• nozpa

    Gränssättning för barn

    sextiotalist skrev 2014-11-25 14:22:22 följande:

    Vad menar du med gränssättning. Ju större världen bli för de små liven, desto mer motgångar kommer det naturligt och det är svårt för barn att hantera detta.

    jag har resonerat som så, gränserna kommer ofta av sig själv, inget man behöver sträva efter. Och så ska man välja sina strider

    Ge gärna exempel på vad som orsakar bråken hemma och vad som gör dig så arg


    +1 på detta.

    Vi har alltid tagit allt som det kommer. Vill 3 åringen dansa på middagsbordet helt plötsligt så tar vi det då. Inget vi behöver ta innan det uppstår.
  • nozpa
    Anonym (Hjälp) skrev 2014-11-25 14:32:35 följande:

    Hur hade ni gjort med ett barn som inte vill sätta på sig ytterkläderna eller skor, utan vrider på sig och vrålar som om någon gör barnet illa? Vet varken in eller ut.

    Barnet är ganska bestämd ochgråter om barnet inte får det denne vill, tex en sak eller annat som denne fått upp ögonen på. Men det är kläderna som är största problemet!


    Är det något som måste göras så får hon antingen gå utan mössa, jacka eller vad det är.
    Ska vi iväg och inte har möjlighet att vända hem direkt för att klä på mer så tar jag med det jag vet kommer att behövas.
    Men min 3 åring avskyr mössa, och är nog den enda ungen på förskolan som aldrig har mössa på sig. Men det måste hon inte heller. Skor måste dock alltid på!

    Innekläder brukar jag låta henne välja, ibland får hon välja på x eller y. Men är vi hemma så får hon välja fritt.
  • nozpa
    Anonym (Hjälp) skrev 2014-11-25 15:18:19 följande:
    Det är en overall som barnet måste ha på vintern, gäller inte enbart mössa. Det handlar om alla kläder, men overallen är värst och skorna då vi har en längre bit att gå med barnvagn i kylan ibland till förskola, ibland till affären, ibland ut och leka så att inte sätta på barnet kläder är inget alternativ
    Vad händer om barnet går ut utan overall då?
  • nozpa
    Anonym (Hjälp) skrev 2014-11-25 15:22:22 följande:
    Tack för era råd och hjälp som jag värdesätter!

    Känner bara att jag inte kan låta barnet vara i bara pyjamasen. Vårt kyliga och blåsiga ibland regninga väder. Vi måste gå långt med barnvagn. Känner mig som en dålig mamma som tvingar på kläderna Jag sjunger, avleder, pratar men ingenting fungerar. Villhelst bara låta barnet vara men då kan vi inte gå ut heller hela vintern.
    Testa en gång att låta barnet gå ut precis som det vill. Ta med overallen samt ev kläder till förskolan.
    Barnet kommer upptäcka att det fryser och vilja ha sin overall igen.
    Förra året vägrade min numera 3½ åring overall, men tvådelat gick galant! Skidbyxor och skidjacka hade hon. I år vägrade hon tvådelat och kör på overallen.

    Hon har testat på tygskor i höst. Hon kom till brevlådan innan hon insåg att det inte funkade för fötterna blev blöta och kalla. Sedan var det inga problem med höststövlarna mer.
  • nozpa
    Anonym (Hjälp) skrev 2014-11-25 15:25:38 följande:
    Då är det samma kamp sedan att få ner barnet i vagnen också, antingen med eller utan overallen.

    Men det är kallt, blåsigt och regnigt här på vintern och så kommer det att vara ett halvår frammåt och ut måste vi. Vill inte göra barnet sjuk.
    Barnet blir inte sjukt av att gå ut utan overallen. Såklart kan man inte låta dom springa runt barfota i pyjamas hela hösten/vintern. Men låt barnet upptäcka att det kanske är ganska skönt med en overall ändå osv.

    Ta det en dag när ni inte har en stressig morgon. Om ni är lediga och bara ska till affären. Låt barnet upptäcka varför det ska ha overall på sig.
Svar på tråden Gränssättning för barn