• Anonym (TS)

    Förstår ni inte att det är kränkande när ni erbjuder ert gamla skräp?!

    Jag är ganska fattig och har varit det länge av olika orsaker. Först som student, sedan som arbetslös och nu när jag tyvärr har en sjukersättning.

    Det finns ett fenomen i samhället som jag upplever har vuxit de senaste åren och som jag stör mig något sjukt på. Det är att man som fattig hela tiden blir erbjuden andras skräp!! Meningar som "jag har en sak till dig" (sagda med alla den godhet givaren känner), "jag rensade i linneskåpet och hittade några gamla lakan, vill du ha dem" och så min favorit "jag tänkte slänga det här, men sedan tänkte jag på dig". . . . Det är BARA KRÄNKANDE när ni håller på så!

    Jag har, trots min fattigdom, ett fint utrustat hem med fina saker som jag älskar. Jag är inte i behov att kantstötta gamla kaffekoppar, missfärgade lakan (eller ens rena lakan för den delen) eller din mormors gamla orange äggkoppar från 70-talet.

    Är det bara jag som upplever att den här givar-trenden blivit på tok för stark de senaste åren (säkert i miljöns och återvinningens fotspår), eller är det fler som stört sig på samma sak?

    Summa summarum: Sluta ge mig saker jag inte bett om! Det är bara nedvärderande och jag klarar mig bra ändå!

    PS: Mottager tacksamt tipps på saker att svara när de erbjuder som inte verkar otacksamt, men som ändå är ett bestämt NEJ!!

  • Svar på tråden Förstår ni inte att det är kränkande när ni erbjuder ert gamla skräp?!
  • Anonym (irriterande)
    Anonym (Beaun) skrev 2014-09-23 20:46:40 följande:
    Eh. Du låter hemskt bortskämd. Måste du få märkessaker för att tycka att det du blir erbjuden gratis är värt något?
    Det finns de som ger bort för att slippa köra skiten till tippen själva...
  • Anonym (TS)
    Anonym (....) skrev 2014-09-23 23:03:04 följande:
    Du skrev i trådstarten att du är ganska fattig?! Så du ljög då? Vad har tråden då för poäng? Leva på och under existensminimum kan anses som fattigt. Inte att leva över det.
    Klart att jag inte ljög. Lever man på minimum är man fattig, lever man en bit över är man "ganska fattig". Inget konstigt om man förstår betydelsen av ordet "ganska".
  • Anonym (Hoppsan!)

    Jag har aldrig stött på det här fenomenet-trots att jag själv varit fattig och knappt bokstavligt kunnat äta mig mätt. Är det nåt nytt fenomen eller har jag haft vettigare vänner än så? Pengar,mat och fika och t.o.m ett välfyllt kylskåp en gång har jag fått,men inga grejer. Inte det jag behövde heller! Ytterst sällan det man behöver som fattig. Det är ju ohyfsat ge bort sånt som inte är fint och korkat ta för givet att du behöver saker bara för att du är fattig-och ännu värre tro att du ska uppskatta faster Agdas gamla kaffekoppar! Jag tror på uppriktighet i ditt fall-säg ifrån helt enkelt.

  • Anonym (God)

    Jag förstår hur du tänker TS men det måste ju inte nödvändigtvis vara så att du blir erbjuden grejer pga låg inkomst. Det kan säkert vara både och, vissa vill ge helt enkelt. Jag har en vän som lever på extremt låg inkomst (själva har vi över 70000 innan skatt jag och min man och har mkt gott ställt) och hon ger alltid mig grejer tex från sitt växthus eller avlagda kläder från sina barn. Jag ger henne också och kan villigt erkänna att jag prioriterar henne framför andra. Så själv givandet för mig är både ock i flera sammanhang. Jag ger ofta bort grejer både för att bli av med och passa på att kolla runt om nån annan vill ha så jag slipper sälja eller åka till tippen. Men ibland vill jag göra någon glad. En osliten reimaoverall blir väl de flesta föräldrar glad över att få? Jag har vänner som alltid frågar mig om jag vill ha eller låna avlagda barnkläder. Jag är säker på att de har olika anledningar, bli av med, få hjälpa till, få göra mig glad, tänka på miljön, se sina egna inköp få ett värde ännu en gång mm. Däremot tror jag inte att nån tycker synd om mig.

    Jag tycker inte synd om min kompis m låg inkomst men jag tycker om att göra henne glad. Men som sagt, jag fattar ditt inlägg och det ligger säkert nåt i det. Vissa tycker om att höja sig själva genom att ge. Och det är väl lika välkommet som goda råd?

  • Anonym (..)

    Jag måste anta att du, ts, gjort "reklam" för att du är fattig inför din omgivning. Varför skulle annars alla fråga just dig? Jag har en kompis som gärna diskuterar sin dåliga ekonomi högljutt och även gör facebook uppdateringar om det, då är det klart att det kan dyka upp folk som bara vill vara snälla och hjälpa. Mig frågade ingen under de år jag pluggade, men så bodde jag i bostadsrätt och pratade aldrig om min ekonomi heller.

  • Anonym (Lisa)

    Jag blir lite varm i hjärtat när jag läser vad du skrivit TS.
    Vad fint att det finns människor som tänker på andra.

    Jag gillar det, men förstår hur du känner.
    De vill väl och du tycker att det känns jobbigt att bli på prackad skräp (i dina ögon).

    Eftersom det inte är annat än välvilja hos dina vänner och bekanta skulle det nog se illa ut om du visade irritation och agg när de bara vill hjälpa.

    Det bästa är att säga som det är.
    -Tack för omtanken, men jag är nöjd som det är. Jag har allt jag vill ha.

  • Daniel12

    En sak jag stör mig på är folk som har 10 olika mobiler och IPhones, men bara säljer eller ger bort den gamla Nokia 3510:an. Vad fan ska folk med så mycket mobiler till?

  • Anonym (....)
    Anonym (TS) skrev 2014-09-23 23:23:08 följande:
    Klart att jag inte ljög. Lever man på minimum är man fattig, lever man en bit över är man "ganska fattig". Inget konstigt om man förstår betydelsen av ordet "ganska".
    Nej existensminimum betyder inte att man är fattig utan ganska fattig. Har man mindre än så, och saknar tak över huvudet, mat osv. kan man säga fattig.
Svar på tråden Förstår ni inte att det är kränkande när ni erbjuder ert gamla skräp?!