Inlägg från: EmmyLee |Visa alla inlägg
  • EmmyLee

    Ersättning som gravid???

    Jag undrar om man kan får sjukpenning från försäkringskassan om man tvingas sjukskriva sig pga foglossning och tungt arbete med mycket lyft?
    Detta är mitt första barn så är ny när de gäller ersättningar man får som gravid.. När ansökte ni om föräldrapenning och vad är de mer man kan ansöka om? och vad är gravidites penning? Har sökt runt lite på olika hemsidor men tycks mig inte förstå ändå.. Tacksam för svar till en nybörjare!! :)

  • Svar på tråden Ersättning som gravid???
  • EmmyLee
    Tines skrev 2014-10-08 20:04:51 följande:

    Har du inte jobbat under en 8 månaders period inom ett år får du ingen sjukpenning om du blir sjukskriven.

    Du får dessutom bara den lägsta föräldrapenningen när barnet är född, och tar du ut 7 dagar/veckan får du ca 5400 kr/mån.

    Du får en massa info på fk.se


    Har jobbat/jobbar sen 3år tillbaka så på jobb fronten är de nog lungt.. De jobbet jag har nu har jag varit på i 19månader... så jag kan alltså bli beviljad sjukpenning om jag tvingas sjukskrivning redan nu ? bebis är beräknad i ca mittan av mars..
  • EmmyLee
    Myc skrev 2014-10-08 21:01:18 följande:

    Sjukpenningen är beroende av två saker: 1. Läkaren anser att du behöver vara sjukskriven men nästan ingen läkare sjukskriver mer än 2 v i taget. 2. Försäkringskassan ska godkänna läkarens bedömning. Det här är den svåra biten, det är alltså inte självklart att få sjukpenning för att en läkare tycker det, försäkringskassan är inte så sugna på att sjukskriva gravida alls.

    Havandeskapspenning\gravidpenning är inte heller så lätt att få och den ansöker du om med din arbetsgivares hjälp. Det krävs att du har ett riskfyllt arbete i princip eller mkt fysiskt krävande. Arbete på Förskola brukar tex inte gå igenom. Och försäkringskassan vill att arbetsgivaren först och främst ser över möjligheter till omplacering eller andra arbetsuppgifter.

    Föräldrapenning kan du ansöka om 30 dagar innan barnet är beräknat men tänk på att du då slösar med dina totala dagar att vara hemma med bebisen.

    Foglossning är sällan ett bestående tillstånd och brukar bli bättre under graviditeten. Om du har mkt ont nu tycker jag att du ska be om sjukskrivning 1-2 v och sen känna efter igen efter det. Ibland är den som bortblåst helt plötsligt

    Hoppas du får må bra resten av graviditeten!


    Har haft ont av foglossning sen v9 är i v18 nu, de blir tyvärr inte bättre än sålänge... Gör bara ondare.. Jag vilar och försöker undvika lyft. Jag jobbar så jag brukar vara ledig en vecka i månaden, och de blir inte bättre :/ ja vi får hoppas att de blir bättre med tiden! Jag tänker ju i förväg om man säger så vill liksom vara lite förberedd :)
Svar på tråden Ersättning som gravid???