• Myc

    v.40+1 Rörlig bebis högt upp - orolig inför vattenavgång/förlossning

    Helt riktigt. Det KAN hända och liggläge är att rekommendera. Jag fick ligga i 12 timmar på förlossningen m ständigt ctg, ligga och äta och ringa på klockan om jag behövde kissa tex och här har de ff samma rekommendationer (det var 2008) på BB Sthlm i Danderyd. Dock har de inga särskilda rek för ambulans, det hade man tidigare. Men man ska se till att åka in direkt.

    Syrebrist och död är faktiskt det som kan hända bebisen i värsta fall, ingen skrämselpropaganda utan helt sant. OM navelsträngen hamnar mellan huvudet och kanalen kan den när vattnet går och om bebisen då börjar fixera sig, hamna i kläm, vilket orsakar syrebrist.

    Tycker du ska se till att komma in snabbt och tror tom att det kan gå snabbare m taxi. Det brukar inte hända så jättemycket direkt när vattnet går och oftast sipprar det ut. Värkar brukar ta någon timme/timmar till. Så håll huvudet kallt och åk in m taxi. Spara kvittot så går det kanske på försäkringen sen.

    Jag åkte in m bilen och fick vänta 12 timmar på första värkarna den gången. Idag fick jag veta att min ligger i ruckbart så nu sa BM att det är lugnt ifall vattnet går. 40+2 idag.

    BB Sthlm i Danderyd är ändå en av Sveriges mest moderna förlossningsmottagningar så jag väljer iaf att lita på deras rekommendationer.

    En annan sak... Ambulans är inget man kan "kräva", det görs en bedömning av akutläget när man ringer 112, så det kan man inte påverka själv. Så det bästa är ändå att ha en egen lösning som tex taxi. Man kan ju lägga passagerarsätet i "liggläget" i bilen!


    Skruttan85 skrev 2014-11-03 12:50:31 följande:

    Jo precis, min BM sade att jag ska ligga ned på golvet direkt om vattnet går och fort in till förlossningen pga navelprolaps, tror jag att det kallades.

    Jag menade inte att jag ska ha "särbehandling" på något sätt. Jag ser inte det som särbehandling överhuvudtaget utan att jag ska behandlas enligt den medicinska situation jag är i oavsett vilket sjukhus jag valt - då jag har rätt att välja vart jag vill föda.

    Men jag har läst att andra kvinnor blivit rekommenderade att åka ambulans in, just för att navelsträngen kan komma ut och komma i kläm och då

    finns risk att bebis inte får något syre.

    Min BM har sagt att jag ska åka in till förlossningen liggandes om hon inte hinner fixera sig. Just för att hon sitter så högt upp och för att hon vänt sig så mycket (till säte) i slutet på graviditeten. Jag vet inte känns på något sätt tryggare att åka in liggandes i ambulans, än liggandes i baksätet på en taxi...

    Ska till BM imorgon (hon har fortfarande inte kommit) och hoppas att hon har fixerat sig då, så jag slipper oroa mig.


Svar på tråden v.40+1 Rörlig bebis högt upp - orolig inför vattenavgång/förlossning