Inlägg från: Anonym (Hjälp) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Hjälp)

    Gränssättning för barn

    Hur hade ni gjort med ett barn som inte vill sätta på sig ytterkläderna eller skor, utan vrider på sig och vrålar som om någon gör barnet illa? Vet varken in eller ut.

    Barnet är ganska bestämd ochgråter om barnet inte får det denne vill, tex en sak eller annat som denne fått upp ögonen på. Men det är kläderna som är största problemet!

  • Anonym (Hjälp)
    nozpa skrev 2014-11-25 15:05:26 följande:

    Är det något som måste göras så får hon antingen gå utan mössa, jacka eller vad det är.

    Ska vi iväg och inte har möjlighet att vända hem direkt för att klä på mer så tar jag med det jag vet kommer att behövas.

    Men min 3 åring avskyr mössa, och är nog den enda ungen på förskolan som aldrig har mössa på sig. Men det måste hon inte heller. Skor måste dock alltid på!

    Innekläder brukar jag låta henne välja, ibland får hon välja på x eller y. Men är vi hemma så får hon välja fritt.


    Det är en overall som barnet måste ha på vintern, gäller inte enbart mössa. Det handlar om alla kläder, men overallen är värst och skorna då vi har en längre bit att gå med barnvagn i kylan ibland till förskola, ibland till affären, ibland ut och leka så att inte sätta på barnet kläder är inget alternativ
  • Anonym (Hjälp)
    sextiotalist skrev 2014-11-25 14:37:27 följande:

    Min grabb fick vara utan ytterkläderna i¨såfall. Jag hade inte ens drivit det så långt att det blev en kamp.

    Det hände att han inte ville sätta på sig mössa eller vantar, då tog jag med mig vantarna eller mössan och efter ett tag så frågade han efter dom.

    Nej, man behöver inte göra en strid av det. Man tar med sig kläderna och när barnet fryser, så sätter man på barnet kläderna. Problemet löst


    Tack för era råd och hjälp som jag värdesätter!

    Känner bara att jag inte kan låta barnet vara i bara pyjamasen. Vårt kyliga och blåsiga ibland regninga väder. Vi måste gå långt med barnvagn. Känner mig som en dålig mamma som tvingar på kläderna Jag sjunger, avleder, pratar men ingenting fungerar. Villhelst bara låta barnet vara men då kan vi inte gå ut heller hela vintern.
  • Anonym (Hjälp)
    nozpa skrev 2014-11-25 15:21:03 följande:

    Vad händer om barnet går ut utan overall då?


    Då är det samma kamp sedan att få ner barnet i vagnen också, antingen med eller utan overallen.

    Men det är kallt, blåsigt och regnigt här på vintern och så kommer det att vara ett halvår frammåt och ut måste vi. Vill inte göra barnet sjuk.
  • Anonym (Hjälp)
    sextiotalist skrev 2014-11-25 15:22:00 följande:

    Har ni testa vad som händer när han säger "nej" (och inte ta en konflikt då). Jag lovar, han kommer vilja ha overallen efter detta.

    Alternativt är att ha tvådelat och en varm filt i vagnen.


    Det enda som gäller är vrål och skrik, det låter fruktansvärt som att jag skadar barnet när jag enbart vill föra in ena benet i overallen försiktigt. Barnet är fortfarande litet, förstår inte än även om jag förklarar. 18 månader.
  • Anonym (Hjälp)
    nozpa skrev 2014-11-25 15:28:17 följande:

    Barnet blir inte sjukt av att gå ut utan overallen. Såklart kan man inte låta dom springa runt barfota i pyjamas hela hösten/vintern. Men låt barnet upptäcka att det kanske är ganska skönt med en overall ändå osv.

    Ta det en dag när ni inte har en stressig morgon. Om ni är lediga och bara ska till affären. Låt barnet upptäcka varför det ska ha overall på sig.


    Känner ändå att overallen är ett måste speciellt när vi ska ut och gunga och leka. Barnet är snart 19 månader.

