• Tom Araya

    Gränssättning för barn

    Anonym (mamsi) skrev 2014-11-26 21:18:57 följande:
    Men hur många barn skulle gå hela vintern utan ytterkläder?

    Jag tror att du underskattar barn rätt grovt. De är människor de med, med självbevarelsedrift. Om de är normalt funtade (vilket de allra flesta är) tar de på sig kläderna när de börjar frysa. Och lär sig dessutom att det är kallt utomhus vintertid om man inte är påklädd.
    Det gäller väl att få den där självbevarelsedriften att ge resultatet att barnen klär på sig/låter sig kläs på, efter att en gång, under en kort stund fått uppleva kylan utan kläder, så att man slipper fundera på lösningar till att vid annat tillfälle och på annan plats klä på sig när barnet börja frysa.
  • Tom Araya

    Om barnen inte ska vara ute, utan bara färdas från punkt A till B så kan man väl låta dem åka lättklädda och ta de varma kläderna med i en påse/väska. Huvudsaken är väl att de inte står helt utan kläderna där de är, om de ska vara ute någonting under dagen.


    Fast det blir ju förstås jobbigt om man går, cyklar, står och väntar på buss eller dylikt och temperaturen sjunker...

  • Tom Araya
    Anonym (mamsi) skrev 2014-11-27 10:13:45 följande:
    Oftast vägrar barn initualt inte kläder för att få rätt. Men däremot kan de senare vägra kläderna trots att de fryser för att markera att de hade rätt. Vilket de också hade. Därför är det bättre att aldrig ens från en början skapa en konflikt om kläderna utan låta barnet själv bestämma när de tar på sig dem.

    Som förälder straffas man med trilskande barn om man kör över dem för mycket. Särskilt om det handlar om barn med stark integritet och stort behov av att känna sig självkompetenta. Och med rätta eftersom vi som föräldrar egentligen inte har rätt att köra över våra barn.
    Vem som ska bestämma vad/hur/varför/när saker ska göras är den som har bäst skäl till det och i regel är det föräldern.
  • Tom Araya
    Anonym (mamsi) skrev 2014-11-29 13:09:28 följande:
    När får vi fatta beslut åt andra och köra över dem?
    Det framgår väl av det inlägg jag just skrev!?


  • Tom Araya
    Anonym (mamsi) skrev 2014-11-29 14:08:47 följande:
    Så den som är bäst lämpad fattar besluten och kör över de mindre lämpade?
    Man behöver inte generalisera så, utan avgöra från fall till fall. Min princip är dock att bra skäl vinner över sämre, i synnerhet då det gäller barn vs förälder då vuxna och föräldrar har större ansvar.
  • Tom Araya
    Anonym (mamsi) skrev 2014-11-29 20:46:49 följande:
    Det är klart du inte vill generalisera en sådan princip eftersom du vet att det skulle leda dig på moraliska villovägar.

    Men en princip som inte är generaliserbar är också värdelös.

    Den är generaliserbar såtillvida att mina skäl kommer vara de starkare till 100% till en början, men minskar förstås till följd av ålder och mognad hos barnet.

    Vissa barn föreslår/önskar/kräver/påbörjar ytterst sällan något jag som förälder inte skulle gå med på, medan andra gör det oftare....svårt att säga vad det beror på...antagligen kan både fostran och individuella skillnader i personlighet spela in.

  • Tom Araya
    Anonym (Anna) skrev 2014-11-30 17:26:30 följande:

    Mitt barn bestämmer över sig själv. Inte för att jag är lat, eller tycker att det är jobbigt att bestämma, utan för att jag tycker att det är viktigt att hon lär sig att lyssna till sig själv i första hand.

    Däremot bestämmer hon ju inte över allt i sitt liv. Jag bestämmer över mig, till exempel, och hon får inte klänga på mig när jag inte vill, jag säger nej till att bära när jag inte orkar eller vill.

    Hemma bestämmer vi tillsammans. Hon får inte göra som hon vill, precis som jag inte kan göra precis vad jag känner för och köra över henne.


    Hur ska du ha det? Första och sista stycket är något motstridigt.

    När tänker du införa den viktiga lärdomen att det även är viktigt att lyssna till andra?
  • Tom Araya
    Anonym (mamsi) skrev 2014-12-01 00:00:43 följande:
    Jag lär mitt barn 'gott' uppförande genom att själv föregå med gott exempel. Jag behandlar mitt barn på det sättet jag själv vill bli behandlad. Konstigt nog verkar även det sättet också funka. Hen är väluppfostrad och uppför sig mycket väl även om jag aldrig satt i system att köra över hen eller banka vett in i skallen på hen.
    Fast det vet du mycket väl ofta inte fungerar, eftersom barn är barn och beter sig inte som vuxna. Vuxna har inte samma behov av att testa, leka och busa som barn. Du har tur om detta fungerar i ditt fall.

