Inlägg från: Centurione |Visa alla inlägg
  • Centurione

    Lämna Lucia och julen utanför jämställdhetsdebatten

    Håller helt med. 

  • Centurione
    karin1983 skrev 2014-12-20 19:55:40 följande:
    Exakt. Luciatåget är ju som en teaterpjäs med fasta roller, där de kvinnliga rollerna (Lucia och hennes tärnor, och eventuellt tomteflickor och pepparkaksgummor) självklart ska spelas av en kvinna/flicka, och de manliga (stjärngossarna, Staffan stalledräng och eventuellt tomtenissar och pepparkaksgubbar) av en man/pojke. Annars förstör man ju hela grejen.

    Jag känner även, att dessa tokfeminister som ger sig på varenda tradition och ska förstöra den, skämmer ut hela kvinnosaken. För det FINNS fortfarande saker som är viktiga för kvinnor att kämpa för, men om folk förknippar kvinnosaksrörelsen med manliga lucior och annat trams, så kommer de att känna ett förakt och förkasta HELA rörelsen. Även de vettiga sakerna alltså, som lika lön för lika arbete t.ex..
  • Centurione
    jashrinah skrev 2014-12-20 21:43:47 följande:

    helt ärligt så känner jag mest att männen har så mycket som är fråntaget oss kvinnor , kan vi inte ens få ha lucia eller skall de ha allt ? 


    liksom när vi får lika lön och rättigheter så fine , då kan jag tycka att männen också kan få va lucia ...


    Det idiotiska är ju, att Lucia-rollen är ett hedersuppdrag för en flicka eller kvinna, men det betyder INTE att det är det för en man. En man som Lucia blir ju bara en skrattretande figur - som en manlig prima ballerina i Svansjön...

    En kvinnlig Staffan är inte en lika löjlig roll för kvinnan själv, men däremot förstör det upplevelsen för publiken.
  • Centurione
    elaur73 skrev 2014-12-21 11:24:21 följande:

    Något jag inte förstår är, hur kan jämställdhet gå _för_ långt_??? Jag menar, när vi är jämställda så är vi jämställda, och där är vi inte ännu, även om vi är på väg. Jag antar att de som tycker att det gått för långt inte vill ha jämställdhet. Vi kvinnor kanske ska avsäga oss rösträtt och rätten till myndighet vid 18:års ålder så att det blir som förut? Då det inte hade "gått för långt".


    Men du fattar ju inte, att "jämställd" inte betyder, eller inte BEHÖVER betyda, "lika i alla avseenden". Det har alltid varit så att män och kvinnor har haft OLIKA uppgifter i familjen och i samhället i stort, och det är just det som har GJORT dem lika värda. För att ingen har kunnat klara sig utan den andra.

    En kvinna hade inte kunnat sköta en gård själv, för att hon inte hade klarat av de manliga uppgifterna på fälten, i skogen, med byggen, renovering, smide o.s.v.. (Och inte heller kunnat övervaka och instruera drängar.) Och på samma sätt skulle en man inte ha kunnat klara en gård själv, för att han inte hade klarat av de kvinnliga uppgifterna i lagården, med matkonservering, matberedning, matlagning, tillverkning av garn, tyger, kläder och hemtextilier, hushållsarbete o.s.v.. För att inte tala om att han inte klarade sig utan en kvinna som födde och vårdade hans barn.

    Just för att de var beroende av varandra, så aktade de varandra...
  • Centurione
    elaur73 skrev 2014-12-21 14:31:25 följande:
    Men snälla, "En kvinna hade inte kunnat sköta en gård själv.." ?? "Manliga uppgifter.." ???

    Vet du, jag orkar inte lägga ner mer tid på detta, det skulle bara sluta med att jag blev ohövlig och skrattade ut folk.
    Fast det VAR faktiskt som jag beskriver i det gamla bondesamhället. En man gick aldrig ens in i fähuset för att det ansågs vara kvinnliga domäner, och på samma sätt gick en kvinna aldrig in i stallet. Stalledrängen var alltid en man och stallpigor fanns inte. Det var enbart kvinnor som drog till fäbodarna över somrarna, för att valla och mjölka kreaturen och göra ost och andra produkter på mjölken.

