Inlägg från: Anonym (Frun måste..) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Frun måste..)

    Vad gör jag?

    Anonym (Därför!) skrev 2015-01-30 08:03:58 följande:

    Vi har tid idag, det är egentligen det som är grunden till varför jag startade denna tråden.

    Senast igår kväll deklarerade hon att hon tänker inte följa med, att det får gå hur det vill, och att hon måste slippa att det ställs krav på henne för att "Det kan du läsa var som helst på internet, att är man utbränd är det allra viktigaste att slippa krav och måsten.".

    Hade det bara varit möjligt att jag gick dit själv så hade jag gjort det, men båda måst vara med och legitimera sig.


    Ja, du kan säga till henne ; att det är sant att du inte orkar med saker som förut. , men ett av kraven är nödvändiga . Det är att ge våra barn mat , och du och jag måste äta också . Sköter vi inte barnen kan soc komma hit och utreda om vi tar hand om barnen eller inte. Vill du det? Barnen kan säga i skolan att de är hungriga och sen kan det vara igång. Det är bättre att kliva ur sängen , ta sig en dusch och fixa mat så att vi får behålla barnen och förbli en familj.

    Du är fantastisk som tar hela ansvaret själv , när du har saker att kämpa med själv!
  • Anonym (Frun måste..)

    Tycker hon att det är jobbigt att stå i duschen, ta fram en pall åt henne så att hon får sitta. Eller om ni har ett badkar, tappa upp vatten åt henne. Det är nästan som att ligga i sängen och hon kommer gå upp ur badkaret och bli piggare än förut. Förmodligen blir det fler bad efter det , om ni har ett badkar. ;) Ta fram en pall annars.

  • Anonym (Frun måste..)
    Anonym (Därför!) skrev 2015-01-30 08:27:27 följande:

    "Sköter vi inte barnen kan soc komma hit och utreda om vi tar hand om barnen eller inte. Vill du det?"

    Ganska exakt den meningen sa jag för drygt två veckor sen. Svaret jag fick var "Det är väl det sista jag behöver höra. Att behöva känna den pressen också. Det är många som blir av med sina barn på grund av hur dom når. Tror du att det är vad dom önskade egentligen?".


    "Jo, det behöver du höra. Det är vår verklighet. "Till slut är det någon dom hör en anmälan . Det är ingen som tar hänsyn till att hon känner sig pressad. Barn ska tas hand om!
  • Anonym (Frun måste..)

    Visst har hon det svårt , men det kan bli värre för henne än det är idag om ni får en orosanmälan på er. Då kan hon kanske inte välja om du ska stanna kvar hos henne. Det blir ju ännu värre för dig också, du orkar inte med hur mycket dom helst heller. Försök och säga till henne art hon kommer att må bättre om hon tar en dusch. Har man en allvarlig depression kan man bara lyssna till det son handlar om en själv. Hon orkar helt enkelt inte tänka på andra, inte ens familjen. Hon skulle behöva medicin för sin depression, annars kommer hon kanske inte upp alls . Alltså hålla sig uppe utan att gå och lägga sig igen.

  • Anonym (Frun måste..)

    Har kollat lite på på sidan 1177.

    Senast reviderad 2012-09-14

    Hur hjälper man någon som mår psykiskt dåligt, men inte vill ha hjälp?

    Fråga

    Jag har en vän som mår psykiskt väldigt dåligt. Hon lider av vaneföreställningar, ljuger och får hysteriska humörsutbrott. Hon skadar inte bara sig själv utan även sin familj. Hon vägrar att söka läkare. Nu undrar jag vad man kan göra när någon är så sjuk men vägrar att söka hjälp?

    Svar

    Du tar upp något som är väldigt svårt, nämligen att hjälpa någon till vård som inte själv vill.

