Inlägg från: Ann Nelly |Visa alla inlägg
  • Ann Nelly

    Ge mig inredninstips för mitt avlånga vardagsrum tack

    Lite svårt när man inte har mått så man vet vad som får plats. Men om det får plats...
    Jag skulle ha en soffa mot vägg Å. Två fåtöljer, en på vardera sidan om soffan. Alltså en med ryggen in mot mitten av rummet och en med ryggen mot V.
    TV på vägg X (eftersom du tycker insynen är stor där).
    Och ett nätt soffbord och ett par små sidobord runt soffgruppen istället för ett stort soffbord som man måste "gå runt" för att komma till altandörren.
    Skulle göra soffgruppen lite ombonad och som en separat del i rummet.

    Absolut inte en hörnsoffa, de får rum att se mindre ut tycker jag och är inte lika flexibla när det gäller ommöblering.

    Skulle nog göra som du tänkt med matgruppen.
    Men ingen fondvägg. Nu är jag inte förtjust i fondväggar över huvud taget men just i detta fall skulle jag istället sätta upp en stor "liggande" spegel på vägg Y. Typ en sån som har spröjs (gjord av ett gammalt spröjsat fönster eller liknande). Spegeln kommer göra att den delen ser bredare ut, kommer reflektera ljuset från fönstren.
    Extra fint blir det om du har en ljuskrona över bordet med levande ljus som kan reflekteras i spegeln när du har middagsbjudningar.

  • Ann Nelly
    Daimstruten skrev 2015-01-21 17:38:19 följande:
    Tack för dina idéer. Om jag förstått dig rätt så prioriterar du luftighet och kanske något färre sittplatser.  Ska göra en noggrann koll på måtten av olika soffor i nästa steg.

    Tyckte din spegelidé var klart intressant. En fråga bara... Hur högt ska spegeln sitta? Ska man se sig själv när man äter eller ska den sitta högre än så? Gillar lyxig/mysig inredning så en ljuskrona kan jag absolut tänka mig. 
    Absolut luftigt men inte avskalat, det ska ändå vara mysigt. Men det blir det med matta, kuddar och gröna växter. Varma färger istället för stora otympliga möbler.

    Antalet sittplatser går att lösa på andra sätt (om man nu inte är en stor familj och därför behöver mer sittplatser).
    Jag gillar fotpallar/puffar exempelvis. De tar lite plats, skymmer inte TV eller andra delar av rummet, är lätta att flytta på vid städning etc. En fotpall till varje fåtölj blir snabbt två extra sittplatser vid bjudningar. Kan också förvandla soffan till "divan" om man vill sitta extra skönt. Men som sagt, ska man sitta många och kolla på TV ett par timmar så är det ju inte så bekvämt förstås...men räcker gott för ett avsnitt Kalle Anka på julafton :)
    Går även lägga en fin hög av stora kuddar (i fina färger) i ett oanvänt hörn (som bredvid tv'n). Funkar utmärkt för barn att sitta/ligga på framför tv'n.
    Det går ju även ha ett par enklare/billigare/nättare fåtöljer typ Poäng från Ikea stående på olika lediga hörn i huset (som i sovrum). Lätta att flytta på dit det behövs. 

    Höjden på spegeln är svårt att säga för det beror på hur stor spegeln är.
    Om det inte är någon möbel under då ska den absolut inte sitta för högt. Men den får inte sitta för lågt heller förstås. Klurigt att förklara. I fönsterhöjd ungefär eller lite högre.
    Det bästa är om man har en grunt sidobord eller något under för då kan man få upp spegeln lite utan att det ser konstigt ut. Men är det inget under så måste man som sagt sänka den lite. Jag gillar inte att sitta och se mig själv i spegeln men det är därför jag tycker de där med spröjs är bra. För då får du ljusreflektioner och gör rummet större men "bryter upp" spegelbilden så det inte blir påträngande.
    Ha även höga fina ljusstakar med levande ljus stående på skänken vid vägg Z, blicken drar sig till fladdrande ljus automatiskt så man inte "låser" blicken vid spegeln hela tiden (vilket är lätt hänt för vissa).
    Lycka till med planeringen!
Svar på tråden Ge mig inredninstips för mitt avlånga vardagsrum tack