• Gladskit

    Varför vara kvar i storbanker som Nordea?

    Jag tror att Nordea lever mycket på kunder som "alltid haft dem". I min omgivning är Nordea banken nr 1 bland den äldre generationen som upplever att deras bankman är trevlig och att ett bankbyte verkar så krångligt.
    Där har Nordea sin målgrupp.

    För mig (30+) och mina vänner och även på arbetsplatsen när vi diskuterar banker, fonder, bolån mm så är det ingen som har Nordea. De har inte kunnat matcha räntor, upplevs som otillgängliga, har små kundkontor utan kontanthantering mm. Alltså kan man lika gärna välja en "internetbank" typ Länsförsäkringar, Skandia, Ikano eller liknande.

    Själv har jag inte heller kunnat samla alla mina tjänster hos en bank utan vi har shoppat runt lite. Bolån fick vi absolut bäst hos Handelsbanken där vi även har våra lönekonton med tillhörande kort. De tar också emot kontanter och rör med mynt på vårt lokala kontor vilket är extremt pedagogiskt och bra för oss som försöker lära våra barn hur man hanterar pengar.
    Sen är inte deras sparprodukter de bästa (i våra ögon) så där har vi en del hos Avanza tex.

    Men det är klart att det kräver lite av en själv.

    Gällande fonder så har Nordnet och Avanza bra jämförelseverktyg på sina hemsidor tycker jag. Dem kan man med fördel använda även om man sen väljer att köpa själva fonden hos sin egen bank!

  • Gladskit

    Jag har haft sparkonto hos Svea Direkt, de har insättningsgaranti. Alltid snabba överföringar och det kostar inget att ha konto där. Nu vet jag inte räntan per idag men den har alltid varit högre än de vanliga bankerna tidigare.

    Sen har vi våra fonder i Avanza. Bra och enkel hemsida, tydligt vad man har för innehav mm.

    Så dem kan jag absolut rekommendera. En kollega nämnde precis (apropå att vi får lön idag) att hon öppnat lönekonto i Marginalen Bank vilket verkar funka alldeles ypperligt.

    Det man ska kolla är väl främst insättningsgarantin, tillgänglighet på hemsidan och bankdagar vid överföringar, max-och/eller minimuminsättningar, hur många uttag per år och om det är förknippat med några kostnader att ta ut pengar.

Svar på tråden Varför vara kvar i storbanker som Nordea?