    I princip är all vård frivillig, det vill säga den ska ges i samråd med den sjuke. Men det finns några undantag. I vissa situationer kan vård behöva ges även mot den sjukes vilja. Det kan gälla under speciella omständigheter vid farliga smittsamma sjukdomar, vid missbruk och vid psykisk sjukdom, om man är en fara för sig själv eller andra.

    Det låter som din vän behöver vård och det är möjligt att hon kan behöva vårdas mot sin vilja, om det inte går att övertala henne att söka vård frivilligt.

    Det du eller någon annan närstående kan göra är att vända er till den vårdcentral där din vän brukar gå. Be att få prata med någon som kanske känner till henne sedan tidigare, exempelvis en distriktssköterska eller en läkare på vårdcentralen.

    Om det inte finns någon på vårdcentralen som känner till henne kan ett alternativ vara att vända sig till en psykiatrisk öppenvårdsmottagning. På många håll finns också mobila team med psykiatrisk personal som kan göra hembesök i akuta situationer.

    Innan det kan bli aktuellt med tvångsvård enligt lagen om psykiatrisk tvångsvård, LPT, måste en bedömning göras av en läkare som kan skriva ett vårdintyg. Vårdintyget ska sedan godkännas av en läkare vid den behandlande kliniken.

    Kenneth Nolkrantz, Läkare, specialist i allmänmedicin

    Även om fin fru /sambo inte har samma problem som den frågan gällde, är ändå det gemensamt att den sjuke inte vill söka hjälp.

  • Anonym (Frun måste..)

    Du är en otroligt fin pappa! När jag läste om din matlagning och brödbak kände jag värmen från din kärlek till dina barn. Du överdriver inte alls. Du ser ju att barnen uppskattar det.

    Din fru säger dumma saker om det pga ursäkt och avundsjuka, att du fixar det då bra för era barn. Hon gör ju absolut ingenting. Förstår verkligen inte att du stått ut i 10 år! Nu går du sätta ner foten.

    Det som "misshandel" skrivit stämmer också. Det är i högsta grad psykisk misshandel, det här handlar inte bara om någon depression. Däremot utnyttjar hon det mot dig. Hon spelar på din medkänsla, din stora empati du har som hon verkar sakna. Skriver mer sen. Min surfplatta platta funkar inte som den ska.

  • Anonym (Frun måste..)

    Du ska be om hembesök, det finns i skuta fall. Detta är akut då mamman här varken tar hand om sig själv eller barnen. Jag skrev tidigare att om man har en depression, kan man inte tänka på andra. Hon gör inte något ens för dina egna barn. Går hon upp och duschar nu? Sen om din fru absolut inte vill att förändra sin situation, då är det bäst för dig och dina barn att du ordnar upp ert liv.

    Barnen kan inte må bra i det här. Där kommer socialen in och kan hjälpa till med lägenhet åt er så att ni kan börja leva ett normalt och sunt liv. Nej , du kan inte lämna mamman med barnen . Dom kan inte vara mamma åt sin mamma. Hennes behandling utan mat , rena kläder och framför allt en förälders kärlek till barnen visas inte här av mamman. Det hade barnen mått riktigt dåligt av. Det är verkligen tur att barnen har dig som anstränger sig för dom. Det är jätte bra att du fått kontakt med denna sympatiska förmedlare, och en arbetsterapeut . Då har du snart möjlighet att komma igång med något som funkar för dig. Jag är övertygad om att du klarar detta , fast be om hjälp. Du har rätt att få hjälp att få det bra för dig och dina barn. Din fru kan bara slälv säga ; Jag vill !

    Gör det du tror är bäst för dig och barnen , så får hon göra det hon vill för sig själv. Du kan inte längre vänta på henne. Barnen har också väntat och väntar. Ni ska må bra som familj. Din fru väljer själv vad hon vill. Vill hon vara med er hennes familj , kan hon äntligen söka hjälp när hon får hembesök.

  • Anonym (Frun måste..)
    Anonym (Därför!) skrev 2015-02-17 16:32:43 följande:

    För drygt en timme sen bestämde jag mig för att ställa ett ultimatum.

