• Anonym (Trött sambo)

    Livet med min sambo (jättelångt)

    Lite bakgrundsfakta: vi är båda runt 25, varit ihop i lite över två år. Jag har pluggat heltid hela tiden medan han precis fått jobb efter att ha varit arbetslös i nästan 2 år. Han jobbar 11-20 och har 5 minuters gångavstånd till jobbet, jag pluggar 8-17 och har ca en timme till skolan.

    Det har kommit gradvis typ, men han respekterar inte mig alls längre. Så som jag lägger fram det nu undrar jag själv varför jag inte bara lämnar honom, men eftersom det kommit lite i taget hoppas jag ännu att han kan gå tillbaka till den omtänksamma killen han var i början. Här är lite exempel på hur han är nu:

    - När jag kommer hem kl 18 handlar jag (ringer ALLTID och frågar om han vill ha nåt speciellt) och lagar mat, äter ensam och sätter mig sen och pluggar (tuff linje). Han kommer hem ca 20.30. FLERA gånger har han då klagat på att jag inte möter honom i hallen med en kram och en puss och erbjuder honom ett glas vatten eller mat direkt. Han fattar liksom inte att jag sitter och pluggar vid datorn eller antecknar och inte bara kan slänga ifrån mig grejerna. Det är inte heller så att HAN frågar mig om han kan hämta nåt, det är enbart mitt jobb trots att vi båda "jobbat" lika mycket under dagen. När han kommer hem är han dessutom ledig eftersom han lämnar jobbet på jobbet, medan jag fortfarande måste sitta och plugga flera timmar. Inte heller då frågar han hur det är eller så, utan sitter vid TVn bara.

    - Det är bara jag som städar, även om jag har minst tid. Jag ser ju hur det samlas i pappersinsamlingen, HANS disk står kvar i vardagsrummet, HANS smutskläder vandrar ut i hela lägenheten. Och ändå är det bara jag som städar, för att JAG måste sitta i äcklet och plugga. Jag har bett honom snällt att plocka upp sin egen smutstvätt/disk och det tar MINST en vecka innan nåt händer. Tar han hand om det läggs det först på en hög på sängen, eller på golvet, eller knökas in i hans garderob igen. När jag efter en vecka skriker "TA UPP DINA STRUMPOR" då är jag jobbig och bitchig osv.

    - Han har slutat be mig göra saker, nu bara kommenderar han mig. Det har blivit helt extremt. I början var det "ge mig sladden där" eller "ge mig saltet". Nu imorse öppnade han kylen för att se vad det fanns och sa "ta ut osten" när jag stod vid köksbordet?! När han för en gångs skull BER mig göra nåt åt honom kan han aldrig säga tack eller nånting för det.

    - På helgerna äter vi frukost tillsammans (han sover till 10.45 på vardagarna) och som jag skrev ovan har jag frågat honom 4-5 ggr i veckan om jag ska handla nåt åt honom. Det finns ALLTID flera sorters bröd i frysen + knäckebröd och kex, flera sorters pålägg och grönsaker, yoghurt, mjölk och minst 2 sorters flingor. Dessutom ägg, makrill, kakor och bullar, gryn att göra gröt på. Det som köpts hem av mig alltså. Ändå kommer han in i köket varje lördag och säger när jag frågar vad han vill ha "det finns inget att äta". Jag radar upp förslagen och han säger "uuh, äckligt".
    Samma sak när han kommer hem på kvällen. Han är hungrig och frågar vad det finns, oftast har jag lagat nåt snabbt och lätt, typ grönsaksgryta eller låda i ugnen, paj ibland. Han ratar det VARJE gång. Då har jag också frågat när jag handlar vad han vill äta, och han säger "spelar ingen roll". Istället beställer han hem pizza på kvällen.

