Inlägg från: K grrl |Visa alla inlägg
  • K grrl

    Vill ha tips på frukost lunch middag

    Jag tycker att det är fullständigt onödigt att minska på kolhydraterna. Ok för att väldigt många äter för mycket pasta - som innehåller mycket energi per hundra gram - men potatis är t ex både kalorisnålt och mycket volym (det vill säga mättande), och det finns mycket andra kolhydrater som är både nyttiga, mättande och bra för kroppen. I synnerhet om man vill träna. Jag anser att energitäthet och volym spelar stor roll för hur man väljer vad man äter - inte nödvändigtvis utesluta en viss födoämnesgrupp ur kosten. Jämför till exempel lax och avokado med olja - allt är bra fetter, men man får mycket "på köpet" om man äter lax eller avokado snarare än olja (energitäthet och volym!).

    Mat med låg energitäthet sett till deras volym är till exempel grönsaker (kålväxter, spenat), kolhydratkällor som rotfrukter, quinoa, matkorn, matvete, havregryn, rågflingor, fullkornsprodukter, sötpotatis, kokt potatis, bönor, linser och kikärtor, frukt. Protein med låg fettandel som kyckling, älg, fläskfilé, ägg, keso, kvarg, utskuren kotlettrad eller kassler, tonfisk, vit fisk, räkor. Ät frukt tillsammans med en proteinkälla. Och glöm inte fettet - avokado, lax, nötter.

  • K grrl
    Jennie med ie skrev 2015-02-01 14:24:10 följande:

    Å andra sidan är kolhydraterna ofta det energigivande näringsämnet som är lättast att minska ner rejält på utan att få i sig för lite av det som kroppen behöver.

    TS. Vad äter du nu och vad gillar du? Om du beskriver det kanske vi kan modifiera det.Jag skulle kunna skriva vad jag äter men det behöver ju inte alls passa dig.


    Nej, det är vad folk tror att det är lättast att minska ner rejält på. Fett innehåller mer än dubbelt så mycket energi som både kolhydrater och proteiner (per gram). För en matsked nötsmör kan du äta mer än hundra gram kokt potatis. Stekmargarin, gratängost och feta såser är måhända gott, men det är fullständigt onödigt och du kapar ordentligt med kalorier genom att hålla lite koll på fettintaget (därmed inte sagt att man ska utesluta fettet). 

    Potatis, rotsaker, råris och andra fullkornsprodukter ger volym och mättnad utan att man får i sig onödigt mycket kalorier. 
  • K grrl

    Antingen går man på en ketogen diet, eller så gör man det inte. Och gör man det inte är det vettigt att äta mat som ger volym och mättnad utan att tillföra onödigt mycket kalorier = grönsaker, rotsaker, fullkorn (syftar då ej på bröd). Fettkällor som fet fisk, avokado, ägg och nötter (mättande, mer substansgivande) snarare än olja, steksmör och grädde.

  • K grrl
    Anonym (diet) skrev 2015-02-01 14:40:04 följande:
    Nej du har fel.De flesta i vårt land i alla fall får betydligt mer än hälften av sin energi från kolhydraterna trots att varje g kolhydrater ge hälften så många kcal som varje g fett t ex. De allra flesta kan med lätthet minska mängden kolhydrater med hälften utan att riskera brist på viktiga näringsämnen och då är det inte linser och bönor, grönsaker och bär, d v s de "bra" kolhydraterna som menas utan brödet och pastan t ex. Minskar man på fettet och framför allt proteinet i stället blir det en sämre balans mellan näringsämnena och större risk att gå miste om bra fettsyror, viktiga mineraler, aminosyror med mera. (Byta ut _källorna_ till fettet skulle däremot många må bra av).
    Fast om du läst vad jag skrivit förespråkar jag ju att man ska äta kolhydratkällor som ger lite kalorier till stor volym, vilket i sig är en "rejäl minskning av kolhydraterna" (per hundra gram livsmedel). Och det är det jag menar. Att inte våga ta mer än 25 gram potatis eller en matsked ris för att man är kolhydraträdd är bara idioti. Man bör och ska kunna äta sig mätt och ändå gå ner i vikt.

    Jag äter ungefär 35 energiprocent fett och det är inte speciellt lite, ändå vet jag att folk i gemen äter väsentligt mycket mer fett än vad jag gör. Jag förespråkar inte att man ska "minska kraftigt" på vare sig proteiner, fettet eller kolhydrater. Att se över källorna och välja sådant som är mindre energirikt till större volym, oavsett källa, är ett bra sätt att få en god volym (=mer mättnad) på tallriken utan att få i sig för mycket energi.

