Inlägg från: Rafael90 |Visa alla inlägg
  • Rafael90

    Stickning av tröja! Snälla hjälp!

    Jag har tidigare stickat strumpor och vantar och kände att jag ville sticka en tröja nu, men jag är rädd att jag tagit mig vatten över huvudet. Fattar ärligt talat inte så mycket av beskrivningen.

    Det är en tröja till en bebis, rätt liten alltså. Jag började sticka med en rundsticka eftersom det står "sticka slätstickning runt i ca 5 cm". Sen ska man sticka ett mönster (som jag inte heller vet hur man gör) innan man stickar vidare i 13 cm upp till halsen. Nu kommer det jag verkligen inte fattar.

    Efter detta ska man sticka bakstycket. Jag får det inte att gå ihop. Jag stickar ju på en rundsticka, då borde väl HELA tröjan stickas på den och inte bara framstycket? För om det är bara framstycket jag stickar på rundstickan så kommer hela tröjan bli enormt stor. Hur får man ihop det sen? Var börjar jag med bakstycket? Det står "fortsätt med mönster A", men VARIFRÅN ska jag fortsätta? Obestämd

    Jag hoppas nån kan hjälpa mig! Kan lägga upp en bild på beskrivningen om det gör det lättare att fatta.

  • Svar på tråden Stickning av tröja! Snälla hjälp!
  • Rafael90

    Jag tror faktiskt jag fattat en del men det verkar vara en hel del bitar som ska stickas "ensamma" och sen sys ihop till en tröja.

    Jag hoppas du kan se vad det står. Har markerat gult den storleken som är "min".

  • Rafael90

    Mönstret tror jag jag lyckades förstå så det tog jag inte med i bilderna. Men jag har fattat att det är typ såhär:

    1) sticka nästan hela tröjan som en "tub" fram till där spännena ska sitta, där det är som en liten slits.
    2) Dela upp skiten på nåt sätt så det blir hål för armar och hals.
    3) Fortsätt sticka på tuben så att baksidan blir klar.
    4) Sticka färdigt framsidan på var sida om "slitsen", en kant ska visst stickas ensam och läggas på efteråt (där det står "höger framkant").
    5) Sticka ärmarna separat.
    6) Sticka halskanten och sy ihop tröjan med ärmarna, framkanterna och spännen.

    Och så stickar man mönster där det ska vara det och så vidare.

  • Rafael90
    malda1974 skrev 2014-12-09 17:05:07 följande:

    Du stickar början på framkanterna för sig själv och stickar sen ihop med kanten på koftan.


    Så ska framkanterna stickas helt separat eller ska de hänga med som flörpar på tröjan innan de stickas ihop?
    malda1974 skrev 2014-12-09 17:00:59 följande:

    Känner att jag är kass på att förklara :( en jag gör ett försök :) markera så att du har maskorna till fram och bak, när du har 13 cm maskar du av de 15 maskorna så det blir delat för halsen på framstycket, sen fortsätter du sticka på dom 63 som är till bakstycket.


    Det här tror jag att jag förstod Skrattande

  • Rafael90
    malda1974 skrev 2014-12-09 17:43:06 följande:
    De ska stickas separat till sista varvet om jag fattat rätt, sen ska de stickas ihop när du gör halskanten på tröjan. " flärpen "som blir ska du sy fast på koftans kant när du monterar ihop den. 
    Då förstår jag! Ska se om jag kan få ihop det, har ju precis bara börjat. Undrar om du kan svara på en sak till? Det första jag ska göra är ju att sticka 5 cm och en "vikkant". Innebär detta att den ska vikas nånstans? Fick för mig att man skulle vika den och sy fast den men jag tror jag måste blandat ihop det med att man skulle sy fast framkanterna. Den kanske bara ska vara utan att man gör nåt alls med den?
  • Rafael90

    Aha, så den ska vara som en fåll längst ner? Tyckte inte det syntes så bra på beskrivningen. När man mäter arbetet så gör man det från "vikningen" vad jag förstått? Eller mäter man tillsammans med extrakanten?

    Tröjan hittade jag här Skrattande www.knittingroom.se/butik/default.asp&dept_id=

  • Rafael90
    malda1974 skrev 2014-12-09 18:17:15 följande:
    Ja det blir som en fåll som ska vikas inåt sen när tröjan är klar, du mäter allt annars hade det stått från " vikvarvet" .Har inga små att sticka till men ska gå in där och titta om jag hittar nåt annat skoj, tack för länken :)
    Jag har inte heller några små att sticka till utan gör det för att då slipper jag bry mig om ifall den inte passar Skrattande tycker om att jobba med händerna bara.
  • Rafael90
    malda1974 skrev 2014-12-09 19:14:24 följande:
    Ja det är kul att virka och sticka. Du får ge bort den till någon liten synd om en sån fin tröja bara blir liggandes. Du får göra en tröja till dig själv som nästa projekt, klarar du av och få ihop den där så klarar du mycket. 
    Challenge accepted! Skrattande
  • Rafael90

    Det gör det! Skrattande det var faktiskt lättare än jag trodde att sticka mönstret, men det tar sin tid. Tror det blir svårare när jag kommer upp mot halsen och ärmarna. Ganska dålig bild, den rullar ihop sig om jag inte håller emot med handen, och fållen där nere har jag inte sytt fast än.

  • Rafael90

    Tack! Jag läste lite innan att tråden som "följer med" kan trassla till det om man drar åt den för hårt, så var 10e maska eller så ser jag till att det inte snörps ihop Glad

Svar på tråden Stickning av tröja! Snälla hjälp!