Inlägg från: HäckHäxan |Visa alla inlägg
  • HäckHäxan

    Vad gör jag för fel? Går inte ner.

    Anonym (lm) skrev 2014-08-28 11:54:36 följande:
    Det här är en svårdödad myt. Äter man mindre kalorier än man förbrukar går man ner i vikt, ju mindre desto fortare. 

    Det är sant att kroppen efter en längre tids svält reglerar ner sin förbränning, men då krävs att man faktiskt svultit en längre tid, många månader eller t.o.m år. Det är inget en vanlig, bantande svensson drabbas av.
    Förlåt för att jag kapar lite här i tråden.

    Hur får man bukt med det där? Alltså kroppens reaktion på svält. Jag försöker verkligen att häva det, men inget verkar riktigt fungera. Mitt mål har varit att få i mig tre mål per dag vilket jag nästan lyckats med hela sommaren. Men det händer inget eller jo jag har gått ner 5 kg, men de kilorna har jag gått upp å ner massor av gånger under det sista året utan att göra ett skit.

    Jag är alltså tjock och har svårt för att äta, även om jag absolut kan äta en stor portion med mat ibland. Äter oftast en gång per dygn annars och jag äter sällan godis, chips eller annat sånt där även om det absolut inträffar.
    I was refused a job yesterday. Apparently putting gang-bang on your application doesn't qualify as proof of teamwork!
  • HäckHäxan
    Anonym (alkohol o läsk) skrev 2014-08-28 21:25:06 följande:
    Rent medicinskt och enligt modern forskning är detta en myt. Alltså att man ens kan försätta kroppen i svält läge, om du inte varit anorektiker länge eller så, men till och med då fortsätter kroppen att gå ner i vikt så länge man äter/dricker färre kalorier än man gör av med. Det finns inga bevis för att man måste äta ofta för att hålla ämnesomsättningen igång. Det finns däremot forskning på att t.ex. 2-5 metoden där viktminskning är bevisad. (googla själv)
    Du dricker säkert mycket vin till din sallad och kommer du att öka i vikt så enkelt är det.
    När skulle jag dricka det vinet menar du? Jag har barn och jag dricker inte med mitt barn närvarande. Även om jag absolut kan dricka både vin och sprit ibland.

    Alltså jag vet ju inte varför det är såhär oavsett vad forskningen säger. Jag går ner när jag äter så mkt vet jag, fast då måste jag ju äta regelbundet en tid innan kroppen verkar börja fatta att den får näring.

    Ja jag har varit anorektisk som tonåring och sedan dess kan man väl säga att jag har en störd inställning till mat. Känner sällan hunger, att det går 17 timmar mellan mina måltider är inget konstigt om jag nu inte envisas med att äta fast jag inte är hungrig alls då eller måste äta något för blodsockret känns så lågt och jag känner mig svimfärdig och kallsvettas. Då brukar jag ta en sån där måltidsersättning och det räknas jag då som en måltid.

    Jag vet att folk går ner på 2-5 metoden, folk går ner på lchf också. Innebär det att dessa saker fungerar för alla per automatik eller hur menar du?

    I vilket jag går ju hos en dietist dock var ju målet att jag skulle komma upp i 5 måltider per dygn, men det går inte så bra.

    Var mest nyfiken på svältdelen,, det lät intressant i vart fall.
    I was refused a job yesterday. Apparently putting gang-bang on your application doesn't qualify as proof of teamwork!
  • HäckHäxan
    Anonym (a) skrev 2014-08-28 21:41:35 följande:
    Att "svälta" ger livet en ny dimension. Det är lika starkt som om man snortade kokain tänker jag. Man klarar sig utan mat i flera veckor om man ser till att få i sig vätska. Jag dricker "resorb" tre gånger om dagen och äter ingenting,,,,,,,,,,I am high
    Visst kan man det. Multivitaminpiller och vatten funkar också, te och lama buljonger med.

    Mitt mål är ju att inte svälta utan istället att äta regelbundet. När jag gjort det ett tag brukar jag börja känna hunger. Men ätet jag inte då så glömmer jag av det igen.

    Kokain är mycket roligare än svält vill jag minnas. Fast jag behöver inte substanser för att bli hög eller känna mig hög. Riktigt trevligt sällskap har den effekten på mig ändå. Och jag har aldrig haft problem med att vara lika vaken som andra är på tjack fast jag inget tagit. Fast det är ju så sjukt OT

    Nå jag var mest nyfiken. Nu skall jag hoppa ut igen och inta min soffa och glo på Buffy.
  • HäckHäxan
    Anonym (alkohol o läsk) skrev 2014-08-28 22:17:35 följande:
    Sök vård. Det finns hjälp att få. Kanske ska du vända dig till psykiatrin?  Snälla ta inga droger, var snäll mot dig själv. 
    Jag tar inga droger. Det är snart 12 år sen jag la av med det men tack för omtanken, det var rart.
  • HäckHäxan
    Inte jag skrev 2014-08-29 15:25:01 följande:
    Äter man lchf så äter man tills man är mätt och äter när man är hungrig. Då slipper man tänka på en massa mat hela tiden. =)
    Jag gillar lchf. Så även om jag inte alls ätit det ordentligt på många år så äter jag fortfarande väldigt sällan bröd, ris, pasta, gryn eller annat. Morot äter jag men det gjorde jag när jag åt lchf också, det ligger ju precis på gränsen och jag är inte känslig för kolhydrater så det är farligt på något vis och morot har jag nästan alltid hemma till min hund och kanin och dotter, ungen älskar morot.

