• sextiotalist

    Gränssättning för barn

    Vad menar du med gränssättning. Ju större världen bli för de små liven, desto mer motgångar kommer det naturligt och det är svårt för barn att hantera detta.

    jag har resonerat som så, gränserna kommer ofta av sig själv, inget man behöver sträva efter. Och så ska man välja sina strider

    Ge gärna exempel på vad som orsakar bråken hemma och vad som gör dig så arg

  • sextiotalist
    Anonym (Hjälp) skrev 2014-11-25 14:32:35 följande:

    Hur hade ni gjort med ett barn som inte vill sätta på sig ytterkläderna eller skor, utan vrider på sig och vrålar som om någon gör barnet illa? Vet varken in eller ut.

    Barnet är ganska bestämd ochgråter om barnet inte får det denne vill, tex en sak eller annat som denne fått upp ögonen på. Men det är kläderna som är största problemet!


    Min grabb fick vara utan ytterkläderna i¨såfall. Jag hade inte ens drivit det så långt att det blev en kamp.
    Det hände att han inte ville sätta på sig mössa eller vantar, då tog jag med mig vantarna eller mössan och efter ett tag så frågade han efter dom.

    Nej, man behöver inte göra en strid av det. Man tar med sig kläderna och när barnet fryser, så sätter man på barnet kläderna. Problemet löst
  • sextiotalist
    Anonym (Hjälp) skrev 2014-11-25 15:18:19 följande:
    Det är en overall som barnet måste ha på vintern, gäller inte enbart mössa. Det handlar om alla kläder, men overallen är värst och skorna då vi har en längre bit att gå med barnvagn i kylan ibland till förskola, ibland till affären, ibland ut och leka så att inte sätta på barnet kläder är inget alternativ
    Har ni testa vad som händer när han säger "nej" (och inte ta en konflikt då). Jag lovar, han kommer vilja ha overallen efter detta.
    Alternativt är att ha tvådelat och en varm filt i vagnen.
  • sextiotalist
    Anonym (Hjälp) skrev 2014-11-25 15:25:38 följande:
    Då är det samma kamp sedan att få ner barnet i vagnen också, antingen med eller utan overallen.

    Men det är kallt, blåsigt och regnigt här på vintern och så kommer det att vara ett halvår frammåt och ut måste vi. Vill inte göra barnet sjuk.
    Ett barn blir inte sjukt om det kort stund fryser lite.
  • sextiotalist
    Anonym (Förälder) skrev 2014-11-25 18:53:07 följande:

    En sak som slår mig i tråden (och även bland föräldrar i umgänget) är att det verkar vara närmaste katastrofalt om ungarna gråter och är ledsna för att de inte får som de vill. Vissa saker är aldrig någonsin öppna för diskussion, som t ex bilbälte. Bältet sitter på när bilen rullar - punkt slut. Har aldrig känt att jag "begränsar" barnen för att jag tvingar dem att göra vissa saker och faktiskt sätter gränser.

    Det här med gränser verkar nästan lite tabu bland dagens föräldrar. "Barnen ska ges tillfälle att utvecklas i gen takt och inte hämmas av föräldrarna". Tyvärr verkar allt för många tolka det som att barnen får bete sig hur son helst och att man aldrig sätter ner foten.


    Vi tillhör de som inte skapat konflikter i onödan. och även tagit saker i lagom takt. Men likväl så har vi inte tillåtit att vår grabb fått bete sig illa eller fara runt som ett jehu. Och självklart har han fått lov att bli både arg och ledsen när det inte blir som han vill.
    Men för mig är det två separata saker, att vänta tills barnet är redo (som vid blöjor, napp och välling) och att inte låta barnen vara ledsna och göra vad de vill.


  • sextiotalist
    Rödtott skrev 2014-11-26 13:58:21 följande:

    Vem har tid med allt detta på morgonen? Springa ut och in igen för att klä på mer kläder? Har ni inga tider att passa?

    Sedan kan jag tycka att man måste ta vissa konflikter. Till exempel om man har en unge som går barfota utan ytterkläder till dagis hela vintern (som någon skrev ovan)...

    Då tänker jag att man antagligen är extremt konflikträdd som förälder. Och att pedagogerna antagligen tycker man är skitjobbig som dumpar över det på dem på morgonen.