    Återigen, se över fettkällot, se över kolhydratkällor - och gå inte hungrig - men uteslut inte någotdera.
  • K grrl
    Anonym (diet) skrev 2015-02-01 15:05:36 följande:
    Och om DU läser så ser du också att jag inte talat om att utesluta det heller. Och inlägget du protesterade mot handlade om att minska mängden kolhydrater, inte att utesluta och inte att plocka det från grönsaker med mera. De flesta svenssons kan utan större bekymmer minska sitt kolhydratintag med 100 g (ger ca 400 kcal) t ex,många betydligt mer, utan att riskera brist på viktiga ämnen. Att minska på de övriga två energigivande näringsämnena, d v s fett och protein, ger betydligt större risk för det. 
    Ja, fast det inlägget var ju en invändning mot mitt första inlägg där jag just pratade om bra kolhydratkällor. För de flesta innebär "minska på kolhydraterna" inte detsamma som att "minska på kolhydraterna per hundra gram", utan att låta en skärva av tallriken bestå av kolhydrater, oavsett sort.

    Protein tycker inte jag heller att man ska minska på, eftersom det är det mest mättande näringsämnet. Och gemene man får i sig på tok för mycket fett också - bearnaisesås, creme fraiche, turkisk yoghurt, friterat, pizza, dressingar, gräddsåser, feta grytor - och allt steks i smör. 
  • K grrl
    Anonym (diet) skrev 2015-02-01 15:20:52 följande:
    Äh du hittar ju bara på vad andra personer egentligen menar fast de inte skriver för att du försöker få rätt fast du har fel. Så dumt. De flesta kan som sagt utan besvär minska kolhydraterna med 100 g, många med 150, och därigenom fått en energiminskning på 4-600 kcal, utan att riskera brist på viktiga näringämnen. Just för att de flesta som sagt äter absolut mest av det, både i gram räknat och i energiprocent, även slv rekommenderar minst hälften av energin från kolhydrater.
    Hahaha, alltså nej. Det gör jag ju inte.
  • K grrl
    Jennie med ie skrev 2015-02-01 15:28:03 följande:

    Jag vet inte hur livsmedelsverkets rekommendationer ser ut just nu, bryr mig inte nämnvärt heller , men för några år sedan rekommenderade de i alla fall ca 65% av energin från kolhydrater. Och det är rejält det. För en person som t ex får i sig 2200 kcal/dag innebär det ca 1400 kcal vilket motsvarar drygt 300 g. Kolhydrater alltså. Man kan få både näringsrik, mättande, god (om man inte är extremt kräsen) och varierande mat med halva den mängden kolisar och därmed tämligen enkelt få ner energimängden. Men givetvis är det inte då främst morötterna och kålväxterna och bönorna m.m. som ska bort men det har jag heller inte påstått utan det handlade om vilket av de tre energigivande näringsämnena det är "lättast" att minska rejält på.

    Hoppas TS är kvar och inte skrämts bort av sidodiskussionen.


    Det är möjligt att jag reagerade lite för mycket på ditt första inlägg, men, jag ser t ex kollegor som "drar ner på kolhydraterna" och där ligger en stackars pytteliten kokt potatis medan köttbiten ligger bredvid en rejäl klick Lallerstedts bea. Och då tycker jag att något - mycket - är väldigt off. Kolhydrater får så otroligt mycket skäll, och det är skitdumt. Pastan, pommesen, potatismoset och det vita riset åsidosatt så finns det så fina kolhydratkällor som är ordentligt mättande och inte borde förbises vid en viktnedgång.
  • K grrl
    Tow2Mater skrev 2015-02-02 02:42:11 följande:
    Om än nyttiga, måste ju feta livsmedel ätas med stor måtta om man vill se viktnedgång. Att lägga till t ex avacado och nötter kan vara skillnaden mellan att gå ner i vikt (utan dessa) och att stå still, oavsett hur nyttigt det är. Allt beror ju på vad man äter överlag.
    Jodå, absolut - så är det. Men återigen: se över källorna.
  • K grrl
    Jennie med ie skrev 2015-02-02 07:17:55 följande:

    Bl a jag. Det är svårt att steka i lax eller avokado smile5.gif


    Ja, och fullständigt onödigt att steka i mycket olja...
Svar på tråden Vill ha tips på frukost lunch middag