• aleydis

    IVF-pappan syns aldrig

    Mamman är inte det centrala i ett föräldraskap, men rent fysiskt i en graviditet så är det kvinnan som är patienten på MVC, det är hennes kropp som påverkas av graviditeten och hennes livsstil som i sin tur påverkar barnet. Det är hon som föder barnet och som sen ammar.

    Hur långt har ni kommit i graviditeten? Senare i graviditeten kommer ju föräldrautbildningen, den är ju riktad till båda.

    Det är jättebra att du är engagerad och att ni delar resan! Resan har ju nyss börjat, du kommer få chans att vara en närvarande pappa hela barnets liv.

    Jag har svårt för konceptet "vi är gravida". Jag är gravid just Nu och jag ser det verkligen som att JAG är gravid i den bemärkelsen att jag bär på ett barn. Sen väntar vi båda barn och ska båda bli föräldrar. Men det är JAG som spyr som en gris, har svårt att sova på nätterna, går upp i vikt.

    Det känns lite som en överreaktion från din sida, ni tillsammans kanske kan få gå och prata via mvc till en kurator om att bearbeta detta att ni lyckats bli gravida? Just nu under graviditeten så är det mycket fokus på de fysiska kontrollerna, blodtryck, blodprover mm och jag tror att man får acceptera att det är så.

  • aleydis

    Det kanske finns någon grupp för föräldrar som är gravida via ivf där man kan träffas och dela erfarenheter?

  • aleydis
    Anonym (Pappa osynlig) skrev 2015-02-22 13:09:17 följande:

    För det första så kan jag såklart omöjligt avläsa hur många av er som kommenterar som har gått igenom en eller flera IVF behandlingar. Men spontant känns det inte som att ni är så många som har gjort det, av alla som har svarat. Ni är väldigt duktiga på att berätta vad det är för fel på det jag säger utan att direkt försöka förstå varför jag känner som jag gör eller att alla vi är olika. 

    De flesta kommenterar har åsikter om tiden EFTER vi fått veta att vi har blivit med barn vilket är komiskt i sig. Det är därför jag inte tror att många av er har gjort ett IVF försök. För mig var det en känslomässig berg och dalbana under hela utredningen. Först och främst var det en skam att inte vara "normal". Varje gång när farmor, mormor, och andra folk frågade varför vi aldrig skaffade barn fick man en klump i magen. I början var det bara bakslag efter bakslag, man fick liksom dåliga nyheter hela tiden. Vi delade långa nätter, mycket tårar och en längtan som inte går att beskriva i ord. Därför är jag som MAN HÖGST delaktig i en IVF utredning och behandling. 


    Som signaturen "Nej du" skriver. "Löjligt, vad har pappan kämpat med, tittat på?" Och det är här jag tror förståelsen brister för många. Eller tror "Nej du" att det bara är mamma som har känslor och längtar? Att det bara är mamma som sitter och tittar på barnkläder på internet, ser alla lyckliga föräldrar på stan eller ständiga uppdateringar om vänner som ska litet igen? Min fru till exempel, gillade inte sprutorna man skulle ta i magen. Därför fick jag vara där varje dag, eftersom att hon skulle ta nya sprutor varje dag. Första försöket varade i 14 dagar. De första 4 dagarna skulle hon ta 1 spruta och sen under 10 dagar skulle hon ha 2 per dag. Jag led med henne varje sekund. 

    Självklart är det ju hon som bär på barnet, det är ju inte biologisk möjligt för mig att göra detta men det är ju inte det där handlar om. Det här handlar om att vården skriker efter pappor med ett intresse av sina barn och när det finns en pappa som visar intresse och mår dåligt över situationen - då fångar man inte upp honom alls. Efter en genomgången IVF behandling kommer jag och min fru ALLTID kalla det för att vi är gravida. Vi har tillsammans mått pyton över att aldrig bli med barn. Vi har tillsammans sprungit på IVF-kliniken, ibland 3 dagar i veckan, på nya läkarbesök. Vi har tillsammans kämpat för och stöttat varandra på det alla det sätt vi kan och därför är VI GRAVIDA. 

    Men mitt inlägg handlar egentligen ingenting om det här. Mitt inlägg handlar om situationer när man kommer till IVF-kliniken, eller ännu tidigare under utredningen när vi fick åka till Skellefteå och träffa folk där som en del i behandlingen. Mannen är helt bortglömd trots att han i högst grad involverad. 

    Tydligast är dock ni som anser att mannen ska vara en känslomässig robot som stöttar er (stöttar på ert sätt) men som inte ska lägga sig i mer än han måste. Jag lovar dessutom att efter, när ni inser, att han kanske inte var världens bästa pappa som kommer ni sitta och gråta floder och undra varför. 