    Mannen slog med lien och kvinnan band kärvar - något annat hade varit otänkbart. Husfrun lagade alltid maten, assisterad av pigor om hon hade råd med sådana. Har du någonsin sett en man avbildad vid en slända eller spinnrock..? Inte utan anledning kallades kvinnofängelset för spinnhus och den matriarkala linjen i släktträdet för spinnsidan...
  • Centurione
    Biffus skrev 2014-12-21 13:21:45 följande:
    Felslut. Att lucior även kan vara män innebär inte att lucior inte kan vara kvinnor. 
    Ska jultomten också vara en kvinna..?
  • Centurione
    Miss Obsessive skrev 2014-12-21 16:04:34 följande:

    Fast, som jag ser på det så handlar det inte om att "jämställdhetsdebatten gått för långt", utan om att det ännu år 2014 är kontroversiellt när någon utmanar heteronormativa regler. Vad spelar det för roll om en kille vill vara lucia? Visst, i ett TV-framträdande eller lite mer "seriösa" lussetåg, så kan jag väl hålla med om att man än så länge kan hålla det lite mer traditionellt, eftersom det ännu är ovanligt och som sagt relativt kontroversiellt. Men i grundskolan, där bara föräldrar, pedagoger och klasskompisar ser ungarna, vad spelar det för roll? Någonstans måste förändring börja och skolan är väl den perfekta arenan för det? En gång i tiden ansågs det rent skrattretande att kvinnor skulle kunna jobba som läkare, ingenjörer och andra typiskt "manliga" yrken. Jag håller till viss del med om att man lägger fokus på fel saker i bland när det gäller att skapa ett mer jämställt samhälle. Såg ett Frank Zappa-citat för ett tag sedan (jag vet dock inte om det är Zappa som faktiskt sagt det från början): "Without deviation from the norm, progress is not possible". Jag tycker att det är ett passande uttryck, för visst är det så, att om ingen ifrågasatte det vi ser som "normalt" så skulle vi aldrig uppnå någon förändring.


    Visst, men alla förändringar är inte förbättringar. Förändringar som förstör dragningen mellan könen är definitivt inte en förbättring, för det är ändå något av det finaste vi har - som ger färg och intresse åt livet. Vi lever ju inte enbart av fina titlar, befattningar och lönegrader!
  • Centurione
    Tecum skrev 2014-12-21 19:06:57 följande:
    Även fast inte du är allmänbildad nog att tänka på Lucia från Syrakusa så finns det andra som gör det. Och faktum kvarstår, Lucia är ett kvinnonamn.

    Varför är ni så rädda för könstillhörighet?
    Exakt. Den manliga formen av namnet är ju Lucius.
  • Centurione
    Miss Obsessive skrev 2014-12-21 18:39:38 följande:
    Du, jag rekommenderar inte bara dig, utan alla, att läsa minst en bok som handlar om genus. Kanske det är en ögonöppnare. Vad menar du med "förändringar som förstör dragningen mellan kvinnor och män"? 
    Vad är det du inte förstår..? Kvinnor har i alla tider beundrat en sjökapten, officer, härförare, härskare... vi ger oss gärna till den starkaste. Och män har i alla tider beundrat kvinnor som visat sina typiskt kvinnliga drag som mödrar, sjuksköterskor,  lärarinnor, nannies...
  • Centurione
    Miss Obsessive skrev 2014-12-21 20:17:24 följande:
    Jag förstår precis, tyvärr så verkar du helt missa poängen. Det är beklagligt, men föga förvånande att många vägrar tänka steget lite längre, varför man tror att det ser ut så som du beskriver. Att man inte ifrågasätter om det verkligen ALLTID har sett ut på ett visst sätt, eller om det är vad vi tar för givet eftersom det är vad vi fått lära oss. Som sagt, det vi ser som normalt ifrågasätter vi sällan. Vi bara fortsätter anpassa oss. Att det anses vara kvinnligt att arbeta med hushållsarbete, omvårdnad och pedagogik beror först och främst på att när kvinnorna började yrkesarbeta (i samband med industrialiseringen i slutet på 1800-talet), så var det de enda arbetsuppgifterna som kvinnorna ansågs ha någon som helst kompetens till. Att kvinnor i alla tider "beundrat" karlakarlar, speciellt de med pengar och makt, har i första hand berott på att vi tvingats till att bli omhändertagna av någon eftersom samhället krävt det. Om ingen hade börjat ifrågasätta detta så skulle samhället fortfarande vara oerhört exkluderande för många, inte bara för barn och kvinnor, utan även för alla andra som inte faller innanför det hetreonormativa samhällets ramar.  


