• Anonym (TS)

    "Varför är inte diskmaskinen tom om den är ren?"

    ..Så har jag precis haft ett praktgräl med min man. Jag är så jävla förbannad att jag inte vet vad jag ska ta mig till. "Om diskmaskinen är ren, varför är den inte tom?".

    Vi har en liten son och jag är föräldraledig. När sonen sover springer jag runt som en iller för att städa, tvätta, laga middag, fixa mat till sonen (puréer), plocka hemma och ringa viktiga telefonsamtal. Idag hade jag gjort just det samt passat på att handla när sonen var vaken. Jag är dessutom uppe i en rekryteringsprocess och det är fullt upp.

    Fick sent på eftermiddagen ett telefonsamtal angående en återbudstid för tandläkarvård. Då blev det ännu mer hektiskt med allt så att pojken fick mat och så att jag kunde slänga i mig en gnutta mat därefter, innan tandlagningen. När min man kom hem sa jag att tvättmaskinen och diskmaskinen var klara..men han hörde bara det om tvättmaskinen.

    När jag kom hem från tandläkaren är diskmaskinen igång. Det är andra dagen i rad som han inte tittar efter om den är ren eller inte.

    "Men om diskmaskinen är ren, varför är den inte tom?" utbrister han anklagande.

    ..alltså, jag jobbar häcken av mig här när pojken sover. När han är vaken försöker jag göra så gott jag kan med att fortsätta greja, men utan att försumma honom. Vad är det min man inte fattar?

    Är det bara jag som blir provocerad av detta till kokpunkten?

    Här står maten klar när till han kommer hem från jobbet och så får jag höra detta! Nej, jag hade inte 3-4 minuter över för att plocka ur för jag har haft *fullt upp*!

    Sedan fortsätter han med ett "hur ska jag se att diskmaskinen är ren om den inte är full?" Jo, jag tog några rena skålar till pojkens mat, men annars var diskmaskinen full.

    Det är väl ändå inte *mitt* fel att han inte kan se sig för? Eller att han inte lyssnar när jag säger att den är ren?

    Så nu har vi skrikit på varann. Jag har varit tokarg. Han har hött med fingret och sagt till mig att "passa mig", vilket provocerade mig över bristningsgränsen. Det hela gick alldeles för långt och jag tappade behärskningen helt.

    Och jag har skuldkänslor för att vi skrämde sonen. Nej, vi brukar inte bråka. Men det här accepterar jag bara inte!

  • Svar på tråden "Varför är inte diskmaskinen tom om den är ren?"
  • Anonym (Idiot)
    Anonym (jösses) skrev 2015-01-30 11:40:13 följande:

    Jösses har inte folk värre problem än det här?


    Men omg har du inte större saker att störa dig på?
  • Guapa

    Min karl gör precis tvärtom! Har plockar ur maskinen även fast den är smutsig!!!!!! Fatta vilket jobb det blir att sortera de smutsiga från de rena glasen sen. För att inte tala om besticken!

    Min man må vara blind för smuts, men jag älskar honom ändå :) 

    Ts- jag tror ni behöver få en ökad förståelse för varandras situation och visa varandra mer uppskattning i vardagen. Nu verkar din man ta för givet att huset ska vara rent och maten ska stå på bordet utan att ha den minsta insikt i hur mycket jobb som faktiskt ligger bakom, med barn etc. Kanske saknar även du insikt hur tufft din man har haft det på jobbet. Det bästa vore om ni kunde bytas av en period och han fick vara hemma medan du jobbar. Är inte det möjligt så kan han få ta hand om barnen och hemmet ett par helger framöver och du kanske passa på att åka bort över natten så du får vila helt från dina åtaganden? Jag tror det behövs mer än prat för att förstå varandras situation.

  • Anonym (mor)
    Anonym (-) skrev 2015-01-30 08:52:06 följande:
    Nej, frågan var om det var bättre än idag. Du hävdar att det var så enkelt för dessa mammor för 60-70 år sedan att sköta både hem och barn, och att dagens mammor mest gnäller och inte ens fixar att tömma en diskmaskin. Jag tror inte det var bättre för varken mammor eller barn i mitten på 1900-talet. I inlägg #48 och #61 tex kan du inte alls förstå att det är stressigt att sköta hem och barn, för att hemarbetande "aldrig haft så lite att göra som nuförtiden". 
    Jag vet inte om jag ville påskina att det var bättre på 50-talet och att mammorna då var extra duktiga. Jag menar att dagens hemarbetande med småbarn har det väldigt bra. Inget tungt hushållsarbete öht. DÄRFÖR tycker jag inte det ska gnällas.
  • Anonym (Nyfiken)
    Dr Mupp skrev 2015-01-29 21:48:43 följande:

    Hur det såg ut på 40-50-talet varierar mycket i vilken samhällsklass vi talar om. Min mamma föddes in i en familj som var fattiga på riktigt. Huset var aldrig riktigt rent, det gick inte att få rent. Blöjtvätten hängde på tork över den vedeldade spisen som ofta sotade in. 


    Min pappa föddes in i en fattig bondfamilj. Det var ett heltidsarbete att driva den lilla gården. Att skura köksgolvet varje dag var det liksom inte tal om. Och 1967-flyttade hela familjen till ett annat land eftersom det inte gick att överleva på det lilla jordbruket. Då blev det fabriksgolvet för både farmor och farfar och barnen fick klara sig bäst de kunde. 


