• Namnlös

    Kan arbetsgivaren neka mig föräldraledigt?

    Det har skrivits många bra saker innan, tänkte bara komplettera med lite mer information.

    Utan att din arbetsgivare kan neka dig har du rätt till att:
    - vara helt ledig tills barnet blir 18 månader
    - vara helt ledig efter barnet fyllt 18 månader om du tar ut hel fp
    - gå ner i tid till 75% (tills barnet fyller åtta år eller går ut första klass)
    - gå ner i tid i samma utsträckning du tar ut fp (Kan kombineras med att gå ner i tid till 75% utan fp. Det vill säga för att gå ner i tid till 50% räcker det att ta ut fjärdedels fp varje dag. Tänk dock på SGI-skyddet bara gäller om du tar ut fp motsvarande den tid du verkligen gått ner i arbetstid. Det är alltså helt ok att gå ner till 54% och ta ut fjärdedels fp varje dag.)

    Det finns en till möjlighet, men den gäller inte dig eftersom du ska ha barnet på förskola/dagis. Du har även rätt att gå ner i tid till 50% eller vara helt ledig om du får vårdnadsbidrag av kommunen. Finns dock en hel del regler runt detta som kan skilja sig mellan kommuner. Exempel på regler som gäller alla kommuner är att vårdnadsbidrag inte kan kombineras med förskola/dagis eller fp.

    Nedsättning i tid ska ske i samråd mellan dig och arbetsgivaren. Skulle ni absolut inte komma överens ska den förläggas enligt dina önskemål. Enda undantaget är om det orsakar arbetsgivaren "påtaglig störning" i verksamheten. Arbetsgivaren måste då senast två veckor innan ledigheten meddela såväl dig som facket om att det inte går att förlägga enligt dina önskemål. Även i detta fallet finns regler för hur ledigheten får förläggas. Finns dock inte en chans att arbetsgivaren skulle få igenom påtaglig störning i verksamheten i ditt fall, det är extremt sällsynt.

    Skulle önska att alla som ska bli föräldrar kontaktar sitt fackförbund och frågar efter information om föräldraledighet. De flesta fack har utbildningar/informationskvällar om detta och dessa kvällar är mycket bra. Vi skulle då slippa många fall där föräldrar blir lite överkörda av sin arbetsgivare.

  • Namnlös

    Kom på en till viktig sak. Du har rätt till att dela upp ledigheten på tre ledighetsperioder per kalenderår, därefter kan du nekas.

    En period hör till det kalenderår den påbörjades, dvs börjar din ledighet i november 2014 tillhör den kalenderåret 2014 även om den slutar i juni 2015.

    Det räknas även som en ny period när du ändrar omfattning på ledigheten, t.ex. går från helt ledig till att arbeta 50%.

Svar på tråden Kan arbetsgivaren neka mig föräldraledigt?