    Jag mådde kalasbra när jag åt lchf och målet är att göra det igen så fort jag känner att jag fixar detta med att äta, få ihop mat osv.
    I was refused a job yesterday. Apparently putting gang-bang on your application doesn't qualify as proof of teamwork!
  • HäckHäxan
    P30 skrev 2014-08-30 02:08:13 följande:
    Hej på er. Min bakgrund är att jag gått ner cirka 50 kg. Jag har testat alla dieter, viktväktarna, appar, pulver och allt möjligt.

    Det som har fungerat bäst för mig är:
    1. Nuvarande diet
    2. Lchf
    3. Pulver

    Nuvarande diet går ut på att hålla kaloriunderskott och att registrera allt jag stoppar i munnen med en matdagbok i mobilen. Jag har ett minimimål att äta 1,5gr protein per kilo kroppsvikt och att ligga 700kcal på underskott per dag.

    Ett kilo kroppsfett innehåller lite vatten osv och innehåller 7500kcal. För att gå ner ett kilo kroppsfett i vikt behöver du alltså ligga 700kcal underskott knappt två veckor. Om din jämviktsnivå är 1700kcal skall du pricka 1000.

    Genom att äta mycket protein händer två saker: du behåller de muskler du har, eller med ökad träning kan du till och med bygga på muskler. Om vågen är det enda som räknas är det förstås smidigt att bränna muskler istället. Då tappar du vikt dubbelt så fort eftersom energiinnehållet är mindre. Enklaste sättet att tappa muskler är att fokusera på att äta kolhydrater, dvs frukt, knäckebröd etc.

    Nackdelen med att tappa muskler är att det är de som gör att du har någon som helst möjlighet att behålla vikten när du gått ner. Väger du 15kg mindre behöver du nämligen mycket färre kalorier. Om du återgår till tidigare beteende samtidigt som du gjort av med 5 kg muskelmassa kommer du att gå upp dubbelt så fort som förra gången - och kommer fortsätta uppåt fortare.

    Protein är det som mättar bäst sett på kaloriinnehåll. Kolhydrater är det som är sämst. Protein är också komplicerat att omvandla till fett, så så länge du får i dig under 2,5gr protein/kg kroppsvikt är det inga stora medicinska risker, men du håller dig mätt och kommer att förbränna fett.

    Det spelar ingen roll när på dygnet du äter och det spelar ingen roll vilka kalorier du äter. Du kan alltså absolut gå ner i vikt genom att enbart äta choklad, men du kommer att vara jäkligt hungrig på vägen eftersom du får äta så lite.

    Ju energitätare desto farligare. Avocado, matolja och nötter innehåller mängder med fett. Om du äter blandat med syfte att gå ner i vikt är detta mer eller mindre livsfarligt. Ett ägg mättar lika mycket men innehåller 1/5 av energin.

    Så tänk tvärt om: ät mat med högt protein- och lågt innehåll av fett. Ät kolhydrater, men långsamma, dvs grönsaker. Strunta helt i frukt och nötter om du inte skall gå ner i vikt halvårsvis. Unna dig i så fall fyra-fem nötter någon gång i veckan och en liten frukt - apelsin, äpple eller päron någon halvtimme innan träning.

    Räkna inte träningen som "bonus" som du får äta för. Praktiskt taget alla appar och maskiner räknar träningen som 2, 3 eller 4 gånger mer energi än vad du faktiskt gör av med.

    Det enklaste sättet att se till att din kropp inte hamnar i svält är att hålla intaget över 750 kcal, att promenera minst en halvtimme varje dag (eller snarare är det sträckan som räknas, tiden det tar är ointressant... Minst 3 km/dag, helst mer...)

    Om LCHF: det funkar för många, men personligen känns det inte rimligt att äta sådana mängder mättat fett. Jag tror att det är livsfarligt långsiktigt. Att använda det ett halvår eller två för att hantera sitt sockerberoende och gå ner i vikt är säkert nyttigare än att ha kvar vikten.

    Om pulver: Det innehåller alla näringsämnen du behöver, men är ju inte ett sätt att skaffa en ny livsstil. Kan göra det enkelt att ligga på kaloriminus. Se till att du kör LCD och inte VLCD, komplettera med 1 dl extra proteinpulver två gånger per dag och ta en extra påse innan träning för att orka träna.

    Det finns bara tre rimliga skäl till varför du inte går ner:
    1. Du har en ämnesomsättningssjukdom. Kolla upp det.
    2. Du fuskar lite för mycket. Du äter saker som du inte vet om. Överviktiga glömmer bort saker de ätit fortare än normalviktiga, uppskattar att maten de äter innehåller mycket mindre energi än vad det gör (upp till 45%) och överskattar hur mycket motion bränner.
    3. Byt bort banan och nötter mot naturell lättkvarg och fun light.

    Sen är det ju så - om du frågar här: varför går jag inte ner i vikt så är det ungefär som att fråga: vilken mataffär är bäst? Du kommer att få hundra svar av folk som alla tycker att just de har rätt. Du behöver reda ut hur du fungerar, var du fuskar och framför allt hur du kan få till en långsiktig livsstilsförändring.
    Kalasbra svar ju
    I was refused a job yesterday. Apparently putting gang-bang on your application doesn't qualify as proof of teamwork!
Svar på tråden Vad gör jag för fel? Går inte ner.