    50-talets hemmafruar ala hollywood har liksom aldrig varit en norm i Sverige.  


    En nyfiken fråga OT, flyttade de från Finland till Sverige?
  • Hannah76

    [quote=74769179][quote-nick]Anonym (står upp för TS) skrev 2015-01-29 20:46:41 följande:[/quote-nick]

    Det kan vara larvigt om man tittar på det utifrån, men se det från hennes perpektiv, så handlar det förmodligen inte om diskmaskinen i sig. Det handlar om brist på insyn av hennes hektiska livssituation för att sedan höra en idiotisk anklagelse, vilket många män, brukar vara alldeles utmärkta på att lägga fram.

    Det är jobbigt att vara mamma, hålla efter hus, och göra saker utöver det för att sedan höra en sådan sak, som kan handla om en vanlig fråga, men i hennes ögon blev kritik. Han har inte uppmärksammat allt det hon faktiskt gjort, utan lagt vikt på det hon inte hunnit göra. :)

    [/

    Ja precis det jag syftade på. Bråkar man om larviga saker så brukar man egentligen om annat.

    Nej alla tycker inte det är jobbigt att vara förälder, hålla efter hem o fixa.

    Man hinner plocka ur diskmaskinen, det tar två-tre minuter. Så tiden är det inte som är boven. Menar med det inte att TS måste plocka ur den.

    Pratar Folk inte med varann?

  • Anonym (mor)

    Man kan ju t ex göra så att när man startar maskinen så sätter man en magnetfigur (av ngt slag) som man bestämt på fronten av maskinen. Då vet den person som kommer sedan att disken är ren. Då gäller det att den som plockar ur maskinen kommer ihåg att ta bort magneten (där har vi svagheten i min idé) Har man maskinen inbyggd så blir det svårare men det finns väl lösningar.

  • Anonym (Knäpp)
    Anonym (TS) skrev 2015-01-29 03:34:23 följande:

    Jag talade om det för honom när jag kom hem från tandläkaren, då han hade satt igång den på nytt. Sedan blev han arg och undrade varför jag inte hade plockat ur den om det redan var rent..

    Ja, världen är full av saker att bli ovänner för.

    Bråket fortsätter nu med annat:

    Jag brukar ta sonen på nätterna. Han sover i spjälsäng bredvid mig och ibland med mig på min sida av sängen om det blivit många uppvak, liggammar då. Vissa nätter är sämre än andra med många uppvak, men sonen brukar somna om fint. De senaste nätterna har varit jobbiga för mig. För en gångs skull sover pojken jättebra. Fick honom precis att somna om med napp och en klapp på kind. Brukar oftast vara bröstet annars. Jag brukar själv somna om sedan. Jag hade precis somnat om...

    Och vad gör mannen - som han aldrig annars gör? Jo, han går upp ur sängen och bort till min ända med pojkens säng (vi har ett trångt sovrum) och börjar flytta på honom i sängen, "titta till". Klart att jag vaknar helt och blir orolig av att min man är uppe och går mitt i natten eftersom han aldrig annars gör detta (när jag ser efter sonen). Jag fattar inget och blir förbannad igen! Pojken sover, väck honom inte - nej, sonen vaknade inte, men kan inte JAG få sova? Måste han störa min sömn om jag äntligen skulle få sova?

    Så nu ligger jag på soffan. Min man får ta pojken helt då.


    Hahaha du kan ju bara inte va sann.

    Först skäller du ut din man för att han sätter på diskmaskinen ovetandes att den redan är ren. Att han bara vågar.

    Sen blir du förbannad igen för att människan går upp och tittar till sitt sovande barn. Lås in dig i en vrå på natten om du blir så lätt störd.
  • Anonym (Herregud vilken oförstående man)

    Har din man varit föräldraledig? Eller ens några hela dagar ensam med er son? Det låter som att han inte varit....annars skulle han förstå hur mycket man som föräldraledig gör hela tiden och särskilt när barnet sover. Jag förstår att du är arg och av helt rätt anledning!! Skulle min man bete sig så där så skulle han nog få höra. Mitt tips är att lämna din man ensam med sonen över en helg (om du inte har en riktigt liten bebis?) och så åker du på weekendresa med en väninna! :) Stor styrkekram - stå på dig

  • ViggoWilliam

    När jag var hemma med äldsta sonen ville jag vara den "perfekta" husfrun. Jag skötte allt med bebisen, städade, tvättade och lagade mat. Bakade, gjorde matlådor och höll på som en idiot. Hade min sambo bett om det? Nej. Jag tog på mig allt detta själv och sen blev jag jättesur när han inte fattade att jag ville ha ett break från allt slit, eller att han inte gjorde mer av hushållsarbetet. Vi människor är inga tankeläsare. Försök först rannsaka dig själv, vad är ditt eget ansvar i detta? Tar du på dig för mycket? Har du svårt att be om hjälp? Har du ett behov att vara "duktig"? Framför allt, försök prata med mannen när du INTE är i affekt. Säg hur du upplever det utan att börja anklaga, för ni verkar onekligen ha hamnat i en ond cirkel. Lycka till!

Svar på tråden "Varför är inte diskmaskinen tom om den är ren?"