    Jag så som vi lever kan det inte fortsätta, vare sig för henne eller mig, och framförallt inte för barnens skull

    Jag sa till henne att det är inte ett hot eller någon form av skrämseltaktik, utan det är ett ultimatum, att tar vi inte gemensamt tag i saker och ting och saker börja hända så kommer vi gå åt varsitt håll.

    Jag hann inte säga mer än det innan jag blev avbruten med "Du behöver inte fortsätta berätta, för det är inget som kommer hända. Och jag hindrar dig inte att gå härifrån.".

    Så att från och med den 17e februari, alltså idag, så kommer jag börja planera för hur jag ska lägga upp saker och ting, fast på egen hand, och så att det blir bäst för barnen.

    Jag är mitt i livet, jag har barn som inom en överskådlig framtid själva kommer få barn, och då vill jag kunna finnas där för både mina barn och mina barnbarn på bästa sätt.

    Som jag lever nu så låter jag bara livet rinna ur händerna på mig.

    Tack för alla svar i tråden!!


    Jag är glad för din och barnens skull att du tagit beslutet att ordna upp ditt och barnens liv!

    Det kommer att bli bättre för er på många sätt. Egentligen har din fru inte sagt något annorlunda nu än tidigare när du nämnt att du kanske kommer att lämna henne. Nu ställde du dock ett ultimatum. Enligt henne hindrar hon dig inte att gå, men du har inte lämnat henne tidigare heller. Därför kan hon reagera senare när det verkligen gäller. När du gör förberedelser för ert nya liv, då märker hon av att hon snart blir ensam. Då kan hon vädja till din medkänsla för att du ska tycka synd om henne, och inte lämna henne.

    Om det blir så , kom då ihåg att du och barnen har väntat på henne i 10 år. Hon har fått lång tid på sig att söka hjälp, men vägrat. Detta har hon därför själv valt. Stå på dig och se det du planerat framför dig , det som kommer att ge dig och barnen glädje i livet. Det har ni saknat alldeles för länge.

    Hon kan också börja ta hand om sig själv, och förändra sitt eget liv även om hon är ensam. Kanske inser hon att det är tråkigt att ligga i sängen i en tyst lägenhet, då kan det hända något. Så hon har samma möjlighet som du, att förändra till det bättre .

    Lyssna därför till din egen röst och till barnen som vill njuta av pappas bullar i ett harmoniskt hem. Önskar dig all lycka och styrka på vägen! Ni klarar detta tillsammans du och barnen!
  • Anonym (Frun måste..)
    Anonym (misshandel) skrev 2015-02-21 06:40:09 följande:

    Inte för att vara negativ men din fru beter sig nu precis som misshandlare gör: När de inser att de är på väg att förlora sitt offer lovar de guld och gröna skogar, bot och bättring. Det skulle inte förvåna mig om hon överraskar med mat eller något annat hon gjort för dig. Det kanske håller i en vecka eller två, sen är du tillbaka på ruta ett och har förlorat din beslutsamhet att lämna för hon Försökte ju!

    Jag hoppas att jag har fel, kommer fortsätta följa tråden.


    Ja, så kändes det för mig också när jag läste inlägget. Min första tanke var; " har frun läst i tråden?" Kanske inte ,men nu ser hon att ts gör verklighet av sitt ultimatum. Jag skrev till ts efter hans ultimatum om att jag var glad för hans skull ,men varnade honom för just fruns agerande. Vi kan ha fel. Han bör vara observant och inte vara för glad för framstegen som inte nått till mål än.

    Roligt om hon menar detta , bäst att ta en sak i taget med henne utan större förväntningar. Vill hon är det jätte bra ,men Ts behöver vara medveten om det motsatta också. Hans mål med sitt liv och barnens måste ändå stå på plats nummer ett. Sen får frun hänga på ts om hon vill, inte han efter henne.

