• Anonym (Hjälp)

    Ge ersättning på heltid till nyfödd

    Hej. Jag har en treveckors- bebis här hemma. Dom två första veckorna helammade jag men varenda kväll/natt så ville min bebis amma konstant. Hon vart tillslut arg vid bröstet, troligtvis för att hon inte vart mätt. Så jag köpte ersättning istället som jag gav henne ett mål på kvällen och hon vart som en helt annan bebis.

    Hon har haft det väldigt svårt att amma, man är tvungen att ha amningsnapp och hon släpper taget väldigt ofta och blir frustrerad

    Så nu när jag gav ersättning så var det inget krångel alls. Hon tog flaskan så fint och jag kunde för första gången njuta tillsammans med henne under matning. Så jag har de senaste dagarna börjat ge ersättning under dagen vilket har gjort att min mjölkproduktion har minskat mycket.

    Som det känns nu så skulle jag vilja ge ersättning på heltid eftersom jag mår så mycket bättre av det! Men är väl mest orolig över folks reaktioner och kommentarer och att jag kanske kommer ångra att jag gav upp så fort, jag vet inte. Vad tycker ni? Någon som valt bort amningen i sånt tidigt stadie?

  • Svar på tråden Ge ersättning på heltid till nyfödd
  • Zuzanne

    Jag hade svårt att producera mjölk i början och vi löste det genom att jag gav barnet båda brösten á 20 minuter och sedan ersättning. På så vis var barnet mätt längre och mjölkproduktionen fortsatte samt ökade. Nu tog vårt barn ett bra tag från början, och det handlar om att lägga munnen på barnet rätt, vilket kan vara trixigt då bröstvårtorna kan stå åt lite olika håll. Stressa inte iaf. Barn vill ofta ha mer till kvällen så det är naturligt att ditt barn tuttar mer då. Mitt barn satt fast på brösten varje minut och var ofta missnöjd då hon inte blev mätt, och tuttade så frenetiskt att det inte hann bli tillräckligt mycket mjölk. Bvc-tanten tipsade oss om ovanstående och tillslut tog vi bort ersättningen helt då barnet blev mätt på min mjölk. Ge inte upp, bröstmjölk är det bästa för barnet och om du kan så amma så mycket du mäktar med med om det inte fungerar så är ersättning ett alternativ.

  • Guapa

    Gör det som känns bäst för dig och strunta i vad andra tycker. Amning är toppen om det funkar, och det finns hjälp att få om man verkligen vill. Men är både du och din bebis mer tillfreds med flaska och ersättning är det givetvis det bästa alternativet för er.

  • Anonym (Hjälp)

    Ja, jag mår bäst av det och hon älskar flaskan vilket gör att hon aldrig blir frustrerad under matning. Men det är just att ersättning är väl inte ett lika bra alternativ som amning och jag vill ge mitt barn det bästa så jag har lite ångest också.

    Jag förstår att det tar ett tag innan man fått igång amningen. Men även fast min flicka är bara 3 veckor tycker jag att amningen är skit jobbig. Det blir aldrig någon mysig stund utan istället blir det gråt och skrik. Hon kan inte ta bröstet utan napp vilket gör det krångligare för oss. Känner mig lite fängslad här hemma på grund av amningen.

  • fannybk

    Har du försökt pumpa brösten? Då kan du ju vissa mål, kanske när ni är hemma, ge bröstmjölk på flaska och sedan resten ersättning. Pumpar du så ökar du produktionen också precis som om du hade ammat. Annars tycker jag du ska välja det som känns bäst för dig och ditt barn vilket verkar vara ersättning på flaska. Säger som flera andra, strunta i vad andra tycker och tänker om ditt val!

  • Anonym (Mamma)

    Se ingen prestige i att amma, med mitt första barn strulade amningen massor, tillslut sa de på BVC att jag skulle ge henne ersättning istället för att amma och pumpa och stressa. Så det gjorde jag, jätteskönt.

