Inlägg från: Anonym (Ts) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Ts)

    Öl, Vin och Sprit i vanliga butiker!

    Anonym (nja) skrev 2014-08-20 16:25:45 följande:
    så återigen - du vill öka på tillgängligheten av alkohol och göra det lättare att få tag på alkohol för att få folk att dricka mindre..

    hur du än vrider på det framstår det inte som logiskt någonstans, den enda som gynnas av det är de bekväma och de som har alkoholproblematik
    Ja det är precis vad jag vill, men ska rätta mig själv, jag menade SUPA mindre. Det jag har förklarat här i tråden tycker jag är väldigt logiskt. Att låta såna som Maria Larsson bestämma alkoholpolitiken är inte bra, bara att lyssna på henne kan få folk att vilja supa ner sig. Varför inte lyssna på dom som vet?
  • Anonym (Ts)
    Anonym (1) skrev 2014-08-20 16:31:10 följande:

    Ts! Hur gammal var du när du började dricka? Hur resonerar du när du kommer fram till att du förmodligen inte hamnat i ett missbruk om alkoholen var tillgänglig i matbutiken? Vad har dina föräldrar o deras föräldrar för relation till alkohol?


    Jag drack första gången när jag var 13. Började supa hårt när jag var 16. Mina föräldrar drack och alkohol har väl alltid varit en stor del av mitt liv. Så jag har klurat en hel del på varför många av oss svenskar har det förhålladet vi har till alkohol. Vet du förresten att vidarelangningen från systembolaget är ganska utbredd, kanske inte lika mycket nu som den var förr, men även det är ett argument för att systembolaget ska bort.
  • Anonym (Ts)
    Papp skrev 2014-08-20 17:15:43 följande:
    Inte en chans att det skulle minska. Priserna skulle pressas ner p.g.a. Ökad konkurrens vilket leder till ökad försäljning. Alltså skulle alkohol problemen snarare öka.
    Priserna regleras mest av skatten så det stämmer inte alls att det skulle bli billigare bara för att det såldes i vanliga affärer.
  • Anonym (Ts)
    Rixa skrev 2014-08-20 19:40:02 följande:
    Jag bor i södra Italien och är för fri försäljning men gillar även systembolaget pga stort sortiment. Det ena behöver inte ta ut det andra. Varför ska jag inte kunna köpa en flaska vin på ICA till middagen om jag inte har tid att leta rätt på ett systembolag? Det daltas med svenskar och man tar generellt ansvaret ifrån varje individ. Skulle vilja påstå att alkoholproblemen är större i Sverige än här i Italien. Svenskar är ofta väldigt berusade på fredag/lördag kvällar och misshandel och slagsmål är vanligt förekommande. Här nere dricker alla fritt och det är inte alls samma utsträckning med alkoholrelaterat våld.
    Där ser ni alla tvivlare! precis vad jag menar!
  • Anonym (Ts)
    Tom Araya skrev 2014-08-20 19:50:37 följande:
    Du menar att langning är ett fenomen som gäller specifikt Systembolaget och avskaffar man Systembolaget så försvinner langning?
    "Tom Araya".... Du tolkar det jag skriver helt fel. Varför läser du inte ordentligt?
  • Anonym (Ts)
    Rixa skrev 2014-08-20 20:41:16 följande:
    Pga av? En historik av spänning hos ungdomar att göra nåt förbjudet? Är alltid lika skrämmande att uppleva svenska städer, stora som små, en fredag/lördagkväll. Finns stora problem här nere oxå men det alkoholrelaterade våldet är minimalt mot i Sverige. Helt klart är något fel i Sverige! Alkoholintag leder till våld istället för umgänge och glädje. Jag tror helt klart på en mer avslappnad attityd istället för förbud och monopol.
    Mycket bra skrivet! Synd att folk inte vill ta in och förstå det. Det skulle vara så mycket bättre för de allra flesta.
  • Anonym (Ts)
    Tom Araya skrev 2014-08-20 20:11:54 följande:
    Huruvida priserna kan hållas nere hänger på inköpspriser och där är Systembolaget med sin storlek ganska överlägsna.
    Skitsnack, det är staten som bestämmer priset på sprit och öl i stort precis på samma sätt som dom bestämmer priset på tobak.
  • Anonym (Ts)
    Anonym (Leif) skrev 2014-08-20 22:34:25 följande:
    Förbudet fungerade totalt sett inte så, speciellt inte i städerna där svarthandeln var svårkontrollerad. Dessutom var korruptionen bland poliser och politiker väldigt utbredd.

