Inlägg från: Kim Possible |Visa alla inlägg
  • Kim Possible

    Så förbannat trött på allt jämställdhetssnack!

    Anonym (också trött) skrev 2015-03-05 13:03:45 följande:

    Jag kan bara hoppas på att vi blir fler och fler som tröttnar på jämställdhetshetsen och allt tvång den medför. Varför måste allt vara 50/50 överallt, räcker det inte att alla har möjlighet att göra vad de vill?


    Vilket tvång medför det för dig att de kvinnor som vill får det lättare att arbeta heltid? Du är fortfarande fri att arbeta deltid genom att söka ett sådant arbete, dessutom fri att så länge du har barn under en viss ålder gå ner från heltid till deltid om du vill, men fortfarande ha kvar heltiden i botten.

    Det är ett stort problem för många kvinnor att de enbart erbjuds deltid inom vissa yrken. Både för de som behöver heltidsarbete för att försörja sig, men även för de som vill fastställa en bra SGi inför ev föräldraledighet  plus vab, och för att ha en bra grund om de någon gång blir sjuka. Det är inom vissa yrken dessutom svårare att få befordran och fortbildning om man enbart har en deltidstjänst, det blir alltså lätt ett ekorrhjul som är svårt att komma ur och vidare från.

    Varför irritera sig på att andra kvinnor vill ha rätten till heltidsarbete? 
  • Kim Possible

    Men jag förstår fortfarande inte hur man kan bli irriterad på att andra kvinnor vill ha rätt att arbeta heltid, hur kan det bli en så stor sten i skon? 

    Visst kan man uppmuntra kvinnor till att inte bara rent slentrianmässigt välja arbeten inom vård och omsorg, utan mer efter intresse, men det förändrar ju inte saken för de som ändå väljer de yrkeskategorierna. Oavsett om de är kvinnor eller män. 

    Förmodligen finns det en hel del män inom vård och äldreomsorg t ex som även de skulle vilja ha en heltidstjänst, men som inte får det. Är det ok att _de_ vill arbeta heltid? 

    Som jag skrev i första inlägget så blir det lätt ett moment 22 med deltidsanställningar. För att få vidareutbildning/fortbildning och kurser så krävs att du har en heltids tillsvidareanställning, det är inget (oftast) som ges till deltidare eller timanställda. Men för att få en heltidsanställning krävs i många fall just att du har de där fortbildningarna och kurserna. Som du då inte får pga att du enbart har en deltidsanställning. Osv osv osv.

  • Kim Possible
    Anonym (Irriterad) skrev 2015-03-06 13:43:14 följande:
    En man som jobbar inom vård och äldreomsorgen ska ha samma villkor som en kvinna med det yrket. Lika jobb ska ha samma betalt. Ville han ha en heltidstjänst så skulle han valt ett annat jobb, precis som alla kvinnor skulle gjort som jobbar med inom hemtjänsten o vården.
    Varför är du emot heltidstjänster inom vård och omsorg? Hur påverkar det dig negativt att de som arbetar där vill ha rätt till heltid? Det är det jag inte riktigt begriper.

    Irriterar du dig på annat fackligt arbete också? 
Svar på tråden Så förbannat trött på allt jämställdhetssnack!