    - Jag får aldrig göra nåt själv. Han blir utbjuden varje helg av sina kompisar, och de gillar inte mig (lång historia men inte mitt fel). Jag har inte haft så många kompisar eftersom mitt ex inte lät mig ha vänner och jag har haft svårt att skaffa nya. Jag uppmuntrar dock honom (nuvarande) att träffa sina även om jag inte får följa med, och han går iväg med orden "jag är hemma till midnatt". Även om jag nån gång ber honom stanna hemma går han ändå. Han kommer aldrig hem innan 3 och hör inte heller av sig för att berätta att han blir sen. De ytterst få gånger jag får erbjudande om att följa med "mina" kompisar (jag har EN killkompis) så är han grinig och sur hela dagen, för att sen på kvällen dampa loss totalt tills jag ger mig och stannar hemma. EN gång har jag varit på en "fest" med bara tjejer i klassen, han var ensam hemma i TVÅ timmar och när jag kom hem, spiknykter, klockan 23 så grät han hela kvällen för att han "känt sig så ensam". Han hade inte ätit nåt för att han blev så "deprimerad av att äta middag själv" (välkommen till min vardag).

    - Och så det som stör mig mest av allt. Då vår ekonomi inte är jättebra och vi inte har bil och sådär så får vi planera när vi ska handla tex på IKEA eller storhandla mat. Ofta på lördagen. Det planerar vi kanske tisdag/onsdag. Ändå blir det så VARJE lördag morgon att han får ett samtal från sin pappa att han ska komma hem och fixa nåt och han bara rusar iväg. Ingen förvarning dagen innan eller så. Kvar är jag ensam och ba... jaha. Antingen storhandlar jag själv det jag orkar bära, eller så får det vara till nästa vecka. Även saker vi planerat tillsammans, tex att vi ska gå och simma eller gå ut och äta, blir inte av eftersom han inte kommer hem i tid. Idag är en sån dag, vi skulle träna tillsammans och sen laga mat och äta mysigt på kvällen. Han kollar TV medan jag äter frukost ensam, sen rusar han ut för att "pappa är här om 2 minuter". Inte ett ord om när han kommer hem eller nånting, men jag antar att jag äter middag själv idag med...

  • Svar på tråden Livet med min sambo (jättelångt)
  • Anonym (***)
    Anonym (***) skrev 2014-11-03 14:00:58 följande:

    Jag läste en jätteintressant krönika om hur vi människor är lata i det avseendet att vi alltid väljer det vi är vana vid. Jag kände igen mig väldigt eftersom jag själv hade två förhållanden efter varandra där jag blev bedragen och slagen. Han menade på att vi av lathet och rädsla inte utsätter oss för nya situationer.

    I ditt fall vet du hur proceduren går till - han är elak, du blir ledsen och sårad och går antingen undan eller gråter framför honom, får ingen tröst och sen är allt utagerat. Även om man mår dåligt av det blir det som en trygghet.

    Jag gjorde en liknelse med när jag skulle börja plugga i storstan. Jag ville verkligen plugga och såg fram emot det otroligt mycket, men jag var inte van vid tåg och spårvagnar (lantis) och hade jätteångest bara över att åka dit och hitta överallt. Det mest bekväma hade varit att strunta i det och stanna kvar hemma i tryggheten där allt var som det brukade. Men med tiden vänjer man sig vid det nya, bara man vågar.

    Om du verkligen vill vara tillsammans med den här killen kanske ni ska vara särbos ett tag? Våga ta upp frågan, förklara att du inte orkar med hans elaka ord, lathet och krav mer, utan du vill bo själv. Antingen blir det en väckarklocka och han skärper till sig eller så går ni skilda vägar.


    Vad jag ville få fram är att man kanske väljer de dåliga för att det känns tryggt, för att man vet hur man ska agera, hur det går till. Det blir läskigt om man träffar någon som är snäll eftersom man inte är van..
  • molly50
    Anonym (Mia) skrev 2014-11-03 13:29:36 följande:
    Ja jag förstår det är en studentlägenhet. Men på de ställen jag känner till brukar man kunna byta. Om hon har en studentlägenhet (mer än ett rum) så kanske någon annan gärna vill byta som just nu bara har ett studentrum. Alltid värt att kolla med hyresvärden om det funkar.

