Inlägg från: Anonym (Ssk på strokeavd) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Ssk på strokeavd)

    Han fick en stroke.

    Jag jobbar som sjuksköterska på en strokeavdelning.


    Det finns olika typer av stroke: blödning eller propp. Hur stroken påverkar personen beror på vilken typ, hur stor den är och var i hjärnan den sitter. Olika områden i hjärnan styr olika funktioner i kroppen, som du säkert vet.


    Vilka chanser en strokedrabbad person har att överleva handlar egentligen bara om var i hjärnan, om det är en blödning eller en propp och hur utbredd den är. Samma gäller för rehabiliteringspotentialen och eventuell personlighetsförändring. Är det tex talcentrat som drabbats så kan personen få sluddrigt tal (dysartri) eller svårt att få fram orden och/eller svårt att förstå ord (afasi). Drabbas syncentrat kan personen få tex synfältsbortfall. Känseln kan också drabbas, och motoriken. Som sagt, det beror på vilket område som drabbats.


    Så, det jag vill säga med det här är: det går inte jämföra en strokedrabbad med en annan, då det kan vara totalt olika beroende på de ovan nämnda orsakerna; typ, var, storlek. Jag förstår att du söker svar, men det är rent omöjligt att säga om han klarar sig eller inte (är det en massiv blödning tex är risken större att han inte klarar sig), hur han kommer att "vara" om han klarar sig, vilken rehabiliteringspotential som finns mm.. Det är bara vänta och se, tyvärr.

    Det Anonym (27) säger ang att det alltid går att bli bättre och att alla förbättras stämmer inte riktigt. Det kan vara så att personen som drabbats inte alls förbättras, kanske blir sängliggandes resten av livet med stora och krävande omvårdnadsbehov och medicinska behov. Det beror som sagt på typen, var och hur utbredd. Vissa kanske inte alls kan rehabiliteras efter en stroke (ofta vid större utbredning av denne) och blir tyvärr "vårdpaket", sängliggandes och i behov av rullstol och andra hjälpmedel (lift bl.a), och nån som kanske matar eller behöver sond/PEG för näring för att hen inte kan svälja och därmed heller inte kan försörja sig med mat via munnen. Men majoriteten av patienterna blir bättre och kanske tom går från att vara ett "vårdpaket" till att kunna ta sig fram själv med rullstol/rollator, äta själv mm. Jag har sett patienter som vi inte trodde skulle klara sig förbättras enormt mycket, det behöver inte "vara kört" bara för att prognosen inte är den bästa.

    Som sagt, alla drabbas olika så det är svårt att jämföra en strokedrabbad med en annan. Om du har fler frågor om stroke i allmänhet eller sånt du får reda på om din anhörig (krångliga ord, behandling, mm) så är det bara fråga på, så ska jag försöka svara så gott det går.

Svar på tråden Han fick en stroke.