• Anonym (?!)

    Är det någon vänlig själ som kan förklara för mig hur det funkar med föräldrapenning och hur fasiken folk egentligen har råd att vara mammalediga?!

    Hej

    Är gravid i vecka 12 och har ångest över ekonomin. Just nu får jag och sambon ut ca 22 000 tillsammans varje månad och det är ju rätt bra men lik förbannat är det knapert vid varje månads slut. I och för sig så har vi lite krediter som typ ikea som vi kommer betala av nu i mars så efter det kommer vi ha betydligt mer kvar varje månad.

    Men jag räknade ut på kassakollen nu att om jag vill vara hemma i ca 1 år som jag antar att dom flesta är så kommer jag få ut ca 6-7000 inräknat barnbidraget. När hyran är betalad så har man ju för fasiken nästan ingenting kvar! Sen ska andra räkningar betalas också!

    Visst vi är två stycken och har två ekonomier men det känns ändå som om man hela tiden måste leva isolerad och aldrig ska kunna göra något.

    En kollega till mig är hemma så länge som möjligt. Nästan två år. Och hur fan klarar dom sig? Hennes sambo har ju jobb men hon har ju typ samma lön som mig och om hon är hemma nästan två år så borde hon ju få ut bara 3000 i månaden? Sen har hon två barn till att försörja också.

    Jag förstår verkligen inte hur alla människor har råd med mammaledigheten! Man ser ju jämt mammor på stan med barnvagnar och shoppingkassar. Tycker det här är riktigt jobbigt och även fast vi sparar så vill man ju inte ta av dom pengarna i vardagen utan dom pengarna vill man ju ta av om typ bilen skulle gå sönder eller nåt.

    Är alla andra rika utom jag? :)

    Berätta gärna hur ni har haft det som haft liknande ekonomi som oss. Är det tufft eller tycker man det funkar bra ändå eller sitter man bara hemma för att man inte kan göra nånting?

  • Svar på tråden Är det någon vänlig själ som kan förklara för mig hur det funkar med föräldrapenning och hur fasiken folk egentligen har råd att vara mammalediga?!
  • gbgumman

    Många har väldigt mycket högre löner. Så enkelt är det. Tyvärr. Vi hade inga höga löner då men mycket mer än så. Dessutom hade toksparat ihop 100 000kr året innan vi fick barn. Vi hade också tur att vi fått en helt ny familjebil av svärmor.

    Ni kommer rätta er efter nya inkomster.

  • Lavish

    Alltså... 22 000 efter skatt tillsammans är väl inte alls bra utan jättelite? 

    Jag kommer att ta ut två dagar i veckan när jag är mammaledig, sambon dock nästan fullt när han är hemma. Vi skulle haft råd att vara hemma mer än de två år vi planerar.

    Tja, till en början har vi 35-45 efter skatt tillsammans när båda jobbar. 

    Vi ser alltid till att ha en årsinkomst minst på sparkontot så egentligen skulle vi alltså ha råd att vara hemma ett år utan att ta ut föräldrapenning öht. 

    Sen har vi helt enkelt stor marginal mellan våra utgifter och inkomster, även när jag tar 2 dagar i veckan och har ut 3-4000 (exkl barnbidrag) är det många tusen som skiljer mellan utgift och inkomst. 

  • Anonym (Bella)

    Jobbar ni heltid när ni får ut 22.000 kr/mån netto tillsammans? Det är vad jag får ut själv.

  • Anonym (?!)

    Tack för alla era svar. Ja vi tjänar så lite tyvärr :( jag jobbar 75 % och min sambo är egen företagare. Han kan ta ut mer i månaden utan att det gör något men han vill inte just nu. Antar att han måste ta ut mer sen när barnet kommer...?

  • Anonym (Inkomst)

    Som andra redan skrivit så skulle jag säga att ni har väldigt dåliga inkomster så självklart märks det när en av er ska gå på fp.

  • Anonym (Inkomst)

    Kan ju tillägga att självklart beror det på vad ni har i utgifter men kanske går det mer elr mindre på ett ut?

  • Anonym (klara)

    Fick ett erbjudande att jobba hemifrån en dag i veckan och det gjorde jag nästan direkt. Tack vare det tog jag ut bara några extra dagar i månaden och hade nästan alla våra dagar kvar fram tills ettårsdagen och nu jobbar mannen deltid.

    Så mitt tips är att höra med ditt jobb om du kan jobba hemifrån litegrann. Det spar dagar och du tjänar mycket bättre.

  • Anonym (Sissi)

    1. Gemensam ekonomi så att vi hade råd att en av oss gick hemma.
    2. Bra jobb innan graviditeten så att vi fick mer pengar för varje dag och kunde ta färre dagar.

  • Anonym (Jag)

    Vi var hemma 2 år med första barnet och 2 år och 3 månader med andra.Vi dryga ut det med att jag jobbade jour en kväll/natt per vecka.Började 18:00-08:00.Med de timmarna slapp vi använda föräldrapenning första året.Andra året jobbade jag varannan helg och en kväll i veckan.Det var inte fett med pengar men värt varje krona.Vi hade i buffert 30 000kr ifall diskmaskin eller bil går sönder men bodde i hyreslägenhet.Vi undvek att shoppa,köpa saker/kläder mm.Inga resor.Vi njöt på semestern med mycket sol bad grilla med vänner,låna stuga så det inte blev dyrt.

  • En blå giraff

    Vi har haft väldigt lite pengar då en av oss varit hemma föräldraledig. Det gäller att ha små utgifter om man har små inkomster. Det var så vi klarade oss. Vi bodde ganska trångt och billigt och planerade allting noga. Man får lära sig att göra enkla saker som inte kostar pengar. Jag har aldrig kunnat gå och shoppa mycket utan bara köpt kläder och saker vi verkligen behöver. Har köpt mycket begagnat också, det gör att man kan komma betydligt billigare undan. Har inte gått och fikat på stan regelbundet eller dylika aktiviteter under mammaledigheten heller. Man kan träffa kompisar hemma och bjuda på fika, det går också bra. Klart det är lite trist ibland men vad ska man göra? 

    Ni måste väl inte vara hemma två år heller om det är knapert. Dagisplats kan man få när barnet är ett år och börja jobba deltid kanske? Eller jobba extra under föräldraledigheten går också om barnet inte ammas helt. 

    Smart är ju också om ni redan nu börjar lägga undan pengar som ni kan ta lite av varje månad sedan under föräldraledigheten.

Svar på tråden Är det någon vänlig själ som kan förklara för mig hur det funkar med föräldrapenning och hur fasiken folk egentligen har råd att vara mammalediga?!