Inlägg från: hammarhajen |Visa alla inlägg
  • hammarhajen

    Lärare ta semester på lov/terminer?

    Tamm skrev 2014-11-11 01:07:12 följande:
    Jaså vad arbetar de med under alla lov?
    Lärare är människor med rättigheter och skyldigheter, precis som alla andra på arbetsmarknaden. Därför röstar jag på ett alternativ som inte finns: att det är en sak mellan den anställde och arbetsgivaren. Definitivt inget människor i allmänhet ska rösta om. För VARFÖR ska så många människor ha så många åsikter om lärares arbetstid? Särskilt när det märks att man inte vet så mycket om vad en lärare faktiskt gör. 

    Men för att upplysa: På loven arbetar lärare med dokumentation, planering, förbereder samtal, beställer och packar upp varor, har möten med föräldrar och BUP, går fortbildningar, gör gruppindelningar, placeringar, bedömer uppgifter osv.
    Sen är vi lediga en del lov. För att vi jobbar MER än 40 h/vecka under terminerna. Vår arbetstid räknas på 45 h/vecka, vilket ger 5 h komptid per vecka som blir loven. Sedan känner jag iofs ingen lärare som klarar sitt arbete på 45 h/vecka, de flesta jobbar betydligt mer (läste någonstans att snittet låg på 50 h/vecka men minns inte var). Efter ett oändligt antal lördagsmorgnar, söndagseftermiddagar, tisdagskvällar, långfredagar osv. har man lätt tjänat ihop sitt sportlov. Och på väg till fjällen är det partnern som kör, så att man hinner bedöma några prov på vägen.


     
  • hammarhajen
    Tamm skrev 2014-11-11 00:50:00 följande:

    Lärare har ledigt på loven men åker ändå på semester under terminerna när barnen inte har lov. Antagligen för att det är billigare men ser ut som en konstig ordning med alla dessa skollov, så vikarier får gå in på skoltid.

    Riktiga lärare måste ta tjänstledigt och de andra som undervisar får ta semester när de vill hörde jag, så en förskolelärare i 6-års kan ta semester under skoltid.

    Trevligt för dom men barnen får vara borta högst en vecka på skoltid. Under loven kan det kosta 10 ggr mer att resa så det kanske är optimalt om lärare har dåligt betalt.


    Det är billigare att resa utanför loven
    Lärare får mycket sällan betald ledighet utanför lov. Tar man ledigt utanför loven är det obetald ledighet, vilket innebär att 1,4 eller 1,5 dagar dras av. Att missa 7-10 dagars lön för en semestervecka gör den INTE billigare, var så säker. 

    Lärare är inte isolerade öar 1
    Även lärare är människor med en omgivning och denna omgivning kan ha svårt att få ledigt under lov. Om hela släkten är vårdpersonal och jobbar jul och påsk kanske ett par höstdagar är enda möjligheten att komma iväg om någon fyllt jämt. Absolut inte varje år, men någon enstaka gång.  Oftast får lärarens familj anpassa sig efter läraren, eller så får läraren stanna hemma när familj eller vänner reser. 

    Lärare är inte isolerade öar 2
    Nöjesresor vart och vartannat år är kanske inte så bra på skoltid. Men även lärare har ett liv utanför, med sommarstuga på Öland som akut måste renoveras, med släktingar som blir sjuka och kanske dör, någon tävlar i SM och hur SM ligger i kalendern kan man inte påverka. Allt berättar man inte för sina elever. "Jag ska reda bort en vecka" kan absolut vara lättare att säga än "min mamma håller på att dö". 

    En förskollärare kan ta semester under skoltid
    Ja, om man har vanlig semestertjänst och verksamheten tillåter det. De flesta med vanlig 40-timmarsvecka och 5-6 veckors semester kan styra den lite grann. Eller menar du att förskollärare är livegna och ska tvingas ta ut all sin semester just på sommaren, alltid? Det är väl det som är fördelen med "vanlig" semester, att man kan ta ut den lite olika tider?
    Dessutom finns det barn på förskolorna på sommaren och på skolloven också och har man semester i oktober får man kanske vackert jobba påsken och i juli.
  • hammarhajen

    Ännu en gång - jag blir helt förfärad över trådar som den här. Vad har skolbarnens föräldrar att göra med när en lärare får semester beviljad? Det är arbetsgivaren som bestämmer semestrar, INTE barnens föräldrar. Släpp det och lägg ner - ni vet inte hur mycket läraren har jobbat på lov, om det finns föräldradagar att ta ut eller om lärarens bror är döende i cancer och vill göra en sista resa med sina nära och kära. 

    En lärare kan lätt förlora ca 10.000 kr på en ledig vecka om man inte har föräldradagar att använda, så glöm att man resen under terminen för att det är billigt. 

    Du som tjatar om förskoleklassläraren: i en förskoleklass finns det väl ändå fler pedagoger? Någon från fritids och kanske en barnskötare? De klarar nog klassen själv några dagar. 

  • hammarhajen
    Anonym (Jihn Blund) skrev 2014-11-17 05:52:53 följande:
    Föräldrar har främst ansvaret för sina barn och får ha koll på lärarna vars lön de betalar.
    I Förskoleklass finns det en lärare och en assistent på 28 barn.
    I nödfall tar alla ledigt på skoltid men för nöje blir tveksamt.
    Nej, det är inte föräldrarna som anställer lärare. Föräldrar har noll och inget tillsynsansvar för lärare, det kan du släppa genast. Dummaste jag läst på länge. 

    Lärare är ett yrke, inte en livsstil, inte ett kall och inte synonymt med "föräldrars små slavar". Alla yrkespersoner lyder under arbetstidslagar och andra lagar. DU som förälder bestämmer ingenting, det gör yrkespersonernas chefer. Precis som för alla andra som har skattefinansierad lön. Att ett yrke skattefinansieras står knappast över arbetstidslagar som gäller alla på marknaden. Lärare betalar också skatt för övrigt. 

    Du har INGEN ANING om läraren är ledig för nöjes skull, eller för att försöka hjälpa sin tonåring igenom en svår depression där miljöombyte rekommenderas av läkare. Lärare är som sagt ett yrke med kommunen som huvudman. Finns ingen som helst anledning för ditt barns lärare att berätta sanningen om sin resa för dig. Särskilt inte när en sådan otrevlig syn på lärare lyser igenom. Finns något som heter "vit lögn" som man lätt tar till för att skydda sig och anhöriga från skvaller. 
  • hammarhajen
    modsey skrev 2014-11-17 07:21:09 följande:

    jag tycker att både lärare och elever enstaka gånger kan få ta semester utanför loven.
    Inte vara och varannan termin, men enstaka gånger ser jag inte problemet.
    Vi tar ledigt åt våra barn under icke lovtid och har gjort i alla år kanske vartannat var tredje år, har aldrig varit ett problem!


    Det är skillnad på elever med skolplikt och på vuxna människor med skolan som frivillig arbetsplats. När en lärare kan få ledigt är en sak för skolledningen, elevers skolplikt garanteras av skollagen. 
Svar på tråden Lärare ta semester på lov/terminer?