• Anonya

    adhd

    Smaska och prata med mat i munnen skulle jag hoppa över att tjata om, ifall det inte är så illa att det kan äckla klasskamrater förstås, för då är det inte bra för sonen. Att välja sina strider är viktigt. Iom att han har ADHD har han inte samma förutsättningar som andra barn att ta till sig saker, precis som du nämner. Då kan inte heller kraven vara lika. Det betyder inte att han inte småningom skulle kunna lära sig en  massa, men att ta för mycket på en gång blir bara kontraproduktivt. Fundera på vilka saker som är viktigast och koncentrera dig på dem, tex impulskontroll eller hur man reagerar när man blir riktigt arg. 


    Att inte försöka få allt att fungera, är mycket viktigt också för sonens självkänsla. Han behöver få höra mycket om de saker han är bra på och inte minst att han själv är bra och fin. Tar man då inte bort några mindre viktiga saker, blir det lätt alltför mycket tjat mellan berömmet och han kan lätt känna sig dålig. 


    Har du fått något stöd i din mammaroll? Eller du och hans pappa i era föräldraroller, om pappan är med i bilden. Be att få information, låna böcker och sök dig gärna till förening/grupp/forum där du kan prata med andra föräldrar som är i samma situation. Om du lever med sonens pappa är det också viktigt att ni pratar ihop er om vilka saker ni ska strunta i just nu, om hur ni ska bemöta problem osv. Lycka till!

Svar på tråden adhd