    Tackar alla för råden jag fått!
  • Anonym (Hjälp)
    Yonndax skrev 2014-11-25 15:31:56 följande:

    Hur gammalt är barnet? När svägerskan var lite ville hon inte har skor och strumpor på sig. Hon gick ut barfota i snön. Tog inte många sekunder innan hon kom in och ville klä på sig. Hon var då lite över 2 år. Prova bara en gång när ni har alltid i världen att låta honom gå ut i bara pyjamasen. Förklara när han är ute varför man har overall och skor. Tror inte han vill vara ute mer än nån minut utan varma kläder.


    Snart 19 månader så fortfarande en liten plutt. Jag förstår tanken med att låta barnet förstå genom konsekvenser som attkänna kyla, regn osv för att förstå varför overallen är bra att sätta på, men mitt barn är för litet än för det känner jag. Barnet kanske inte kopplar än ändå? Ja får väl spexa och leka clown ännu mer imorgon när vi ska ut, kanske går bättre.
  • Anonym (Hjälp)
    Anonym (mamsi) skrev 2014-11-25 15:52:06 följande:

    Jag har alltid låtit mitt barn gå ut utan ytterkläder om han vägrat. Tänker att det är ett pedagogiskt sätt att låta honom lära sig hur vädret och temperatur fungerar. Packar ner kläder i nån påse och frågar då och då om han inte vill ta på sig. Han har alltid tagit på sig ytterkläderna till slut förutom en gång när han knata omkring med blöja i höstrusket ett bra tag. Och den gången var det mitt fel för att jag var irriterad på honom för att han inte hade kläder på sig. Han ville väl därför visa att han bestämmer. Men som sagt, jag hade fel. JAG hade ingen anledning att vara irriterad på honom den gången. Han hade ju inte gjort mig något. Det var ju HAN som sprang omkring halvnaken och HAN som eventuellt frös.


    Tackför svar! Ska absolut lägga detta på minnet och göra så ifall detta fortsätter när barnet blir lite äldre, när barnet förstår mer.

    Tack!
  • Anonym (Hjälp)
    Anonym (mamsi) skrev 2014-11-25 15:55:14 följande:

    Overallen är ett måste först när barnet börjar få köldskador.

    Hur kommer det sig att du inte låter barnet själv välja vilka kläder hon tar på sig?


    Vi har bara en overall och en mössa och två vantar.
  • Anonym (Hjälp)
    Anonym (mamsi) skrev 2014-11-25 15:57:29 följande:

    Varför tror du att ditt barn är för litet för att börja fatta beslut för sig själv.

    Det finns otaliga föräldrar här i tråden som låtit sina barn själv bestämma över ytterkläderna och där det gått bra. Varför tror du inte att ditt barn inte skulle klara av det?


    Barnet är sen i utvecklingen, började krypa sent, har precis tagit sina första steg och pratar inte än. Dessutom äter barnet väldigt dåligt och är smal. Jag är orolig för barnet på mer än ett sätt. Där är allergier och annat också. Barnet är ett normalbegåvat barn så inga diagnoser eller annat.

    Barnet är väldigt allert och väldigt intelligent vad gäller mycket, men jag har känslan av att barnet inte förstår mig riktigt än när jag pratar vuxen språk. Men absolut förstår barnet mer än vad jag tror, absolut.

    Är väl min egen rädsla främst som stoppar mig från att gå ut med ett halv naket barn som inte har mycket fett på kroppen med allergier och eksem på kroppen.
  • Anonym (Hjälp)
    Anonym (mamsi) skrev 2014-11-25 16:04:35 följande:

    Och varför låter du inte henne bestämma om och när hon vill ta på sig dem?


    Vi har tider att passa också. Jag har bett mormor (min mor) att komma imorgon och i flera dagar för att hjälpa mig så vi kan hitta någon metod, lösning.
  • Anonym (Hjälp)
    Anonym (mamsi) skrev 2014-11-25 16:03:27 följande:

    Underskatta inte ditt barn eller hennes förmågor.

