• Anonym (?)

    Kan man lära sig empati?

    Anonym (Emy) skrev 2014-11-28 09:31:26 följande:

    Hur vet du att de inte känner empati bara för att de inte reagerar såsom du önskar?
    Empati handlar om att sätta sig in i hur andra tänker och känner. Har du själv empati med dem och kan förstå varför de inte verkar bry sig när en vuxen (du?) gråter? Kanske vet de helt enkelt inte hur de ska reagera, känner sig illa till mods eller så är de såna som själva helst vill bli lämnade ifred när de gråter och därför gör de samma när de ser andra bli ledsna.
    Det minsta man kan göra dock när någon är svag är att fråga om man kan göra något för denne, kanske lägga en hand på dennes axel för att checka av läget och invänta svar innan man kastar sig om halsen och "tycker synd om". Men å andra sidan finns det vissa som är väldigt överkänsliga med och de måste å sin tur lära sig att hantera sina känslor på ett sätt där man själv tar ansvar över hur man reagerar om man känner sig kränkt eller orättvist behandlad.
    Tror det kan vara väldigt farligt att öppet hävda att vissa skulle sakna empati, det talar mer för att man själv är den som gör det.
    Att bli det man föraktar är ju annars ett sätt till självkännedom som skulle kunna öka empatin hos de där den är svagare.


    Hur hjälpte det ts? Du undvek helt själva frågan och började ifrågasätta ts.

    Men som svar till ts. Ja, man kan oftast lära sig empati. Kanske har dessa personer asperbers? Läs lite om det.
  • Anonym (?)
    Anonym (Emy) skrev 2014-11-28 09:49:47 följande:
    Hur det hjälper ts!? Hon ville veta vad man kunde göra för att lära sig känna empati och jag gav henne svar. Om du inte förstod mitt inlägg har du nog samma problem som ts.
    Naturligtvis ifrågasätter jag ts. Jag kan omöjligt veta på vilket sätt de två personerna hon nämner uppför sig, vilka situationer det handlar om mer konkret eller om ts själv är en överkänslig person. Jag tar inte parti för någon av dem utan pekar bara på vad man kan göra för att förstå de man inte förstår lite bättre.
    Det är möjligt att dessa personer har svårt att känna med ts, det vet inte jag därför kan jag inte heller ta nåns sida, det borde ingen göra! Det enda jag har att gå på är hur ts uttalar sig och hon behöver försöka förstå sig själv hellre än andra!
    För det är alltid där det börjar, man kan inte förstå andra förrän man känner sig själv!
    Fast varför ifrågasätta ts, du ska utgå från ts och ge svar på det. Inte börja ifrågasätta om ts verkligen uppfattar saker rätt. Herregud, folk har verkligen svårt att förstå det på detta forum. Och alltid blir det ts som har fel, är den det är fel på.
    Jaja. Du slutade vara intressant när du skrev "Om du inte förstod mitt inlägg har du nog samma problem som ts".
    Vilket problem skulle det vara menar du? :)
Svar på tråden Kan man lära sig empati?