• oddberg

    Rätt klå upp rånare

    Är normalt lite töntig och försiktig. Min familj kritiserar mig och tjatar om att en 40-åring måste vara lite tuff och beslutsam.
    Häromkvällen höll jag på att råka verkligt illa ut på stan. Ett par grabbar i 20-årsåldern dök upp i en park och ville ha "mobil och plånbok".Den ene svängde en stor rörtång i handen.
    Jag blev fruktansvärt rädd - och sen förbannad och skrek "kom och ta grejorna då om ni törs". Den ene - han med rörtången - slog jag omkull omedelbart. Den andre brottade jag ned och sparkade i skrevet. Han skrek att jag skadad honom och kompisen.
    Nu är frugan arg för att jag slagits på stan som en annan buse. Hon vill inte ha en brutal karl. Jag borde ha snackat med rånarna och gett dem vad de begärde. Jag är deprimerad och har dåligt samvete. Kanske har hon rätt. Men jag tycker trots allt att killarna måste skylla sig själva lite.
    Gjorde jag rätt eller fel?

  • Svar på tråden Rätt klå upp rånare
  • oddberg

    Javisst, men är det moraliskt rätt att använda våld mot rånare? Familjen menar att jag borde ha snackat med dom istället. En vän till familjen, som är aktiv i en fredsrörelse säger detsamma.
    Men ärligt talat - jag tror nästan jag gör likadant igen - om jag skulle bli utsatt för fler rånförsök. Det var faktiskt förbannat skönt att för en gångs skull få bli så där riktigt arg!
    Jag kan ju låta bli att tala om det för familjen nästa gång.

  • oddberg

    Jo, jag vet. Men i praktiken hade det varit svårt att polisanmäla saken och väcka åtal för rånförsök. En polis jag känner menade att de båda killarna kommer att vittna mot mig och eventuellt anmäla mig för misshandel, medan jag saknar egna vittnen till rånförsöket. Och deras tillhygge - rörtången - är förstås försvunnnen. Dumt att jag inte tog den med mig.
    Bra att ha i verktygslådan om inte annat.

  • oddberg

    Där har Du säkert rätt. Klokt av mig att "avvika från platsen"  och avstå från polisanmälan efteråt. Hopplöst förövrigt att hitta gärningsmännen.

  • oddberg

    Ja, det är nog en realistisk bedömning. Rättvisa och rättssäkerhet går tyvärr inte alltid att förena ens i det bästa av samhällen.

Svar på tråden Rätt klå upp rånare