    Du verkar vara en jättefin partner och snart pappa! Jag förstår verkligen att hela ivf-processen är jättejobbig och avundas verkligen inte alla ni som går igenom det.

    Jag har inte gått igenom ivf själv, men när jag varit på praktik på ivf-klinik har jag uppfattat att man bemöter båda personerna i ett par, men det är väl olika från person till person eller beroende på klinik.

    I allmänhet tycker jag inte i vården att man erbjuds jättemkt stöd som kvinna heller med kuratorskontakt osv under graviditeten, utan under graviditeten är det väl mest rutinkontroller och man får extra stöd vid tex depression eller svår socioekonomiska situation. Dessutom har vissa ställen INGA träffar med BM mellan inskrivning och v.25, då man ofta har som mest oro, utan det får man hantera själv. Men jag tror säkert att ni som par kan få kuratorskontakt via mvc, osäker på om du som pappa skulle kunna få egna samtal. Vissa mvc har speciella papparräffar som verkar jättebra. Annars skulle jag tipsa om att söka kontakt med andra föräldrar via forum eller Facebook.
  • aleydis

    Hej igen ts,

    Jag kan verkligen förstå att du är besviken över bemötandet vid ivf-kliniken, där är ni båda patienter, oavsett vem som är orsaken till fertilitwtsproblemen. Mitt intryck vid praktik på ivf-klinik i Stockholm är att man är mån om det där ( jag vara

  • aleydis

    Forts.

    Jag var med på läkarkonsultationer, äggplock och embryo transfer, upplevde hela tiden att paren sattes i fokus och inte bara mamman. Där har du verkligen skäl att vara besviken och det kan jag hålla med om är fel. Hoppas du kan ge feedback till dem på något sätt.

    Däremot tycker jag att vid mvc så är mamman huvudpersonen och att fokus ligger Mot mamman. Däremot bör ju barnmorskan ändå vara inkluderande mot dig när du är där, kan ni byta barnmorska eller ta upp det med hen?

  • aleydis
    Anonym (Pappa osynlig) skrev 2015-02-22 23:36:49 följande:
    Det är ett helvete att genomgå en utredning och en behandling. Vi fick dessutom vänta i över ett år från det att vi anmälde oss till det att vi blev kallade. Vi fick dessutom en så kallad akut-tid efter att någon hoppat av sin behandling. Som jag skrev tidigare så var det en total berg och dalbana för mig. Det var så mycket känslor, negativa besked, gråt och illamående. Helt utan stöttning från andra än min fru. Någon sa att jag förminskar min fru:s roll i det här. Så klart inte. Jag vet vilken pina hon också tyckte att det här var.... 

    Oron över ett missfall är dock bland det jävligaste jag har varit med om. För jag vet att om det skulle inträffa räcker det inte bara med all jävla sorg som "vanliga" par också får gå igenom. Utan då innebär det dessutom att om vi ens ska ha någon jävla chans till försöka bli med barn igen så kommer det kosta 60.000:-, samt att genomgå ännu en behandling.

    Självklart förstår jag att mamman ska vara i fokus på MVC, precis som jag har svarat tidigare i tråden. Men jag tycker man kan kräva mer än ett ynkligt hej i inledningen för att sen helt bortse från att jag var med på inskrivningssamtalet. Om jag ändå inte ska inkluderas kan man fråga sig varför dom tyckte att jag skulle vara med öht.

    Någon skrev tidigare att man som barnmorska borde räkna med att en viss procentuell del av alla pappor försvinner på vägen. Det är sjukt sätt att se på det sättet. Med andra ord en slags  massbestraffning av alla blivande pappor för något som en ynka del gör. Hur sjuk har världen blivit om man anser att det skulle vara någon slags anledning till att vården inte fungerade fullkomligt i mitt och fruns fall.
    Ok, men som jag förstår det då så är huvudproblemet bemötandet från ivf-kliniken medan reumatologen och mvc bara är extra händelser som spär på känslan från den upplevelsen.

    Det är verkligen inte ok, tycker att ni ska vända er med synpunkter till kliniken och sen träffa någon att prata med som par under graviditeten. Lycka till!
  • aleydis

    Jag måste påpeka igen att jag tror att responsen du fått beror på hur du formulerade trådstarten med att blanda in reumatologen och mvc, och att det är där mycket fokus av diskussionen gått till. Huvudproblemet är ju hur du blivit behandlad under ivf, och det förstår jag verkligen att du reagerar på, eftersom det är en process där båda ni är patienter. Det är verkligen inte ok! Men kanske tolkar du allting ur denna negativa start och det är väl det folk inte kan hålla med om.

Svar på tråden IVF-pappan syns aldrig