Inlägg från: enimini |Visa alla inlägg
  • enimini

    Hypotyreos och diarre?

    Vad har du för värden på dina riktiga sköldkörtelshormoner, dvs T3 och T4? TSH är ju ett hypofyshormon och har inget att göra med symptom. Det är som bäst ett redskap att från början kunna se att det är nåt strul.

    När man sen behandlas är det rätt obetydligt. Det man måste kolla är alltså Fritt T3 och T4, alltså vad som är obundet och kan tas upp av cellerna. Som regel för att ha optimala värden bör FT3 ligga runt 75% inom referensvärdet och FT4 på ca 50%.

    TSH är alltså inte det som påverkar kroppen och ger symptom. Däremot bör det bli rätt lågt när man behandlas med Levaxin.

    Eftersom du har antikroppar/Hashimotos så tycker jag du borde utesluta gluten i minst 6 veckor. Det finns massor som säger sig blivit helt friska efter det. Gluten och sköldkörtelns celler liknar varandra väldigt mycket så ibland tar antikropparna fel och man blir sjuk.

  • enimini
    DreamBear skrev 2014-11-22 16:15:23 följande:

    Har inte glutenallergi, kollad både med blodprov och vävnadsprov.

    T3 och T4 tas inte, det räcker med tsh enligt läkaren.


    tyvärr är det många läkare som resonerar så.

    T4 är kroppens reserv och det måste omvandlas till T3, bla i levern, för att kunna användas av kroppen. Det mesta blir bundet och det är endast det obundna som kan gå in i cellen och göra sitt jobb. Så det är just Fritt T3 som överensstämmer med de symptom man har och ens välmående.

    Att reglera Levaxin etc endast med hjälp av TSH är helt felvisande. FT3 behövs för att kontrollera att kroppen kan omvandla T4 ordentligt. Man kan ha bra T4 men ändå må dåligt om man som sagt inte omvandlar som man ska.

    Det är även bra att kolla reverse T3, är det för högt har man också symptom eftersom det fungerar som ett "anti-thyroid" och blockerar FT3 i cellväggen.

    Själva TSH:et ger inga symptom alls i kroppen. Det är endast där för att säga till sköldkörteln vad den ska göra eller inte. Tar man ersättningshormoner blir det även mer missvisande.

    Det är många som helt blivit av med sin Hashimotos och fått ner sina antikroppar med hjälp av glutenfri diet trots att dom inte är glutenallergiker. En del tar även bort all "vit mat" som vitt bröd, pasta, ris, socker osv och mår toppen. Finns inga garantier så klart med helt värt att försöka.
Svar på tråden Hypotyreos och diarre?