    Med mitt andra barn funkar amningen toppen.

    Vill bara säga att gör det som du mår bäst av, det kommer din bebis i slutändan må bäst av också :)

  • sina

    Mitt barn fick ersättning på heltid tidigt (en månad) efter att amningen aldrig riktigt kom igång och pumpen var så jobbig att den kom ivägen för anknytningen till barnet.

    Och vet du - jag fick aldrig en enda kommentar. Inte från någon. Någon enstaka mamma på öppna förskolan frågade om jag inte ammade alls, och när jag sa nej var det inte mer med det.

    Gör det som känns bäst. Är amningen viktig - sök hjälp. Är den inte viktig och du tycker att det funkar bra och är mysigt med flaska - skit i amningen. Hobbyamma om och när du känner för det, och flaska för resten.

  • Anonym (FKA)

    Gör precis som du känner är bäst för er!

    Mitt barn fick flaska från att han var några dagar gammal då han tappat 17% i kroppsvikt sen födseln. Vi var inlagda 1½ dygn på BB och jag pumpade så länge jag fick, men det mesta som kom var 10 ml sammanlagt på båda brösten. Ersättning åt han 30 ml av flera gånger per dygn, så det räckte ju inte alls.

    BB-personalen frågade då om jag ville börja ge ersättning och vilken lättnad! Har funkat hur bra som helst. Enbart ersättning för honom sedan han var ca en vecka gammal mao. Inga problem alls! Jag trivdes hur bra som helst med det, så bra att jag känner mig nervös inför att ens försöka amma om jag får fler barn...

    Kan säga att min son är över 1 år nu och ofta träffar andra barn och människor då vi har ett socialt aktivt liv, men han har inte haft en enda förkylningsdag än. (Detta med immunförsvaret tänker jag på då.)

    Trivs ni med att ge flaska, gör det! Jag har aldrig fått en negativ kommentar från en enda människa och det inkluderar läkare, BVC-personal och MVC-personal. Säkert nån som tyckt nåt om det utan att säga nåt, men varför ens fundera över det?

  • j940

    Jag "gav upp" efter ca 1 vecka. Jag hade också amningsnapp, tyckte det va krångligt och jobbigt, kände mig även jätte låst. Men jag försökte amma, men jag mer eller mindre grät varje gång han ville ha mat för han verkade aldrig helt nöjd också kunde det ta upp mot 1 timme ibland. Så då testade jag ersättning och vilken LÄTTNAD! Jag mådde betydligt mycket bättre, han mådde bättre och att sambon kunde hjälpa till mer.

    Visst att amning är det bästa, men huvudsaken är ju att dom får mat i sig och mår bra. Jag var också jätte rädd över vad folk skulle säga,men man kommer över det. För jag vet vad som funkar bäst för oss och vad vi mår bra över. Och för alla funkar inte amningen, så vad är bäst, amma och må piss eller ge i flaska och må bra? jag valde det sista som sagt ;)

    Jag tycker att det nästan är bättre att ge i flaska, för då kan pappan hjälpa till och man kan ta dagar som man får sova ut osv, också får dom en närmare kontakt. Man behöver inte vara lika "låst".Och man får närhet o sånt, det oroade jag mig mycket över men jag söker ögonkontakt o håller i hans hand oftast. Så man glömmer det man oroade sig för, så gör det som känns bäst för er o skit i vad andra tycker! oavsett vad du väljer så är det de rätta :)

  • Gladskit

    Jag blev mer eller mindre tvungen att göra det då jag fick bakteriella mjölkstockningar i två omgångar och det höll inte. Så from 5-6v åt min son enbart ersättning. Veckorna innan försökte vi men bakterierna kom bara tillbaka.
    Det var tufft i vissa lägen men ändå smidigt då pappan också kunde vara delaktig i matningarna. Funkar det så kör på bara!

Svar på tråden Ge ersättning på heltid till nyfödd