få alkoholproblem.
  • Anonym (Ts)
    Anonym (NO!) skrev 2014-08-20 10:52:37 följande:

    Alkoholmissbruket skulle inte minska om vi släppte det fritt och det finns heller ingen riktig anledning till varför man ska kunna köpa vin, öl och sprit på Hemköp eller ICA.


    Jo det skulle visst minska efter en övergångsperiod. Toksupandet och hamstringen skulle gå ner. Jag är helt övertygad om det.
  • Anonym (Ts)
    Tom Araya skrev 2014-08-20 10:56:37 följande:
    Smuggling handlar till stor del att komma ifrån svensk varu- och alkoholskatt.
    Visst är det så och jag sa inte att den kommer att försvinna men den skulle minska för att då behöver inte folk ringa till "Öl-Janne" kl 22 en fredagkväll och beställa ett par plattor bira utan kan gå ner till macken och köpa sina öl istället.
  • Anonym (Ts)
    Tom Araya skrev 2014-08-20 10:59:18 följande:
    Det är bara skitsnack! Utbudet totalt kanske blir bättre, men i enskild butik eller butikskedja finns ingen aktör på en avreglerad marknad som kan hålla samma utbud som Systembolaget och Systembolagets butiker.
    Om utbudet är så bra och det är därför vi ska ha systembolaget, varför åker folk till tyskland och hamstrar på sig, varför köper folk av den ölen och spriten som folk som varit där säljer, varför handlar folk på taxfree, Varför bränner folk, varför tillverkar folk sitt eget vin, sin egen öl? kom igen....
  • Anonym (Ts)
    tobbe01 skrev 2014-08-20 11:01:15 följande:
    Moget...........
    Vadå "moget"? bara för att du förmodligen levt i skyddad verkstad hela livet och inte har några problem med alkohol, så kom inte och håna andras åsikter i frågan för det.
  • Anonym (Ts)
    Ingram skrev 2014-08-20 11:03:48 följande:

    Såklart vi inte ska kunna köpa systembolagets utbud på vanliga butiker, det skulle öka alkoholmissbruket och göra vårt samhälle sämre.
    Det skulle också innebära att vi skulle få en annan marknadsföring kring det och vår kontroll över utbudet skulle försvinna.
    Personligen ser jag inga argument till varför vi skulle släppa på alkoholmonopolet.


    Därför att du inte har några alkoholproblem kanske?
Svar på tråden Öl, Vin och Sprit i vanliga butiker!