    Följ ditt mål ts , låt dig inte distraheras! Det är bra att du uppmuntrar hennes aktiviteter, gör det EFTER hon faktiskt har genomfört dom. Du har rätt i att hon ska ta lite i taget.

    Tjata nu inte , då är du på tuta ett igen. Låt henne själv göra och visa att hon vill vara med sin familj.
  • Anonym (Frun måste..)

    Pyttipanna, stekta ägg och rödbetor är bra mat! I jämförelse med färdiga köttbullar och pulvermos är det lyxmat.

    Du har inget att förklara. Du gör det fantastiskt bra med maten och bakningen. En stor eloge till dig!

  • Anonym (Frun måste..)
    Anonym (Därför!) skrev 2015-03-03 05:24:43 följande:

    Tänker berätta något som jag inte tagit upp i tråden.

    Alltihop som jag beskrivit började för tio-elva år sen, om än inte lika illa som idag.

    Jag sa till henne redan då att vi måste söka hjälp utifrån. Att gör vi inte det kommer det inte fortsätta vara vi. Jag kände bara att det här kommer aldrig hålla.

    Detta sa jag inte bara en gång. Upprepade det med jämna mellanrum. Försökte säga det på olika sätt, men med samma betydelse, ifall hon nu inte förstod vad jag menade.

    Jag möttes konsekvent utav "Jaha, tror du att du är så ovärderlig så är dörren där. Jag tvingar dig inte att stanna.", "Märker du inte att jag inte ens vill ha dig här, att jag och barnen skulle må bättre utan dig här.", "har jag inte visat på alla sätt jag kan att jag inte är intresserad?", "Om du tror att en terapeut kan hjälpa oss, varför går du inte till en själv då? Jag tänker inte gå dit.".

    Min reaktion på allt blev att jag någonstans undermedvetet började stänga av mina känslor för henne. Alla kommentarer och avvisande var mindre smärtsamt att ta ifall jag inte kände något för henne. Det första som började dyka upp i mitt huvud varenda gång jag fick den här typen av kommentarer var "Inget att bry sig om, jag kommer ändå ta mig ur det här, bara jag klarar att ta det steget.".

    Då gjorde det inte ont längre, att veta att det finns en utväg och ifall man inte låter sig känna något. Att lägga ett tungt och tjockt skydd över känslorna för henne, att trycka undan dom. Då kunde inte kommentarerna eller situationen komma åt mig.

    Någonstans inne i mig själv började jag leva ett eget liv. Jag började planera för hur jag skulle forma mitt liv på egen hand den dag jag klarade av att ta det där steget.

    Det tog sju år. Vi hade precis ätit middag. Jag bad henne följa med så att jag fick prata med henne utan att barnen hörde.

    Jag sa till henne att jag vill inte mer nu, att jag vill att vi går åt varsitt håll, att jag vill inte ha det här livet mer, och försökte förklara att det här beslutet är inget som bara kommer från ingenstans, att det har växt fram under de sju senaste åren och att först nu har jag klarat av att ta det här steget.

    Fy, alltså! Det som följde efter att jag berättat om mitt beslut. Det är inget jag önskar min värsta fiende.

    Tre veckors fullständig hysteri tog vid. Dag som natt. Jag kunde få hålla mig vaken hela natten och lyssna på vilken hemsk människa jag är, gå lämna ena flickan på dagis, komma tillbaka och få fortsätta lyssna, fortfarande utan att ha sovit en enda minut den natten.

    Det var hemskt. Jag var rädd för hur hon reagerade. Vågade knappt somna innan jag hörde att hon somnat. Var rädd att hon skulle gå så långt som att skada mig.

    Ett par veckor senare bodde vi på varsitt håll. Jag bodde hos min far.

    Sms'en haglade i min mobil. Alltifrån vilken kall människa jag är till hur jag minsann skulle förstå hur gärna hon vill att vi söker hjälp hos en terapeut.

