Inlägg från: Flickan och kråkan |Visa alla inlägg
  • Flickan och kråkan

    Skapa rutiner vid 1,5 år?

    Problemet är väl att ni har ett förskjutet dygn, eller rättare sagt er dotter har det. Hon somnar sent och vaknar sent.

    Min yngsta är inte så mycket äldre (17 månader) och har sovit likadant sedan han var runt 13 månader. Han somnar vid 20-tiden på kvällen och vaknar vid 06. Han sover vanligtvis middag en timme vid 10-tiden.

    Och han har rejält aktiva dagar, då han har två äldre bröder. 

    Jag tror inte att det är amningen som är problemet. Jag slutade amma för en dryg månad sedan. De påverkade inte sömnen. Det enda som hände var att han somnade liggandes på min eller pappas mage eller bredvid istället för vid bröstet. Ert barn myssnuttar när mamma går ochl ägger sig, men somnar inte för att hon inte är trött. Sådär beter sig barn på kvällen när de inte är trötta .

    Jag hade i ert läge försökt få en bättre dygnsrytm. Jag hade väckt barnet tidigare på morgonen, tidigarelagt dagsvilan och därmed få ett mer kvällstrött barn. Men somnar de tidigt så får man oftast försona sig med att de knatar upp med tuppen också. Man brukar inte både kunna äta och behålla kakan .

  • Flickan och kråkan
    pappa13 skrev 2014-11-23 02:14:24 följande:

    Mamman tar nätterna då det blir kortast sömnavbrott då: när dottern väl har somnat och sedan vaknar på natten somnar hon om lätt på tutten.

    Det är samsovning men om dottern hamnat i djupsömn och mamman inte somnat försöker hon lägga över henne i spjälsängen bredvid med tre väggar (alltså öppen mot vår säng).

    Somna av sig själv av lek har hon aldrig gjort. Hon kan somna på mamma, mot min axel eller i barnvagn/bilstol. Vid totalt två tillfällen (tror jag) har hon somnat i matstolen, en gång med en majskrok i handen/munnen, vilket gav hopp, men det är 1,5 månad sen nu igen.

    Att "göra livet så tråkigt som möjligt" gör att hon bara ställer sig vid mammas säng och gråter. Nej, jag måste få henne på andra tankar. Däremot släcker jag ner i lägenheten ibland för att markera att det är natt, men då händer det att vi springer i mörkret och jagar varandra tills hon verkar trött. Hon tycks alltså inte ha något behov av att varva ner för att kunna somna utan blir snarare "redo" efter litet spring.

    Sen måste jag tillägga att det inte alltid är så här, men att hon somnar i sängen före 22 är nog ytterst ovanligt.

    Men man kanske ska väcka henne tidigare på morgnarna då...

    Fråga: gör vi henne en otjänst som låter henne ha den här dygnsrytmen ett tag till eller är det som en del säger, att när hon börjar på dagis då "ordnar det sig" och ingen "skada" är skedd egentligen?


    Det kommer ju att "ordna" sig den dag ni väcker henne lite tidigare - oavsett orsak. Vaknar hon tidigare på morgonen, så kommer hon att vilja/behöva sova middag tidigare och även bli tröttare och somna tidigare på kvällen.

    Det var ju för att du verkade uppleva det hela som jobbigt som jag föreslog en annan dygnsrytm. Du kan dock knappast förvänta dig att hon i den åldern ska sova lika länge på morgonen och samtidigt somna tidigt på kvällen

    Jag skulle nog inte vänta tills första förskoledag dock. Det är ju mycket intryck och jobbigt på många sätt för barnet ändå med inskolning så att börja med ett trött barn som man väckt från sen kväll känns inget vidare. Lite osjusst kan jag tycka. Fast kommer hon inte att börja förrän vid låt oss säga 10-tiden så kan hon ju fortsätta att somna sent och sova till 9-tiden.

    Allt handlar ju om hur er vardag ser ut, eller hur? Jag är föräldraledig och kommer att vara det länge till, men jag har ett skolbarn som ska till skolan som börjar 8.00 och en 5-åring som vissa dagar ska till förskolan. För oss förenklar det om alla går upp relativt tidigt och så är det skönt att alla även somnar tidigt på kvällen. 
Svar på tråden Skapa rutiner vid 1,5 år?