    Troligen har dagiset inga problem. Hade en kollega vars son vägrade släppa sin pyamas på morgonen. OK, hon hade pyamasen på ungen när han kom till dagiset. Två gånger inträffade det, sedan var det inga problem (personalen skrattade bara och sa att de ta hellre emot en glad unge och en lugn förälder än en förälder och barn som hade haft en dunderkonflikt på morgonen)
  • sextiotalist
    Annsiss skrev 2014-11-27 08:07:05 följande:

    Bekymret med vår dotter är att hennes vilja att få "rätt" är starkare än obehaget av kylan men sådana är ju inte alla men känner igen både mig och min mans envishet som hon givetvis fått dubbelt av.


    Jotack, jag har en grabb som är likadan (vem kan han fått det ifrån Drömmer)
    Men då gällde det att inte skapa en konflikt, så att det inte blev en prestige, dvs det viktiga var att få rätt.
    Så om man vet att t.ex vantar är något som det alltid bråkas om, så struntar man i vantar och de nämns inte.
    Nu är det fortfarande november och bor man inte i den norra delarna, så kan man mycket väl hoppa overallen på morgonen. Barnet kommer inte frysa ihjäl och inte bli sjuk.
    Är det flera minusgrader ute, så kan jag förstå att det är en helt annan sak.
  • sextiotalist
    Annsiss skrev 2014-11-27 11:53:51 följande:

    Jo men som förälder måste man köra över sina barn i vissa lägen, tex måste man komma iväg på morgonen finns inga alternativ. Sen är utmaningen att komma iväg utan att det blir en konflikt och kamp och där är barn olika.


    Då väljer man vad man ska köra över, behöver man inte kampen om kläder (vädret inte för kallt för den sträckan man ska ta sig) så skippar man den.
    Är det torrt underlag och inte svinkallt, låt ungen gå i strumplästen så länge han/hon orkar.

  • sextiotalist
    Annsiss skrev 2014-11-27 13:15:55 följande:

    Ja precis men det kan för säkert fler än mig ta emot lite att acceptera den lösningen man känner sig inte jättebra som förälder som är ute och promenerar med barfota barn iförd endast trosor i november.


    Jag tror mer än jag hade tänkt "Ooops, där har vi en mycket enveten ung dam, vill inte byta plats med föräldrarna" Flört
  • sextiotalist
    3barnspappan skrev 2014-11-29 14:15:23 följande:

    Ja, det är ens ansvar som förälder - att uppfostra barnen!

    Du är inte kompis med ditt barn - du är förälder. I ditt ansvar ingår att bestämma en hel massa saker.

    Ju tidigare man börjar sätta tydliga gränser och regler desto bättre. Sen kan man släppa efter i takt med att barnen blir äldre och mogna att ta allt mer eget ansvar.

    Ja, jag har egna barn. 3 st. 4, 8, 11 år. Som uppfostras med kärlek och tydliga regler om hur man beter sig.


    och jag resonerar tvärtom, ju färre regler desto bättre. Det har fungerat utmärkt för sambons två tidigare barn och vår gemensamma

    Artiga, trevliga och självgående är resultatet
  • sextiotalist
    Annsiss skrev 2014-12-01 09:50:45 följande:

    Blir alltid nyfiken på er som påstår att ni aldrig bestämmer över barnet, ger några exempel från min vardag där jag kör över min 4 åring, hur bör jag göra istället?

    - nej hon får inte tända ljusen själv, jag hanterar tändstickor, lyssnar hon inte bänder jag tändaren ur händerna på henne.

    - nej, i min säng hoppar man inte slutar hon inte lyfter jag bort henne.

    - nej, man får inte springa runt i trafiken håller man inte handen och går bredvid kan vi inte göra promenader, utflykter.

    - nej man springer inte runt och kladdar med. Målarfärg på händerna raka vägen till badrummet, gör hon inte det lyfter jag in och henne och tvångs tvättar om det behövs, vill inte få kläder och annat förstört.

    Hur gör ni andra?


    Här har du exempel på just detta som vi som har barn som fått "bestämma" över sig själva.
    Jag förstår vad Anna menar
    Vissa saker får man varken som barn eller vuxen göra, så är det bara. Även om man inte gillar det, det har inget med att köra över barnet (jag tvivlar inte på att Anna, som jag, har tagit eller tar i de konflikter som ibland uppstår när barnets/toonåringens vilja inte fungerar)
    Man låter barnet få besluta i det de kan besluta efter mognad.

