• Matilda13

    Äggdonation och etik

    Ni som har genomgått äggdonation hur ser ni på etiken bakom detta?
    Jag funderar på äggdonation men jag har ett etiskt dilemma. Jag tycker så synd om barnen som blir till på detta sätt för dem har ingen rösträtt. Äggen behandlas som en produkt man köper och dessa barn blir till utan sin genetiska moder och vissa får aldrig reda på sitt ursprung.
    Adoption så tar man ju hand om barnen som redan finns för att dem ska växa upp i en drägligare tillvaro. Men i äggdonation så skapar man medvetet barn som inte får växa upp med sin riktiga mor.
    Jag tänker på barnperspektivet här och hur dessa barn mår när de väl börjar förstå att dem inte är biologiska utan blev till på ett mer science fiction sätt.

    Jag vill gärna ha barn men det är såna frågor jag slåss med.
    Ni som har genomgått detta, hur tänker ni kring det etiska perspektivet?

  • Svar på tråden Äggdonation och etik
  • Matilda13

    Jag ska läsa på om epigenetik, det verkar intressant.

    Jag tycker absolut att man är en riktig mor när man tar hand om barnet med allt vad det innebär men det är ändå inte ens genetiska mor. Jag skulle t ex aldrig kunna donera mina ägg för jag skulle känna att jag har övergett mina barn trots att de endast skulle vara ägg. Detta kanske låter konstigt för vissa men det är så jag känner. Jag vill gärna ha barn och tar gärna emot nya sätt att tänka kring detta.

  • Matilda13

    Där tycker vi verkligen helt olika. Jag känner starkt för mina ägg som kan bli mina potentiella barn.

  • Matilda13

    Det var en rolig o tänkvärd liknelse. ????

    Jag är bara orolig att dessa barn ska hamna i nån form av identitetskris pga deras ursprung.

  • Matilda13
    Löparnörden skrev 2014-09-17 07:12:50 följande:

    Jo tyckte också.

    Just för att barn som tillkommit via äd inte ska få identitetsproblem så uppmanas man i Sverige i alla fall att berätta för barnen så tidigt som möjligt så att det blir en naturlig del av dem.


    Ja, det är ju bra att berätta det tidigt och också kanske ha en öppen donator.
  • Matilda13
    Drottningen70 skrev 2014-09-17 11:00:00 följande:

    Jobbigt det måste vara att ha mens då


    Vilken fånig kommentar!

    Riktigt så kall kan jag inte vara om jag skulle donera ägg som skulle bli till barn.
  • Matilda13

    Tack för att ni delar era åsikter med mig! Jag tror att det är en process som pågår inom mig som jag måste bearbeta för att jag ska känna att det är okej etiskt.

    Men desto mer man vänjer sig vid tanken och läser om det desto lättare kommer det kännas tror jag.

  • Matilda13
    Anonym (Gravid med äggdonation) skrev 2014-10-14 10:36:27 följande:

    Jag är gravid med äd som gjorts i Sverige. Jag ser på det som att jag fått en underbar gåva av en annonym underbar kvinna som gjort detta frivilligt för att hjälpa kvinnor som mig. En liten cell med gener, som jag personligen inte tycker är såå viktig. Jag är biologisk mamma till barnet i min mage. Inte genetisk, men biologisk. Jag fick en cell som befruktades av min man. Resten av de miljoner celler som barnet är i dag har vuxit i mig. Min kropp har fått barnet att växa, jag har kräkts, barnet har tagit av mina järndepåer, jag har ätit mat som barnet vuxit utav, det växer och sparkar inuti min mage. Barnet är till 100% mitt och min makes.

    Vill barnet i framtiden veta sitt genetiska ursprung finns den möjligheten. Sitt biologiska ursprung kommer barnet att veta, barnets biologiska ursprung kommer från mig och min mage!! Jag har magbilder, historien om hur det gick till på sjukhuset och hur mycket vi längtat efter barnet i alla år osv. Jag är barnets biologiska moder. När vårt barn är fött ska min make donera spermier för att hjälpa andra att få uppleva detta. Jag ser inte alls som något konstigt att vi kanske skulle bli uppsökta om 18 år utav en ungdom som är nyfiken på hur sin donator ser ut. Är även positiv till adoption och kan tänka mig ett adopterat syskon i framtiden. vilken väg man väljer att gå får var och en bestämma utifrån sig själv men jag tror man ska passa sig för att döma andra utan respektera varandra.

    Lycka till med dina beslut.


    Tack för ditt fina svar! Det kändes väldigt positivt. ??

    Jag vill ju så gärna få ett syskon till min tös. Om det blir äggdonation så vill jag att barnet ska ha möjlighet till att uppsöka sin genetiska moder. Jag tror det är viktigt att ha möjlighet att veta sitt ursprung. Det är att tänka på barnets bästa tycker jag.
Svar på tråden Äggdonation och etik