    Men det är också värt att komma ihåg att fattigdomen halverades på många håll i USA under förbudstiden. Även brottsligheten minskade kraftigt.
    Hhahaha. Vad lever du i för drömvärld? Brottsligheten minskade kraftigt... Jo visst, ok vi säger så. Läs igenom tråden så förstår du vad jag menar med att vi vinner på att sälja alkohol i vanliga butiker, bensinmackar och annat. Systembolaget är förlegat och hjälper ingen att supa mindre, och hjälper definitivt inte till att hålla yngre borta från att börja dricka ansvarslöst. Läs vad "rixa" skrev om hur det funkar i södra italien där hon bor. Det skulle absolut bli mindre toksupande i Sverige om man kunde handla lite öl och nån flaska när precis man känner för det, istället för att bunkra upp i hysteri som många svenskar gör pga av att det inte går att köpa alkohol på ett vettigt sätt när man har lust, utan att man måste bunkra. det är så jag menar. Och då slipper även de som inte har problem och som inte tycker att det är särskilt trevligt att inte kunna köpa en vinflaska till middagen en söndag problemet med systembolagets skeva öppettider och få och svårtillgängliga butiker.
  • Anonym (Ts)
    Michelle 341 skrev 2014-08-21 09:05:48 följande:

    Monopol på alkohol är helt vansinne! Runt medelhavet dricks det med en helt annan och sundare inställning. Man dricker med måtta på ngt mysigt utecafe, tar en sangria på stranden el ett glas rött till maten. I Sverige är man alkoholist om man öppnar en vinflaska till maten en vardag (sen kvittar det att man jobbat helg och är ledig en ons) Men när det är helg, ja då är det al in med shotandet och går man ut är det spyor och slagsmål lite överallt, en syn som är mycket ovanlig i länder där alkohol är tillgängligt.

    Priserna ökar med monopol. Vi dricker inte mindre, vi betalar bara mer för att dricka och till ren följd av det reser folk i massor till Tyskland och bunkrar upp. Har själv varit över sundet några turer och båten är alltid smockad och folk köper alltså pallavis. Tyskland tjänar alltså massa pengar på oss, pengar som kunnat komma svenska staten till godo om dom ökat konkuransen och sänkt priserna.

    En 75:a är väl för tusan inte mindre skadlig för att den kommer från bolaget än från bordershoppen?

    Är emot principen med statlig förmynderi vilket systembolaget faktiskt är. Dessutom strider det mot EU reglerna att ha monopol.


    Mycket bra skrivet! Tur att jag inte är ensam, det är många som förstår vad jag menar :)
  • Anonym (Ts)
    Tom Araya skrev 2014-08-21 05:22:13 följande:
    Mer resurser mot smuggling tycker jag är bättre åtgärd, för du får man möjlighet att klippa narkotika, stöldgods, människosmuggling, illegala vapen, och andra illegala eller oskattade varor på köpet. Idag är gränserna som ett såll.
    Tom Araya, förlåt om jag missat, men dricker du själv alkohol till berusning? Är du med i något nykterhetsförbund? Jobbar du på systembolaget? Undrar bara varför du brinner så mycket för din ståndpunkt. Jag har förklarat varför jag tycker som jag gör, jag är nykter alkoholist och tror att supandet kan minskas om alkohol säljs i vilken butik som helst.

    Och att smugglingen skulle minska om man avskaffade monopolet är nog väldigt troligt. inte försvinna då det fortfarande skulle vara billigare i andra länder men den skulle minska kraftigt, det är jag övertygad om. Nej du, det finns inga bra argument för att behålla monopolet annat än en massa skräckpropaganda och annat som inte håller.
Svar på tråden Öl, Vin och Sprit i vanliga butiker!