Inlägg från: miomio54 |Visa alla inlägg
  • miomio54

    För mycket skolarbete

    Jag har en dotter som går i 6an. I den årskursen har man dels väldigt många Nationella prov. (vilket jag tror upplevs som lite press för vissa elever)

    Min dotter har nu den senaste veckan fått ovanligt mycket läxor. Jag har inget mot läxor men jag tycker att det blivit lite för mycket. Hon har inga större problem eller svårigheter i skolan men i nuläget känner hon mycket stress. 
    Nu de senaste dagarna har hon suttit uppe med läxorna till klockan 11 på kvällarna för att det blir så mycket.
    Sedan något jag inte riktigt förstår mig på är att ha ytterligare prov i veckan (alltså ej nationella prov) Jag förstår självklart att man måste förbereda med vanliga prov innan men jag tycker att det har gått för långt. Hon har inte ens tid att vara med sina vänner, eller någon annan fritid.

    Vad tycker ni, är detta för mycket?

  • Svar på tråden För mycket skolarbete
  • miomio54

    Hon fokuserar väldigt mycket på skolarbetet och tycker att det är viktigt.
    Det är hon själv som säger att hon t.ex inte har tid att rida eller vara med sina kompisar. Då jag vet att hon vill ha bra betyg osv så lägger hon ner
    mycket tid. Jag har sagt att det inte är hela världen om man svarar fel på en fråga eller så, men självklart vill jag ju att det ska gå bra för henne. Det jag tror är att hon ställer väldigt höga krav på sig själv och vill prestera till högsta grad hela tiden.

  • miomio54

    Hon börjar redan vid 15-15.30 tiden när hon kommer hem från skolan. Givetvis äter vi ju middag där mellan också. Visst, hon tar pauser och gör något annat. Men det blir ganska många timmar!

    Vad vi har fått veta så är några av proven dels för att öva inför NP.
    "Vanliga prov" är ju självklart för att examinera det de gått igenom och det förstår jag ju.

  • miomio54

    Hennes klasskamrater upplever samma sak, så hon är inte ensam. De får alltså också sitta uppe sent på kvällarna.

    Det är lite olika läxor hon får men några exempel är: Franska läxa, engelska, Matte, Hemkunskap, SO, NO, Musik, och Svenska.
    Det är ju olika uppgifter på de olika läxorna. Alltså redovisningar, glosor eller en "uppsats" som man ska skriva. + hon också väljer att träna extra mycket inför prov vilket jag förstår.

    Det jag tycker är konstigt är att klassen har innan framgått som en "läxifri" klass. Därför reagerade jag när det kom hem en massa läxor som de ska få gjort på en vecka. Som jag nämnt innan har jag inget mot läxorna, men att det kommer så många läxor på en gång när de knappast har haft läxor innan förstår jag att eleverna känner press. Jag har ju även anat att det förr eller senare kommer att komma läxor, men inte 9 stycken på en gång!

  • miomio54

    Ja hon är 12  år (fyller snart 13)

    Jag tycker också att det är konstigt att de lägger övriga läxor när de nationella proven infaller. 

    Det kan ju mycket väl ha ändrats. Men jag tycker inte att 6:or ska ha 9 läxor på en vecka, och jag tror inte heller att alla 6:or i Sverige har det. ;)

Svar på tråden För mycket skolarbete