    Vuxna har i regel även bättre kunskap och erfarenhet av vad som inte bör provas.

    Vuxna klarar och får göra vissa saker som barn inte bör göra.

    Vuxna och barn har olika erfarenheter, kunskap, ansvar, intressen, behov och saker som roar dem, så jag har svårt att se att vuxna och barn faktiskt vill och bör bli behandlade på samma sätt.

    Hur lär du ditt barn följande genom att föregå med gott exempel:
    -Att du som vuxen och förälder gör saker åt ditt barn eller hjälper ditt barn med som barnet inte klarar, får eller bör göra själv?
    -Att ditt barn får göra själv det de klarar, istället för att du gör det åt dem (något som förstås ändras i takt med ålder och utveckling)?
    -Att du som vuxen får och kan göra saker barnet inte får, kan eller bör göra?
  • Tom Araya
    Anonym (Anna) skrev 2014-12-01 09:03:37 följande:
    Tycker du? Nej. Hon bestämmer över sig själv. Det betyder att hon bestämmer om hon vill äta eller inte, när hon vill gå på toaletten, vilka kläder hon vill ha på sig.

    Hemma bestämmer vi tillsammans - vi pratar i familjen om vilka regler som ska gälla hemma. Vi hoppar till exempel inte i soffan, vi ritar inte med tuschpennor på möbler och så vidare.

    Jag ser alltså ingen motsättning mellan mitt första och mitt sista stycke.

    Hur jag lär henne att lyssna till andra? Dels pratar vi mycket om att alla har rätt till sin egen person och sin egen kropp. Precis som hon får säga nej till kramar så måste hon lyssna när andra säger nej. Eftersom jag vill vara ifred på toa så är det inte okej att öppna dörren när jag är där.

    Och ja, givetvis finns det saker som vuxna måste bestämma. Men man kan göra det på olika sätt. Jag bestämmer att hon måste ha hjälm när hon cyklar och åker pulka. Hon bestämmer om hon vill cykla och åka pulka under de premisserna, eller om hon vill avstå. Jag skulle aldrig tvinga på en hjälm på hennes huvud, men jag skulle konfiskera cykeln eller pulkan. Hennes kropp, hennes sfär, hennes huvud. Men min känsla för farliga konsekvenser och mina erfarenheter av vad som kan hända.
    Jo, det du skriver är väldigt motstridigt. I detta inlägg framgår att du bestämmer en hel del, t.o.m. skulle ta pulkan eller cykeln ifrån henne om hon inte använder hjälm. Det är verkligen inte samma sak som att hon bestämmer själv.

    Du kanske tror att föräldrar som tycker att de själva bestämmer aldrig låter sina barn ha något att säga till om.
  • Tom Araya
    Anonym (mamsi) skrev 2014-12-01 16:08:29 följande:
    Jag kan välja att ge bort en villkorad gåva till mitt barn. Om jag ger bort en cykel kan villkoret vara att cykeln endast används i kombination med en cykelhjälm. Under de premisserna är det inte att köra över barnet om man plockar bort cykeln för att barnet vägrar hjälm. Barnet får bestämma över sig själv. Men eftersom föräldern har samma rätt som barnet att bestämma över sig själv (och sina gåvor) så ges inte barnet några möjligheter till att cykla ihjäl sig själv.

    Istället för att säga "du får inte cykla utan hjälm och därför tar jag tillfälligt ifrån dig cykeln" så säger man "jag vill inte att du cyklar utan hjälm och därför tar jag tillfälligt tillbaka cykeln"
    Jag ser ingen större skillnad i "får inte" och "jag vill inte", även om det sista låter bättre i barnens öron. Det betyder samma sak och du bestämmer lika mycket oavsett ordval.

    Hur som helst är detta ändå exempel på något du bestämmer över ditt barn, ingen tvekan.
    Anonym (mamsi) skrev 2014-12-01 16:08:29 följande:
    Det där med "du får inte" är lika fånigt som det låter. Vad då "får inte"? Tänk om barnet säger "jag har inte lust att finna mig i att andra bestämmer över mig. stick och brinn, jag bestämmer själv över mig själv". Vad gör du då? Inför hårdare tag? Hur bra tror du att det fungerar? Du kan säga "du får inte" hur många gånger som helst till ett barn utan att det betyder något. För de orden har ingen egentlig betydelse förutom "jag vill inte att du slår din lillasyster och om du ändå gör det så kommer jag att straffa dig".
    Jag kan faktiskt föredra "får inte" eftersom det har en annan bakomliggande orsak (som kan förklaras om så krävs) än vilja, som i sig i många fall kan vara ett svagt argument, exempelvis "Jag vill inte ha hjälm när jag cyklar".