    Hon får troligen inte bo kvar i vare sig studentlägenhet eller studentrum mer än några månader efter hon tagit examen så nytt boende efter avslutad utbildning är gissningsvis ett faktum.
    Ok. Det var så du menade. Att hon kanske kan byta. Missade det. Ber om ursäkt!

    Ja,det kan ju vara ett alternativ också.
    Hur det än är så hoppas jag att hon gör sig av med sin sambo på ett eller annat sätt.
    Hon förtjänar bättre.
    Mattias och Hannah.
  • Anonym (Kärlek)

    Ts, kan inte du bli vräkt och hemlös(?) för att du låter den idioten bo där? Verkar som du begår ett kontraktsbrott. Är det värt det?

  • Anonym (Trött sambo)
    Anonym (Kärlek) skrev 2014-11-03 15:29:36 följande:

    Ts, kan inte du bli vräkt och hemlös(?) för att du låter den idioten bo där? Verkar som du begår ett kontraktsbrott. Är det värt det?


    Hur skulle det gå till? Man ska alltså tvingas bo ensam i treor eller fyror som är studentlägenheter bara för att ens man och barn inte pluggar eller?
    Anonym (Nej, nej) skrev 2014-11-03 12:21:23 följande:

    TS, vad tänker du om att gå till psykolog? Studenthälsan har väl såna, eller nån kurator åtminstone.

    Hjärta till dig! Det behöver du tror jag.



    Jag pratar redan med en psykolog.

    Tycker det är lite konstigt att alla verkar veta vad som händer i mitt liv när jag inte ens uppdaterar. Vissa verkar ha fått nån vision om att jag har bestämt mig för att leva såhär och inte göra nåt åt det. Jag har mycket att göra med skola och kontakt med folk och myndigheter så att jag inte uppdaterar betyder inte att jag inte gör nåt alls. Jag kanske försöker sköta MITT liv också (för jag har faktiskt ett också, när han inte är hemma) och inte lever för att sitta på FL och uppdatera.

    Sen alla som snackar om barn, jag kommer aldrig skaffa barn. Med någon kille, eller tjej. Jag själv vill inte ha barn, jag gillar inte barn och vill inte ha några. Så fort jag har tillstånd ska jag sterilisera mig.

    Tack till er som kommer med råd och stöd men tyvärr försvinner ni nästan i massan som bara kritiserar och hoppar på en för att man råkat illa ut.
  • Anonym (Värsta på länge)
    Anonym (Trött sambo) skrev 2014-11-03 16:25:48 följande:

    Hur skulle det gå till? Man ska alltså tvingas bo ensam i treor eller fyror som är studentlägenheter bara för att ens man och barn inte pluggar eller?Jag pratar redan med en psykolog.

    Tycker det är lite konstigt att alla verkar veta vad som händer i mitt liv när jag inte ens uppdaterar. Vissa verkar ha fått nån vision om att jag har bestämt mig för att leva såhär och inte göra nåt åt det. Jag har mycket att göra med skola och kontakt med folk och myndigheter så att jag inte uppdaterar betyder inte att jag inte gör nåt alls. Jag kanske försöker sköta MITT liv också (för jag har faktiskt ett också, när han inte är hemma) och inte lever för att sitta på FL och uppdatera.

    Sen alla som snackar om barn, jag kommer aldrig skaffa barn. Med någon kille, eller tjej. Jag själv vill inte ha barn, jag gillar inte barn och vill inte ha några. Så fort jag har tillstånd ska jag sterilisera mig.

    Tack till er som kommer med råd och stöd men tyvärr försvinner ni nästan i massan som bara kritiserar och hoppar på en för att man råkat illa ut.


    Majoriteten här vill dig endast väl. Att du ska må bra och vara lycklig med en man som förtjänar dig. Det är allt. Kram.
  • Gena
    Anonym (Trött sambo) skrev 2014-11-02 12:32:50 följande:
    Jag kommer inte skaffa barn med någon kille, så det är lugnt.
    Anonym (x) skrev 2014-11-02 09:02:34 följande:

    Ett ord: LÄMNA!

    Det kommer inte att ta slut här. Fortsättningen vill du inte känna till men kommer att innehålla allehanda fula ny smeknamn till dig samt misshandel. Har sett det här förut och du måste samla kraft och lämna innan det är för sent.