    Hon har kommit upp i en ålder när hon upptäckt att hon är en egen person. Och därmed följer att hon vill lära sig hur det känns att vara en egen person. Och bestämma över sig själv. Och lära sig förstå och behärska sig själv och sina förmågor. Hon vill testa saker på egen hand. Utforska och upptäcka världen.

    Ju mer du försöker begränsa din dotter i hennes utveckling desto mer konflikter kommer ni att ha.

    Du borde verkligen fundera på varför du har ett så stort behov av att styra och kontrollera henne. Och varför saker och ting måste göras på ditt sätt.


    Okej, jag känner inte alls att jag begränsar barnet på något sätt i dennes utveckling.

    Det är just vid dessa tillfällen med kläderna och även blöjbyten som är svåra nu. Barnet vill inte lägga sig längre, okej det har jag då låtit bli och tagit med mig blöja, kräm, servetter vatten ner på golvet och försökt rengöra när barnet står upp och samtidigt gjort eller fösökt göra en lek av det, det går väl hyffsat.

    Värre när det är bajs i blöjan då går det inte smidigt alltid.

    Jag vill absolut inte kontrollera barnet eller att saker måste göras på mitt sätt. Jag har inga sätt. Funderar och testar nya metoder hela tiden. Jag har absolut inga sådana behov. Tvärtom är jag väldigt mån om att barnet ska ha en stark känsla av ett starkt JAG. Att få vara det lilla barnet den är, fullt ut. Men samtidigt måste jag som förälder sköta om barnets hygien.
  • Anonym (Hjälp)
    Anonym (mamsi) skrev 2014-11-25 16:12:48 följande:

    Det vore inte första gången i världshistorien som det äldsta barnet blivit överbeskyddat ;)

    Men du känner ditt barn bäst.

    Men som du säger, det är oftast saker hos oss själva som skapar konflikterna vi har med våra barn. Barn är ju bara barn.


    Ja, jag önskar bara att jag visste vad för fel jag gör om det är jag som orsakar att barnet inte vill sätta på sig overallen. Hade aldrig gjort det mer.
  • Anonym (Hjälp)
    Anonym (mamsi) skrev 2014-11-25 16:21:45 följande:

    Det är helt okej.

    Men tänk alltid på anledningen till att du kräver något av barnet. För vems skull gör du det egentligen?

    Jag sätter på bilbältet på min son (ofta under stor vånda) för min skull. För att jag känner ansvar. För att jag inte vill förlora min son. Min son skiter nämligen fullständigt om han har på sig bilbältet eller inte.


    Det där känner jag också igen. Ibland går det bra och ibland inte så bra med bilstolen och bältena där, samma med barnvagnen. Där knäpper jag in en arm och låter den andra vara ett tag och medans vi går så knäpper jag obemärkt in även den andra.
  • Anonym (Hjälp)
    Anonym (mamsi) skrev 2014-11-25 16:26:10 följande:

    Du gör nödvändigtvis inget fel :)

    Det är varmt inomhus. Barnet kan inte tänka så långt att det förmodligen är iskallt utomhus och fattar därför inte heller poängen med att ta på sig overallen. Särskilt när overallen bara är jobbig att ta på sig också. Och även kliar.

    Om man låter barnet gå ut några gånger utan overall så lär det sig själv till slut VARFÖR man behöver ta på sig overallen. Och det kommer också bli lättare att övertala barnet till det. Eftersom det börjar koppla utomhus = kallt efter ett tag.


    Tack för råden. Kommer absolut låta barnet gå ut en stund utan overallen imorgon om det blir samma som idag. Man mår ju inte bra av att ha ett gråtande barn. Nya tag imorgon!
  • Anonym (Hjälp)
    Gena skrev 2014-11-25 18:42:56 följande:

    Jag slog på Pingu för att min son inte skulle bli ledsen när jag klädde på honom för att gå till dagis. Ett avsnitt är fem minuter, så det var perfekt för att klä på honom (men han var sorgsen-ledsen, det hade inget att göra med att han ville bestämma).