    Jag förklarade att nu är allting för sent. Jag ifrågasatte även hur det kunde ha vänt angående att ta hjälp av terapeut. Efter att konsekvent ha blivit nekad att få hjälp av en terapeut under alla de år jag föreslagit det så vänder det och hon föreslår helt plötsligt det, med motiveringen att "Där får vi ju alla verktyg att ta oss igenom de problem vi har.".

    Hur som helst. Jag hade gått vidare sen långt tillbaka, och nu var allt för sent.

    Jag hade mellan fyra och femhundra sms i veckan från henne. 95% med samma innebörd, bara uttryckt på olika sätt, hur hemsk jag är som gjort på detta viset.

    Jag kunde vakna ensam mitt i natten av att jag drömt en mardröm att hon stod vid min säng och skulle skada mig.

    Jag hade förklarat för henne att jag ville förändra mitt liv och göra något bättre av det.

    Blev ifrågasatt månad efter månad varför jag inte skaffar mig det där jävla bättre livet jag längtade så efter, att varför börjar jag inte göra förändringarna.

    Jag svarade som det var, att som jag lever så finns inte förutsättningarna att få till stånd några förändringar, när halva min vakna tid går till att svara på sms och åka som jojo fram och tillbaka och hämta de mindre för att hon känner att hon inte klarar av att ha dom hemma när hon mår som hon gör.

    Från den dagen jag berättade om mitt beslut och två år framåt bedyrade hon på alla sätt man kan hur hon ville att vi skulle försöka igen, och hur annorlunda saker och ting skulle bli.

    Till slut gav jag med mig. Allt hennes bearbetande hade ätit sig igenom mig, och jag trodde stenhårt på allt hon sagt, och kände bara att jag tagit fel beslut, att detta är ju vad jag vill, att leva tillsammans med henne. Jag bröt ihop och kunde inte sluta gråta.

    Vi flyttade ihop igen samma dag. Här står jag idag!!

    Känner just nu att jag på ett sätt knutit ihop den här tråden. Man kan läsa från mitt första inlägg till mitt sista och fortsätta så i alla oändlighet. Det är ju så det sett ut.

    Men å andra sidan är jag envis. Ofta envis så att det nästan går över i dumhet.

    Jag tänker utnyttja det. Jag kommer se till att mitt liv blir som jag vill.

    Vill hon vara med så står jag med öppen famn och vi bestämmer oss för hur vi tillsammans kan förändra vårt liv. Men vill hon inte vara med alls så tänker jag inte tvinga henne! Tåget har redan gått och kommer man springande när tåget kört några mil så får man nog snällt inse att man missat tåget.


    Hej, som du säger har tåget redan gått , hon har haft flera chanser att sätta sig på det. du ska fortsätta på din resa du har börjat. Du har stått länge med öppen famn för henne. Vad har hon gjort under dessa år?

    Kritiserat dig , det är hennes bästa sätt att stötta dig på när hon inget gör själv. Som när du förändrade matvarorna, det första hon sa var ; hur länge ska du hålla på med det där? Det andra var i ditt förra inlägg när du var lite off och trött så du lagade pyttipanna. Då sa hon ; Har det där med maten börjat falla? Istället skulle hon sagt; "Du gör det bra, pyttipanna är också bra mat. Och du bakar ju så fint för oss!" Det är sådana ord du behöver höra av henne.

    Det hon istället gör och har gjort i alldeles för många år ,det är att hon motarbetar dig. På något sätt än hon nöjd när allt är misär. Det är som att det inte får bli bättre.

    Du skrev att första gången du försökte lämna henne , så var hon inte så sjuk som nu. Jag kan säga att jag tyckte det var obehagligt att läsa hur hon blivit hysterisk och skickat dig 500 sms. Det låter inte friskt. Även om hon skickat 100 st hade det varit för många. Hon gjorde dig jätte ledsen. Du stack inte för att vara elak mot henne utan för att hon lägger hela bördan på dig och vägrar ta hand om sin del i ett familjeliv. Ingen har tvingat henne att skaffa barn. Har man barn måste man ta hand om dom. Den skyldigheten har hon som förälder tills de har flyttat hemifrån.

