• emsa86

    När bytte ni ersättning till "steg 2"

    Min son, nu 7,5 månad, har fått ersättning sedan han var 2 månader. Han har alltid varit liten i maten och det är han även nu när han äter vanlig mat. Han började äta kompletta måltider när han var 6 månader, innan dess fick han smaksensationer/portioner från 4 månader.
    Han får fortfarande Nan1 några gånger per dygn. Jag har inte velat gå över till Nan2 med tanke på att han äter så lite annan mat, eftersom det står att det är tillskottsnäring. Tänker om han inte får i sig tillräckligt?
    Men nu en annan tanke, om han får Nan2 kanske han äter större måltider mat?
    Hur har ni gjort? När gick ni över till steg 2? Vill gärna diskutera detta :)

  • Svar på tråden När bytte ni ersättning till "steg 2"
  • emsa86

    Ja, det vet jag att den är från 6 månader. Men det känns som att de måste äta bra med mat om man ska övergå till den?

    Vi har provat med välling innan läggdags, men han tycker inte alls om det..

  • emsa86
    The Fugly skrev 2014-09-19 14:22:13 följande:

    Men äta han bara ersättning några gånger per dygn äter han väl inte så lite vanlig mat? Eller läser jag fel?

    Är det bara ersättning några gånger per dag och han har en normal viktuppgång är det knappast några problem att byta till 2:an.


    Kanske jag som uttryckte mig dåligt! :) Han äter ersättning ungefär 5-6 ggr på dagen och ungefär 1 gång på natten och 1 gång tidigt på morgonen. Som jag skrev är han liten i maten och har alltid varit, vad gäller ersättningen äter han max 90 ml/gång någon gång ibland kan han äta 120 ml. Han äter lite men ofta. Vad gäller den fasta maten har han den senaste tiden endast ätit några teskedar, är nog en period han är inne i nu, för tidigare åt han åtminstone ½ portion eller mer. Han följer sin kurva som han ska. Tanken är att jag ska ta slut på den ersättningen nr 1 jag har nu och prova övergå till nr 2. Ville bara höra hur andra gjort/gör :)
    Utlandssvensk skrev 2014-09-19 14:27:12 följande:

    I allmänhet ska man nog följa âldersmärkningen pâ dessa produkter, dvs steg 2 frân 6 månader, produkterna är genomtänkta (även om barnet äter mindre av fast föda under en period). Om du tvivlar sâ skulle jag fråga en barnläkare eller den person som du brukar träffa för bebisens medicinska kontroller.


    Det kan hända att det är på det viset. Men de som ammar "ändrar" ju inget efter 6 månader, men det faller väl sig naturlig där, och visst, någon anledning finns det väl att det är från 6 månaders ålder. Men Nan 1 är ju modersmjölksersättning och Nan 2 tillskottsnäring.

  • emsa86

    Frångått huvudsakliga ämnet, men för att svara på ditt inlägg.

    Självklart drar man ner på amningen, det jag menade var att innehållet ändras väl inte :) Jag har dragit ner på ersättningsmåltiderna, ersatt med fast föda.

    Istället för att fokusera på hur många mål ersättning han får så kan jag istället säga att han äter med 2-3 timmars mellanrum, av erfarenhet vet jag att han är hungrig då. Och hur fördelningen av mål ser ut beror helt på om han är trött eller jättehungrig, är han det funkar inget annat än flaskan.. såklart vill jag helst att han får i sig fast föda, inte alltid lätt att förutspå när han ska bli hungrig, det går snabbt ibland. skulle det sedan vara så att han ätit lite fast föda försöker jag ge honom något mellanmål tidigare för att han inte ska bli så hungrig och bara vill ha flaskan. Mängd ersättning får han max 90 ml per gång. (Inte lätt att förmedla sig i skrift..) :)

    Till kvällsmaten och idag fick han i sig portionen, han var nog nöjd att han fick hjälpa till att hålla skeden och kladda Hej vilt :) Gick även bra med kvällsgröten, så det kanske vänder nu och han äter mer igen.

    Jag ska se om jag ev kan dryga ut på tiden mellan måltiderna och om det blir någon skillnad att gå över till tillskottsnäringen.

Svar på tråden När bytte ni ersättning till "steg 2"