    Han kallar mig redan fula saker, fast på "skoj". Om vi inte håller med varann kan han tex kalla mig tönt, sopa, värdelös osv. Eller bara skrika "hooora!" istället för mitt namn när han vill nåt. Jag förklarar ca varje dag att jag blir ledsen, mycket för att jag redan fått höra detta dagligen av mitt ex samt tidigare i skolan, och han säger "men det är ju bara på skoj" och "jag skulle vilja ha en tjej som tål ett skämt". När jag sen kallar honom bortskämd eller lat och sen spelar oförstående när han blir kränkt och säger "men vadå, det var ju bara ett skämt?" då blir han förbannad och ska flytta och grejer. Fast han gör inte det.Ja, otroligt nog. Han är omtänksam och snäll och allt det där. Jag har vant mig vid att vara hushållerska och har typ ingen annan än han. Har lite bekantskaper i min klass bara men inga riktiga vänner (utom en killkompis då). Har ingen bra kontakt med min familj (inte pga honom). Jag ringde kvinnofridsmottagningen idag för att jag var så ledsen och behövde nån att prata med, men hon sa att de tyvärr bara finns där för kvinnor som blir utsatta för våld, men att vi kanske borde gå i parterapi eller nåt. Jag har redan kontakt med kvinnofridsmottagningen pga att mitt ex misshandlade mig så jag går i terapi för det, men det skulle kännas rent ut sagt pinsamt att berätta att ännu en kille beter sig som skit. De kommer ju tro att jag VÄLJER de killarna.

    Självklart ska du berätta precis hur det är för psykologen. Vad är det för mening att gå dit om du undanhåller saker? Du har ju en perfekt chans att få hjälp av en professionell när det gäller ditt liv, så ta den! Mycket bättre än att ta anonyma råd från främlingar på internet.

    Det där med att hindra dig att träffa dina vänner är inte ett normalt beteende. Jag läste din trådstart lite slarvigt och trodde bara det handlade om städning. Men att han med psykologisk krigsföring försöker se till att du inte träffar dina vänner inte OK.


  • Anonym (Nej, nej)

    TS jag kom att tänka på en grej, skulle du kunna tänka dig att bo inneboende hos nån? Hyra rum eller så. För då skulle problemet lösa sig av sig självt tror jag. Visst du skulle få börja om från början i kön, men ändå. Det skulle vara bättre än att bo med den där killen.

    Jag o en annan i tråden tipsade förut om att göra sig så odräglig som möjligt för honom, för att på så sätt jaga ut honom. Vad tror du om det? Eller är det så att du egentligen vill ha honom kvar?

  • Anonym (Trött sambo)
    Anonym (Nej, nej) skrev 2014-11-03 22:17:32 följande:

    TS jag kom att tänka på en grej, skulle du kunna tänka dig att bo inneboende hos nån? Hyra rum eller så. För då skulle problemet lösa sig av sig självt tror jag. Visst du skulle få börja om från början i kön, men ändå. Det skulle vara bättre än att bo med den där killen.

    Jag o en annan i tråden tipsade förut om att göra sig så odräglig som möjligt för honom, för att på så sätt jaga ut honom. Vad tror du om det? Eller är det så att du egentligen vill ha honom kvar?


    Jag kan inte komma på nåt "odrägligt" jag kan göra som är lagligt. För det är inte lagligt att slänga ut hans saker eller byta lås.

    Jag tror inte jag skulle kunna bo inneboende. Det är min lägenhet som jag kämpat för att få, tänker inte ge upp den för allt i världen. Den är min trygghet.
  • Anonym (Maja)

    Kan du inte slänga ut honom då?

    Det är jättebra att du tänker göra något åt förhållandet. Men det är illavarslande att tro att det bara handlar om att du råkat illa ut, för hur det än gått till så har du satt dig i den här situationen själv. Din sambo beter sig illa, men du har ju låtit honom göra det.

    Hoppas att du blir av med honom snart!

Svar på tråden Livet med min sambo (jättelångt)