    Det har ALLTID varit så. Längre tillbaka än du kan föreställa dig. Våra hormoner går igång på samma attribut och beteenden hos männen, som hos våra förmödrar för 10 000 år sedan... och 100 000 år sedan... och en miljon år sedan. Och likadant är de för männen: de önskar se samma attribut och beteenden hos oss, som de första människoaporna som reste sig upp på alla fyra. Det här är saker som sitter djupt inne i hjärnan, i den mest primitiva delen - utan räckhåll för kulturella pålagringar och uppfostran. Och det ska vi nog vara glada för.


  • Centurione
    Batmamba skrev 2014-12-21 19:52:09 följande:
    Det har jag sett flera gånger. Min kompis Anna var tex alltid tomte i deras familj. Min mamma var tomte igår på en julfest. Jag trodde faktiskt att det var rätt så vanligt, sen lång tid tillbaka.
    Ja det har jag också varit med om, men det förstör hela upplevelsen för åskådarna. Det blir bara dumt.
  • Centurione
    Miss Obsessive skrev 2014-12-21 23:18:52 följande:
    Nej, det handlar inte om att göra samhället könlöst (vad betyder det ens??), det handlar om att göra det mer tolerant. Att bryta mot rådande normer och skapa en större acceptans för att saker inte "måste" vara på ett speciellt sätt för att vara okej. Vad spelar det för roll att en kille vill vara lucia, så länge han tar sig an uppgiften på ett seriöst sätt? Vad är skillnaden mellan en lucia och en stalledräng för övrigt, förutom att den ena har en ljuskrona på huvudet och den andra en strut? Alla har ett kön, men vilka egenskaper det könet har är något som samhället konstruerat. Varför ska män och kvinnor, flickor och pojkar begränsas efter trötta värderingar av hur vi "ska"vara och bete oss för att passa in i någon påtvingad norm, där vi definieras efter vad vi har mellan benen. Det är inte värdigt ett samhälle 2014.
    Det förstör upplevelsen för åskådarna. De VILL HA en vän och vacker, slank och nordisk, ljusblond flicka med ljus i hår, och en glad och käck och oförvägen Staffan med en fin baryton. Det ger dem ett avbrott i den monotona vardagen, och något att glädja sig åt och drömma om. En luciatåg med en manlig Lucia kan bara bli ett spektakel... vilket kan vara på sin plats i väldigt speciella sammanhang, som t.ex. ett studentspex eller en svensexa. Där det SKA vara ett spektakel - där det är själv grejen. Men inte om det ska ge svenska folket något att enas kring och drömma om... från tid till tid.

  • Centurione
    road skrev 2014-12-21 23:48:55 följande:
    Kvinnoroller spelades av män på Shakespeares tid.
    Ibland, men det fanns faktiskt skådespelerskor också. Detta handlade ju om att skådespelerskor hade fruktansvärt dåligt rykte på den tiden - de var nästan jämställda med horor, och ofta var de kanske det också. Eller i alla fall blev de lätt älskarinnor åt rika, gifta män som spanade in dem på scenen och sökte upp dem efter föreställningen. För att förhindra den trafiken ville man inte ha kvinnliga skådespelare. Men när män spelade rollerna så var det ju fortfarande meningen att publiken skulle tro att de var kvinnor. Det var ett nödvändigt ont, och inte någon medveten lek med könsrollerna. Går inte att jämföra med dagens queerfeministtrams alls.
  • Centurione
    Miss Obsessive skrev 2014-12-21 18:39:38 följande:
    Du, jag rekommenderar inte bara dig, utan alla, att läsa minst en bok som handlar om genus. Kanske det är en ögonöppnare. Vad menar du med "förändringar som förstör dragningen mellan kvinnor och män"? 
    Jag menar att om män och kvinnor blir för lika, så slutar de att tända på varandra. Och då missar vi något av det finaste vi har. Man VET för övrigt att det funkar så. Under Mao, när han först implenterade ettbarnspolitiken, samtidigt som han höll på väldigt hårda moralregler, var preventivmedel påbjudna för gifta par - men omöjliga att få tag i för ogifta. För att få ner födelsetalen uppmuntrades ungdomar att inte gifta sig förrän i 30-årsåldern - för att de skulle komma över de mest fertila åren först.

