Inlägg från: sextiotalist |Visa alla inlägg
  • sextiotalist

    Min sambo har mycket högre inkomst och vill ha gemensam ekonomi :(

    Oavsett om man har gemensam ekonomi (som det inte är i ts fall) eller separat ekonomi, så bygger det på generositet och inte vara girig.

    Vi har separat ekonomi, men det har aldrig inneburit att vi räknat ören eller kronor och under kärva tider så har den som har fått in mest pengar ibland få ta nästan allt.

    Om man ska dela 50/50 på alla utgifter, då är det den som tjänar lägst som bestämmer nivån på vilken standard man ska tycker jag, annars är det procentuellt.
    Men det intressanta är faktiskt i ts fall. Är det ett gemensamt beslut att du ska starta ett företag (= att han ensam få bära alla kostnader) eller är det andra omständigheter som gjort det valet.

    Det är inte juste om man tar ett beslut som gör att den ena personen får bära alla kostnader, utan att förankra beslutet hos den som får bära kostnaderna

  • sextiotalist
    Anonym skrev 2014-08-28 17:52:41 följande:
    Jag måste rätta dig, man har inte försörjningsplikt över varandra om man är sambos, däremot vid ansökan om försörjningsstöd, bostadsbidrag, barnomsorgsavgift och utmätning av lön, så tittar man på hushållets inkomster.
    När det gäller försörjning av den andras barn gäller det endast om man är gifta eller har ett gemensamt barn och då endast täcka upp om den andra föräldern inte kan stå på försörjningen.
    Det som är skillnaden när det gäller försörjningsplikten kontra det att man ser på hushållets inkomster, sambos kontra gift, det är att är man gift så kan man lagligen driva igenom att den andra täcker upp kostnadnerna.
    Så även om t.ex soc tittar på hushållets inkomster, så kan den som saknar inkomst aldrig kräva att den andra betalar för en om man är sambos, vilket man kan som gift
    Och jag blev anonym, denna bugg, denna bugg.
Svar på tråden Min sambo har mycket högre inkomst och vill ha gemensam ekonomi :(