• Man 1973

    Min sexåring har en osund bacillskräck

    Jag har fått inse att det här har blivit ett riktigt problem, och att jag kanske måste söka hjälp. Men jag vill först kolla om det är någon här som har erfarenheter inom området.

    Min dotter har sedan några månader tillbaka börjat tvätta sina händer oftare än vad som är bra för huden. Pumptvålen tar slut alldeles för snabbt och vi märker att hon ofta låter tvålen vara kvar på händerna utan att skölja bort den. Igår kom jag på henne med att gå in och pumpa tvål i händerna och sedan gå ut direkt igen, utan att starta kranen.

    Hennes händer är torra och ibland röda. Nån gång har jag och hennes mamma erbjudit oss att torka henne när hon varit på toaletten för att hon inte ska behöva tvätta händerna igen (om hon precis har gjort det). Fast att hon inte har rört vid något kan hon få panik av att inte få tvätta händerna.

    Hon kan inte röra vid byrålådorna med kläder. Hon drar ut dem med fötterna, och det senaste är att hon inte vill röra vid sina stövlar. Hon vill ha oss till att hålla emot i ovankanterna medan han trycker ner fötterna. När jag sa ifrån igår att hon måste kunna göra det själv tog hon sin jacka som "grytlapp" och höll mellan händerna och stöveln.

    Bildörr är heller inget hon vill ta i.

    Detta är frustrerande. Dels att allt tar så mycket tid, men framför allt så är jag så klart orolig. Kommer det här att eskalera? Vad ska vi göra för att hjälpa henne?

    Någon som har några råd/erfarenheter? Det tas tacksamt emot.

  • Svar på tråden Min sexåring har en osund bacillskräck
  • Man 1973

    Vi separerade för tre år sedan och blev ihop igen efter nästan ett år. Idag är det stabilt, men jag undrar ifall det kan ha satt några spår.

  • Man 1973

    Tack för tipsen! Jag kan nog erkänna att i stressade situationer blir det skuldbeläggning, men jag ska försöka att dra ner på det. Hon är även livrädd för att vara ensam i andra rum, eller på en annan våning. Men det är inga problem att lägga henne och gå ut ur rummet. Det är nånting som skrämmer henne, och jag har försökt prata med henne, men tror inte hon vet själv varför hon har det som hon har det...

    Förutom det är hon en glad och kärleksfull tjej med mycket humor. Hon verkar må bra.

Svar på tråden Min sexåring har en osund bacillskräck