Inlägg från: K grrl |Visa alla inlägg
  • K grrl

    Räkna kalorier hjälp

    Ja, det är ju inte lätt att bena i det där med kaloriräkning och vad man "ska" och "inte ska" äta. Det är lite av en vetenskap.

    I själva verket är det ju så enkelt som att "kalori in/kalori ut". Det vill säga att det inte spelar någon roll vad du äter, utan hur mycket du äter. I varje livsmedel finns makronutrienter, det vill säga fett, kolhydrater och proteiner. En kycklingfilé på 100 gram innehåller t ex ca 20 gram protein och 3,1 gram fett. 1 gram protein eller kolhydrater motsvarar 4 kcal, medan 1 gram fett motsvarar 9 kcal (olja är t ex 100 procent fett). Det är grunderna i kaloriräkning. Du skulle mycket väl kunna äta en påse chips på en dag, om det motsvarar ditt kalorimål, men du lär inte hålla dig mätt speciellt länge och du kommer inte att få i dig tillräckligt med näringsämnen.

    Lägger man till fibrer i ekvationen är det någonting som fyller magen, upprätthåller tarmfunktionen och håller dig mätt länge.

    Fil med musli behöver inte vara en bättre frukost än skogaholmslimpa med kaviar. Ät det du håller dig mätt länge på och som inte gör att blodsockret dippar och du blir sötsugen på förmiddagen.

  • K grrl

    Förresten, jag hoppas att du räknade ut att en fetare fil eller yoghurt alltså kostar mycket mer kalorier än vad en magrare fil eller yoghurt gör. En del musli kan ha en del tillsatt fett i sig, eller mycket nötter och frön, och därför drar kalorierna iväg också.

Svar på tråden Räkna kalorier hjälp