Inlägg från: Fairydust |Visa alla inlägg
  • Fairydust

    Mörkrädd 8-åring

    Har en dotter på 8 år som sedan några månader tillbaka inte kan sova själv på nätterna.

    Hon har alltid varit lite mörkrädd men det har eskalerat enormt senaste tiden.

    Jag pratar mycket med henne om detta, försöker ta reda på vad det är hon är rädd för osv. Har försökt att sitta med henne tills hon somnar om, men hon vaknar alltid strax efter att jag gått därifrån och kommer in till mig och gråter. Hon blir alldeles hysterisk om jag inte sover hos henne. Gråter och skakar och vägrar gå och lägga sig.

    Ibland sover jag hos henne, men gör jag inte det så kan hon ligga vaken halva nätterna. Men jag vill inte riktigt göra det varje natt, rädd att jag bara gör henne en björntjänst då. Att hon blir van vid det och att det blir ännu svårare för henne att klara av att sova själv sedan.

    Tänker jag fel?

    Någon med erfarenheter av liknande? Hur har ni hanterat det?

  • Svar på tråden Mörkrädd 8-åring
  • Fairydust
    sommarsol95 skrev 2015-01-26 00:19:35 följande:

    Du skulle kunna köpa sånna där "små lampor" på IKEA som man sätter in i uttaget och så börjar dom lysa när det blir mörkt? Dom lyser ganska starkt, men inte för mycket! Har inget mer råd att ge tyvärr, lycka till ts! 


    Vi har såna, och det hjälper tyvärr inte alls. Hon tänder istället varenda lampa i rummet, taklampa, fönsterlampa, sänglampa...men kan inte somna om. Tack ändå!
  • Fairydust
    Aupendi skrev 2015-01-26 00:34:25 följande:

    Hörde på en föreläsning om feng shui (bare with me, vet att det inte verkar ha med saken att göra) - att barn slutade kissa i sängen när de placerade om sängen! Funderar på om detta skulle kunna vara liknande och fungera?

    De gjorde alltså INGA andra förändringar, utan de bara flyttade sängen till ett "rätt" ställe. I förhållande till fönster/dörrar i rummet.

    Googla på det?

    Det kanske låter flummigt, och är kanske inte hela lösningen, men skulle ju vara enkelt om det gör minsta nytta tänker jag.

    Jag hade själv en period när jag var 8-9( efter att en klasskompis mamma tagit livet av sig) då jag hade stora problem med att sova/komma till ro. Hatade att gå och lägga mig och vara ensam i rummet. Just då hade jag behövt mer närhet. Har sömnproblem än idag. Om det har med detta att göra vet jag dock inte.

    Lycka till!


    Intressant! Hon ska faktiskt byta rum är det tänkt. Kanske att vi kan få till det bättre med placering av sängen i det rummet!
  • Fairydust

    Tack för era svar!

    Lampor och öppna dörrar fungerar tyvärr inte alls.

    Ljudbok ska vi prova!

    Hon är väldigt rädd för saker som hon hör om eller ser på tv, tex inbrott, bilolyckor, krig. Har förstått att det är vanligt i den här åldern.

    Hon stressar också upp sig redan innan hon gått och lagt sig över att hon kanske inte kan somna eller att hon ska vakna under natten.

    Ska absolut se det programmet på Kunskapskanalen!

Svar på tråden Mörkrädd 8-åring