    Att inte köra över barnet innebär inte att man inte tar sitt föräldraansvar när det behövs. För självklart har inte barnet den erfarenhet, kunskap eller mognad för att ta alla beslut som det ställs för. Men man kan ta beslut och göra saker som barnet inte gillar, utan att köra över barnet, det går utmärkt.

    Det är ju också en viktig sak man lär sig som barn, att bli lyssnad på innebär inte med automatik att man får bestämma.
  • sextiotalist
    Flickan och kråkan skrev 2014-12-01 09:14:26 följande:
    Jag håller helt med dig, men fortfarande sätter du tveklöst gränser där du "kör över" din dotter. Du gör det för att du som vuxen faktiskt kan det i din roll som förälder och för att du anser dig ha rätt och vet bättre än din dotter . Jag tror även att du skulle köra över hennes kroppsliga integritet om hon vore i behov av läkarvård och medicinering.

    För mig handlar det snarare om att ara medveten om sin makt och visa ödmjukhet och förståelse för att barnet ibland blir ledset, frustrerat, argt, besviket etc över ett beslut jag som förälder fattar och låter barnet få vara just det
    Ja visst är det så. Att lyssna på barnet, bekräfta dess känslor är inte alltid samma sak som att barnet för bestämma.
    I mångt och mycket kan barn klara av att bestämma över sig själv men många blandar det ihop med att barnen får rätt att bestämma över andra.

    En tråd som återkommer med ojämna mellanrum är att tempa i rumpan. Mitt barn visade på alla sätt att han avskydde detta. Att tvångshålla ett barn för att tempa det kändes helt fel, så vi övergick till muntermometer. Ja, en ett-åring kan fixa det. För oss var det inte så viktigt att ha exakta tiondels graden, utan mest en koll på åt vilket håll det gick. Så jär var det ett bra exempel på hur vi lyssnade på vårt barn (suppar fungerade inte heller, så vi började tidigt med tabletter)
  • sextiotalist
    Flickan och kråkan skrev 2014-12-01 13:21:42 följande:
    Men det är ju fortfarande lika mycket gränssättning, så jag förstår liksom inte varför man är så rädd för att ta det ordet i munnen? Huruvida man "kör över" barnet eller inte är ju en fråga om semantik snarare än något annat. Om du anser att något är riktigt viktigt så kommer du att fatta det beslutet oavsett, och kommer inte att låta det gå till demokratisk omröstning eller liknande. Visst kan man samtala etc men likt förbaskat kommer du att fatta beslutet (hoppas jag i alla fall) och köra över barnets vilja/önskemål.

    Jag hade en 1,5-åring som ville leka med marschaller igår. Oavsett hur förstående jag var för hans önskemål så körde jag ju över honom när jag lyfte honom vrålandes därifrån. 
    I livet kommer hela tiden nya situationer, och då kommer det automatiskt in. Vissa saker kan barnet möta utan problem, vid andra tillfällen måste man som förälder gå in och vägleda barnet.
    Gränssättning kommer hela tiden, så fort du möter en annan person så möter man en gränssättning, den personens egna gränser.
    Jag hade också lyft bort mitt barn, vrålandes, i samma situation, absolut.

    Som jag skrev, jag har aldrig varit rädd för att ta någon konfilkt om det behövts, men jag har valt konflikterna. MIn uppgift som förälder har inte varit att sätta gränser, för de finns där automatiskt, mer i såfall att lära barnet att hantera det faktum att världen är full av möjligheter och begränsningar.

    Så för mig är det fel infallsvinkel att som förälder fokusera på gränssättning.
  • sextiotalist
    Flickan och kråkan skrev 2014-12-01 13:52:38 följande:
    Självklart är det dumt att sätta gränser enbart för att visa att det är man som förälder som bestämmer, som principsak. Däremot så innebär ju inte det faktum att man väljer sina konflikter, bekräftar det barnet känner etc att man inte sätter gränser eller inte "kör över" barnet.
    Självklart, men jag tror många ser oss med mjukare förhållningssätt, att vi inte klarar av att ta konflikter och är livrädda att göra våra barn ledsna, så är det inte alls (även om det förekommer) utan vi väljer våra konflikter, precis som du skriver. Är detta värt att köra över barnet för att visa att jag har rätt som vuxen är nog den frågan vi ställer många gånger (men inte alltid, för nog sjutton har jag också kört över min grabb i frustation absolut, men inget som jag ställer på min plussida)
Svar på tråden Gränssättning för barn