  • Tom Araya
    sextiotalist skrev 2014-12-01 13:31:28 följande:
    I livet kommer hela tiden nya situationer, och då kommer det automatiskt in. Vissa saker kan barnet möta utan problem, vid andra tillfällen måste man som förälder gå in och vägleda barnet.
    Gränssättning kommer hela tiden, så fort du möter en annan person så möter man en gränssättning, den personens egna gränser.
    Jag hade också lyft bort mitt barn, vrålandes, i samma situation, absolut.

    Som jag skrev, jag har aldrig varit rädd för att ta någon konfilkt om det behövts, men jag har valt konflikterna. MIn uppgift som förälder har inte varit att sätta gränser, för de finns där automatiskt, mer i såfall att lära barnet att hantera det faktum att världen är full av möjligheter och begränsningar.

    Så för mig är det fel infallsvinkel att som förälder fokusera på gränssättning.
    Jag håller med dig i första stycket.

    Kan du inte se gränssättning som ett sätt att undvika konflikter?
  • Tom Araya
    sextiotalist skrev 2014-12-01 14:01:56 följande:
    Självklart, men jag tror många ser oss med mjukare förhållningssätt, att vi inte klarar av att ta konflikter och är livrädda att göra våra barn ledsna, så är det inte alls (även om det förekommer) utan vi väljer våra konflikter, precis som du skriver. Är detta värt att köra över barnet för att visa att jag har rätt som vuxen är nog den frågan vi ställer många gånger (men inte alltid, för nog sjutton har jag också kört över min grabb i frustation absolut, men inget som jag ställer på min plussida)
    Du kan ju vända på det...motsatsen till rätt är ofta fel och det är väl en bra lärdom.
  • Tom Araya
    Anonym (mamsi) skrev 2014-12-01 16:54:03 följande:
    Och vad skulle den bakomliggande orsaken kunna vara?
    Orsaken till exempelvis hjälm på vid cykling är naturligtvis de risker som finns för olycka och de skador som kan uppstå vid olycka om skydd saknas.

    Om vilja styrde så skulle jag vilja att riskerna försvann så slapp man bära något bara för säkerhets skull. Jag tycker det är missvisande att vilja styr. Faktum är att vilja styr väldigt lite. Även när vi gör saker vi vill så kommer en mängd aspekter in som inte grundar sig på vilja.
  • Tom Araya
    Anonym (mamsi) skrev 2014-12-01 18:16:25 följande:
    Jag får i alla fall göra vad jag vill.
    Om du tänker efter så är svaret nej. Det finns lagar som begränsar, andra människors vilja och säkerhet (om det omfattar/påverkar andra), för att inte tala om hur det är på jobbet...

    Sedan har du en mängd andra aspekter som du själv svårligen styr över helt och hållet, möjligheter exempelvis.
  • Tom Araya
    Anonym (mamsi) skrev 2014-12-01 19:22:51 följande:
    Okej ja, det är säkrare att cykla med cykelhjälm än utan. Har du då rätt att förbjuda mig från att cykla utan cykelhjälm?
    Nej, jag är inte din pappa och jag antar att du dessutom är vuxen. Du ser väl skillnad på vuxna och barn i frågan om mognad, utveckling, erfarenhet och kunskap va?

    Du har ju i inlägg godtagit att du som förälder bestämmer vissa saker över ditt barn. Motsatsen till förbjuda är att tillåta.
  • Tom Araya
    Anonym (mamsi) skrev 2014-11-25 15:55:14 följande:
    Overallen är ett måste först när barnet börjar få köldskador
    Är inte det lite väl sent?
    Anonym (mamsi) skrev 2014-11-25 15:57:29 följande:
    Varför tror du att ditt barn är för litet för att börja fatta beslut för sig själv?
    Det är väl inget konstigt att låta ålder, med påföljande mognad, erfarenhet, kunskap mm sätta graden av självbestämmande. Historisk erfarenhet visar tydligt att det är nödvändigt och det är därför även samhället sätter åldersgränser för olika saker, myndighetsålder exempelvis.
    Anonym (mamsi) skrev 2014-11-25 16:21:45 följande:
    Men tänk alltid på anledningen till att du kräver något av barnet. För vems skull gör du det egentligen?

    Jag sätter på bilbältet på min son (ofta under stor vånda) för min skull. För att jag känner ansvar. För att jag inte vill förlora min son. Min son skiter nämligen fullständigt om han har på sig bilbältet eller inte.
    Du tänker inte på barnet och de skador barnet kan få vid olycka utan bälte?

    Varför tror du din son skiter i om han har på sig bälte eller inte?
    Anonym (mamsi) skrev 2014-11-25 21:02:01 följande:
    Jag kör över honom varje dag när jag tvingar på honom säkerhetsbältet. Inte för att jag kanske har rätt att göra det utan för att jag kan och vill köra över honom. Jag gör det för min egen skull. Om det även är för hans skull vet ingen. Han säger nej men menar han det verkligen?? Who knows liksom..
    ...och vad ger dig rätt i detta fall och vad säger att du inte kan göra lika i andra fall?



Svar på tråden Gränssättning för barn