    Trots att de fick gifta sig så sent och inte hade tillgång till p-medel var förekomsten av oäkta barn mycket låg under dessa decennier. Detta var lite av ett mysterium, innan forskarna förstod vad det berodde på: män och kvinnor hade blivit för lika!!! Män och kvinnor hade samma arbetsuppgifter, de hade samma pottklippta hår och samma oformliga maouniform som dolde de könstypiska formerna hos både mäns och kvinnors kroppar. Skönhetsmedel som permanentvätskor, make-up, nagellack och parfymer fanns inte att få tag i. 

    Ungdomarna tände helt enkelt inte på varandra!!! Antagligen hade många egensex i stället under dessa år, och hade fantasiälskare och -älskarinnor som var könstypiska... Kanske hittade de näring till fantasierna i gamla kinesiska sagor och bilder, från tiden före Mao, då män fick vara män och kvinnor fick vara kvinnor...

  • Centurione
    road skrev 2014-12-22 12:15:20 följande:
    Effekten blev likväl en lek med könsrollerna. Och varför utgår du från att en manlig Lucia idag inte skulle vilja skapa illusionen av att vara kvinna?
    Centurione skrev 2014-12-22 11:57:48 följande:
    Det förstör upplevelsen för åskådarna. De VILL HA en vän och vacker, slank och nordisk, ljusblond flicka med ljus i hår, och en glad och käck och oförvägen Staffan med en fin baryton. Det ger dem ett avbrott i den monotona vardagen, och något att glädja sig åt och drömma om. En luciatåg med en manlig Lucia kan bara bli ett spektakel... vilket kan vara på sin plats i väldigt speciella sammanhang, som t.ex. ett studentspex eller en svensexa. Där det SKA vara ett spektakel - där det är själv grejen. Men inte om det ska ge svenska folket något att enas kring och drömma om... från tid till tid.

    När gjordes den undersökningen om svenska folkets Lucia-preferens? Jag skulle älska att se en countertenor sjunga Lucia.
    Fast VARFÖR när det finns så många äkta kvinnor som SLÅSS om att få vara Lucia..?

    Tja, du behöver ju bara läsa på sociala medier. Läs på Avpixlat för två år sedan t.ex. - då var ingången i och för sig inte en manlig lucia utan en svart lucia, men i kommentarerna kommer de preferenser jag beskrev fram MÅNGA gånger.
  • Centurione
    road skrev 2014-12-22 13:09:44 följande:
    Hahahahaha. "Avpixlat"

    SD fick faktiskt bara 13% av folkets röster.

    Men på riktigt. Om Norra Flens Församling eller Östra Skogssunda skola vill ha ett Luciatåg med en manlig Lucia och majoriteten av den lokalbefolkningen tycker det är en skitbra idé och det blir vackert och stämningsfullt, varför ska då du komma och bestämma att det är fel pga traditioner? Varför är det så viktigt för dig?
    Fast jag är helt säker på att majoriteten av befolkningen inte vill det. OM det skulle vara så, så skulle jag få böja mig för det. Men jag skulle inte gå dit och titta, om jag skulle ha oturen att bo i den kommunen.
  • Centurione
    road skrev 2014-12-22 13:09:44 följande:
    Hahahahaha. "Avpixlat"

    SD fick faktiskt bara 13% av folkets röster.

    Men på riktigt. Om Norra Flens Församling eller Östra Skogssunda skola vill ha ett Luciatåg med en manlig Lucia och majoriteten av den lokalbefolkningen tycker det är en skitbra idé och det blir vackert och stämningsfullt, varför ska då du komma och bestämma att det är fel pga traditioner? Varför är det så viktigt för dig?
    Kommentarsfältet på Avpixlat är folkets röst. Där skriver svenska folket det som de inte får skriva på Aftonbladets eller Dagens nyheters kommentarsfält.
Svar på tråden Lämna Lucia och julen utanför jämställdhetsdebatten