• MiWe

    35+ första barnet, BF vår/sommar 2015

    Som rubriken lyder, tänkte skapa en tråd för oss som har lyckan att vänta första barnet och har passerat 35 år, just för att det finns en hel del vi inte har gemensamt med de yngre förstagångsmammorna.

    Skulle även gärna skapa en dold grupp på Facebook om det finns intresse.

    Men vi börjar väl här? ;)

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2015-01-11 14:05
    Nu har vi en "hemlig" grupp på Facebook!
    Vill du vara med i den, gör så här:
    1- Skicka ett privat meddelande till mig här på Familjeliv där du anger antingen ditt fulla namn och stad, eller en länk till din FB-sida, eller den mailadress som du registrerat ditt FB-konto på.
    Jag kommer att lägga till dig som vän på FB för att kunna lägga till dig i gruppen sedan.

    2- Om du inte lyckas skicka ett meddelande till mig här på FL, skriv bara helt enkelt i tråden att du vill vara med i FB-gruppen, så skickar jag ett privat meddelande här på FL till dig med mitt namn på FB så du kan lägga till mig istället! :)

  • Svar på tråden 35+ första barnet, BF vår/sommar 2015
  • mm77

    Den här veckan har jag deltagit i en forskningsstudie kring träning när man är gravid. De flesta råd är ju bara att gå och håll det på en lågintensiv nivå. Och detta ville en forskare/sjukgymnast här i Göteborg veta mer eller snarare ifrågasätta om och har forskat i flera år. Jag fick i måndags gå stavgång i 30 min och idag köra cirkelträning i gymmet i 30 min. Före, under och efter mättes blodtryck, puls, temp och upplevd ansträngningsnivå. Och jag fick möjlighet att ställa 1000 frågor om träning. Riktigt roligt och lärorikt. Plus kul att hjälpa till. Kan varmt rekommenderas om ni får möjlighet.

  • Nenne79

    Låter spännande mm77! Jag försöker träna minst 2 gånger i veckan och har gjort större delen av graviditeten. Jag är annars van att träna 3-4 ggr i veckan. Min barnmorska tycker att jag kan träna på som tidigare bara det känns okej. Jag har dragit ner på intensiteten men försöker göra det mesta utan för mycket hopp. Går på spinning, zumba, funktionell styrke- och fysträning. Märker ju såklart skillnad mot innan, men det funkar ändå bra. Det jag märker av mest nu (är i v 26) är att magmusklerna börjar försvagas eftersom magen växer. Är det nån som har koll på vad för magövningar som är okej att göra? Det pratas ju mkt om nu vilka övningar man får/ska/kan göra efter graviditeten, men under?

  • Kies79
    Kattungen skrev 2014-12-10 12:49:18 följande:

    Kies79: har BF 16 juni. En midsommarbebis smile1.gif


    Vad roligt vi har samma dag! Blev tidigarelagd från midsommarafton
  • mimixx
    MiWe skrev 2014-12-09 15:58:17 följande:

    Vi tänkte som så att om KUB skulle lägga oss i högrisk så skulle vi först betala för ett NIPT då det ger en mycket säkrare gissning, och sedan utifrån det resultatet se om vi skulle gå vidare med FVP eller ej.


    Om risken för missfall vid FVP är 1:800 så känns det inte värt risken om risken för Downs är samma. Om du förstår vad jag menar.


    Ja men det låter ju vettigt. Och hur mycket vågar man lita på NIPT då, verkar vara ett postordertest? Är det 100%-igt? Undviker ju såklart helst FVP men iom att vi väntar tvillingar vill vi veta säkert att de inte har DS, tror tyvärr inte det är hanterbart med två barn med DS..
  • Kies79

    När jag pratade med BM som hade hand om NIPT projektet på BB Sthlm så var dom restriktiva i att utföra NIPT om man hade fått dåliga värden på KUB. Nu frågade jag inte om gränsen men det kan vara värt att kolla upp!

  • MiWe

    Från www.fostertest.se

    NIPT tar fasta på att fostrets DNA förekommer i mammans blod under graviditeten. Ett vanligt blodprov analyseras med en teknik kallad Nästa Generations Sekvensering (NGS), som bestämmer mängderna av de 23 kromosomerna. Dessa ska vara lika om fostret är friskt, medan en avvikelse hos någon av de somatiska kromosomerna indikerar sjukdom. NIPT har redan utförts på över 300.000 graviditeter och är både bättre och säkrare än de tidigare metoderna: över 99,9 procent av alla foster med Downs syndrom identifieras.

    Vilka avvikelser som kan identifieras:  PDF

  • Kattungen
    Kies79 skrev 2014-12-10 22:11:42 följande:
    Vad roligt vi har samma dag! Blev tidigarelagd från midsommarafton smile5.gif
    Hahaha jag med! Först midsommarafton för mig med
  • Nrk79
    mm77 skrev 2014-12-10 21:32:18 följande:
    Hur gick det? Det är klart svaret kan ju ta 7-10 dagar så du vet ju kanske inte än. Jag tyckte sticket var obehagligt. Men hade en väldigt förtroendeingivande läkare.
    Hej.

    Själva testet gick bra även om jag ryckte det kändes obehagligt (mest psykiskt, typ inkräkta på bebbens område). Väntar nervöst på svar nu. Får veta idag eller i morgon.
  • MiWe
    Nrk79 skrev 2014-12-11 15:05:11 följande:
    Hej.

    Själva testet gick bra även om jag ryckte det kändes obehagligt (mest psykiskt, typ inkräkta på bebbens område). Väntar nervöst på svar nu. Får veta idag eller i morgon.
    Oj vad spännande. Håller tummarna hårt!!!
  • mimixx

    Jag pratade idag emd BB Stockholm (MVC gamla Stan) som utför NIPT och de sa satt det är 99% säkert. De hade en barnmorska som utför dessa tester (Susanne heter hon) och hon skulle ringa mig på tisdag för att svara på alla mina frågor. Jag återkommer här efter det.

    Min BM på MamaMia sa att det kostar 10,000:- och inte 6950:- som jag läst i artiklar, men oavsett så ser jag det som väl investerade pengar för att slippa FVP. Vid 37 år och 3 IVFer vill jag inte riskera missfall för att slippa betala 10,000:-
    Det är fortfarande mindre pengar än vad en privat IVF kostar.

    Får jag dåligt både på KUB & NIPT dock så får man väl göra FVP, om det är vad som rekommenderas. det får jag förhoppningsvis veta på tisdag.

Svar på tråden 35+ första barnet, BF vår/sommar 2015