    Du skriver att så fortsätter detta i all oändlighet, du kan sätta stopp för det. Som jag tidigare skrivit har du och barnen väntat på henne i 10 år. Tänk 10 år för ett barn. Mer än halva barndomen har gått. Låt dom få resten i lugn och ro ,så att det får med sig minnen som är positiva också. Det dom har /haft hittills är en psykiskt sjuk mamma som inte vill söka hjälp och en pappa som kämpar i motvind. Det kan inte bli en harmonisk miljö för barnen.

    Känslan mamman ger barnen, är att dom är I vägen. Dom behöver känna sig älskade av båda föräldrarna om dom har två föräldrar.

    Jag tror att dina förändrade matvanor med bröd bak betyder mer än du förstår. Det står för kärlek, din omsorg om dom som dina barn. När det doftar nybakat fylls barnen av värme, det är mysigt med nybakat. Och det bästa av allt, "det är pappa som bakar till oss! " Så kan barnen känna det. Säker på att dom uppskattar dina ansträngningar med mat och bak.

    Om du slipper lägga ner din energi på din fru om hon inte vill förändra sitt liv, är det bättre att lägga den energin på att få ett bättre liv för dig och barnen. Då kan du med glädje följa barnens barndom. Ditt liv blir också mer meningsfullt. Du får kraft och motivation till att göra det som du tycker om och det som är bra för dig. Det blir mer fokus på dig och barnen, då får ni också ett tillfredsställande och innehållsrikt liv, med den livskvalitet som du och barnen förtjänar.

    Tror det är bra att du skrivit så mycket i tråden, gå tillbaka och läs det och alla kommentarerna, det kan bli ett stöd för dig att agera på det sättet du velat länge. Som du själv skriver; "Jag kommer att se till att mitt liv blir som jag vill."

    Jag önskar dig lycka till på din resa mot ett harmoniskt liv!
  • Anonym (Frun måste..)
    Anonym (Därför!) skrev 2015-03-05 07:58:59 följande:

    Lite off-topic, men kanske någon kan tala om orsaken till följande.

    Jag känner ofta en känsla av oro, ofta kopplad med en känsla av ängslighet. Speciellt när jag vaknar på morgonen. Orolig/ängslig, känner en lätt panik som får mig att känna som att jag inte kan andas ordentligt, att jag inte får luft. Det i sig skapar panik.

    Jag blir inte klok på det, och varför det blir så.

    Kan ta ett exempel på vilken slags känsla det är.

    För ett par veckor sen skulle min dotter på bio med sin pojkvän. Vi hade bestämt tid när hon skulle ringa hem, eftersom bion slutade sent och hon skulle sova hemma hos honom efter bion var slut.

    Det gick en och en halv timme längre än vad vi hade bestämt innan hon ringde.

    Den känslan av oro det skapar, i just detta fall helt naturligt, känner jag ofta utan att det finns någon konkret orsak att känna oro över.

    Fruktansvärt frustrerande att känna oro utan att kunna sätta fingret på vad man känner sig orolig över.


    Inte konstigt alls. Hela din situation andas oro. Därför behöver det inte vara någon speciell orsak till din oro och panik känslor. Det är den stress du är utsatt för dagligen som visar sig på detta sätt. Det enda som får bort den oron är att du förändrar din livssituation . När saker fungerar som dom ska kommer du att känna ett lugn och oron blir mindre och mindre. Det kan nog ta lite tid innan det försvinner helt. Förstår dig , du får ju ensam både ta hand om barn och fru. Så ska det inte vara , därför blir du orolig. Hur går det med dina planer? Har du fått något stöd ännu? Någon från Abf?
Svar på tråden Vad gör jag?