Inlägg från: Anonym (Erfarenhet 10+) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Erfarenhet 10+)

    Vill diskutera min lön

    2års erfarenhet låter ju inte mycket, låter som du är ganska färsk inom yrket, men som dom tidigare skriver, vad är det för yrke och vad har då dina kollegor för lön samt hur många år har dom jobbat? Det spelar in....

  • Anonym (Erfarenhet 10+)

    Ska säga att många inom min bransch har inte ens utbildning och gör ett 1000ggr bättre jobb än dom som är högskoleutbildade...

  • Anonym (Erfarenhet 10+)
    Velouria skrev 2014-09-21 13:27:44 följande:

    Jag är ungdomspedagog (kan inte säga mer utan att avslöja för mycket).

    Mina andra kvalifikationer är högst relevanta för mitt yrke. Att jag inte har presenterat dem ännu är för att företaget inte har utvecklats dit ännu, vilket innebär att jag än så länge inte kan nyttja de andra kvalifikationerna. Dock tänker jag inom snar framtid prata med chefen om detta ifall det i framtiden blir aktuellt med denna kvalifikation. 

    Mina 2 år inom denna branch är mer än vad många av mina kollegor har. Vissa har aldrig någonsin arbetat inom denna branch, utan fått detta jobb pga utbildning och för att ha jobbat med människor i helt andra brancher.

    Jag vet att utbildning inte är lika med att vara bättre än någon annan på yrket (även om det faktiskt är så att utbildning faktiskt kommer till nytta), men nu måste vi gå på konkret fakta. Det som ligger till underlag för lön. Min chef har tidigare visat sig nöjd med mina insatser och hen vänder sig till mig många gånger när hen vill lösa ett problem. Det antyder att hen förlitar sig på mina erfarenheter, vilket är ett bra "betyg". Jag vet om en kollega som har ca. 2000 kronor mer än mig pga att hen är socionom. Hen har arbetat mindre tid i denna branch än mig och är inte skickligare än vad jag är (dock skulle många säga att detta är en subjektiv bedömning).

    Mina frågor i tråden handlar om hur jag skulle kunna ta upp med chefen om vad jag anser om min lön. Ni som har erfarenhet om löneförhandlingar fler gånger om, är det för tidigt att förhandla om min lön med tanke på att jag är nyanställd? Om nej, hur ska jag formulera mig bäst för att få fram min vilja?

    Jag behöver mer råd angående detta. Tack!


    När det är dags för nästa löneförhandling skulle jag säga om det inte är så att du känner att chefen är på för att kunna höja din lön.. Eftersom du precis har fått en anställning där du tyckte din lön var bra innan du fick reda på dina kollegors lön känns det kanske lite fult att gå in och påpeka att du ska ha en högre lön, om ja var du skulle jag satsa hårt på att visa vad du går för för att sen lägga fram det under den fackliga löneförhöjning 2015.
  • Anonym (Erfarenhet 10+)
    Velouria skrev 2014-09-21 15:17:23 följande:

    Tack för tips. Tar till mig.

    Jag kom precis på en sak till. En av mina kollegor är helt färsk i denna yrkeskategori och avslöjade för ett par veckor sedan att hen ska prata lön. Redan!! Jag har glömt att fråga hen hur hen gör och hur det har gått. 

    Men kanske när det gäller mig så borde jag nog först visa mer av vad jag kan istället för att kasta mig in i någon förhandling nu...


    Jag tycker man lätt kan tas som arrogant om man diskuterar ny lön för snabbt "Jag är bättre än alla andra här och förtjänar mer" blir helt fel även om man känner så, så visa vad du går för så efter nått halvår kan man gå in och visa vad man kan vad man tycker man kan förbättra osv och på så sätt visa man är pålitlig, passa sina tider och låt det bli ett nytt år sen är det bara att köra :):)
Svar på tråden Vill diskutera min lön