    Nej det förstår jag också att det har absolut inget att göra med att barnen vill bestämma. Du misstolkade mig grovt där. Inte som i att bestämma utan som i bestämd, att det är svårt för mig att avleda. Hoppas du förstår skillnaden!

    Barn har inte sådana beteenden som vi vuxna!
  • Anonym (Hjälp)
    mammalovis skrev 2014-11-25 18:57:59 följande:

    Min dotter är snart 18 månader och börjar visa egen vilja. Vissa saker får hon helt enkelt stå ut med oavsett om hon vill eller inte.

    Ett tag var tandborstningen hemsk, nu kan vi fråga henne om vi ska borsta tänderna och hon traskar iväg till badrummet och väntar på borsten. Hon har en tandborste och jag en annan likadan. Hon får sin med vatten på medan jag tar tandkräm och borstar efter. Frågar vi istället om blöja eller pyjamas är det nej direkt.

    Blöjbyte är hon inte glad i. Tyvärr kan vi inte ha up-and-go, då alla blöjor läcker mer eller mindre, antingen på sidorna eller uppåt, så vi byter liggandes oavsett. Att hon har bajs 15 cm från blöjan är normalt då hon ofta är lös i magen, så hon får gilla läget helt enkelt. Får hon något att plocka med går det bättre.

    Vad gäller kläderna så har hon haft tillgång till familjens skor och sina egna stövlar länge, så dem kan hon ta på sig själv. Overallen har vi lagt på golvet ibland så hon kan testa själv innan vi hjälper henne. Då vi har tider att passa till förskola/skola så får hon helt enkelt ta på sig overall, skor, mössa och vantar oavsett om hon vill eller inte. Hon dör inte eller far illa av att vi vuxna skyddar henne. En treåring kan dock förstå kyla-kläderlogiken bättre.

    Vi letar efter fötter och händer när overallen ska på ibland. Vaaaar är handen? säger vi med glad röst. Vi frågar även om hon kan hjälpa till att stoppa i handen i bodyn mm som hon inte är så glad i. Hade hon kunnat välja hade hon nog sprungit omkring näck.

    Så bestäm dig för ett sätt och kör på det i flera veckor. Inlärning hos små barn bygger på upprepning. Det sägs att de behöver höra ett ord 60 gånger för att lära sig och overallen är ju ny för årstiden, så det tar tid att vänja dem. Be henne gärna hämta sakerna själv och beröm henne när hon lyckas.


    Tack för ditt inlägg. Känner igen mig i mycket Ska leta händer och fötter imorgon jag med Berömmer mycket gör vi redan men det är alltid bra att påminna! Kram
  • Anonym (Hjälp)
    Anonym (E) skrev 2014-11-25 19:30:08 följande:

    Jag hade samma problem när mitt barn var runt 18mån. En kamp varje dag med kläderna, men bara med mig inte med dagispersonalen, och när kläderna väl var på var det oftast inget problem sen när allt lugnat ner sig. Tyvärr var det en vinter med klädbråk nästan varje dag. Ibland hade jag tur och barnet var färdigklätt vid hämtningen på dagis :) Ett tips är att låta barnet försöka klä på sig själv, lägg overallen på golvet så kan du hjälpa till lite diskret med dragkedja och armar sen.

    Jag anser att så små barn inte själva kan eller ska bestämma om vinterkläder ska på eller ej. Dom blir kalla fort och det är svårt att få dom varma igen endast genom att ta på dom kläder ute. Sen är dom ofta envisa också och kan gå ute och frysa länge, i alla fall mina barn. En annan sak är det när barnen är lite äldre, jag tvingar aldrig på min treåring ytterkläder tex. där tar det inte lång tid innan jackan åker på självmant efter att vi kommit ut.


    Tack för ditt inlägg. Så känner jag också, min instinkt säger mig att mitt barn är för litet ännu att det ska bli konsekvenser av att inte vilja ha overallen på sig. Tror mest barnet känner sig instängd i den. Ska lirka mer med barnet i lek och avledning. Overallen har vi redan på golvet.
Svar på tråden Gränssättning för barn