Inlägg från: Mentat |Visa alla inlägg
  • Mentat

    Margot Wallströms diplomatiska fiasko

    Wallström har tyvärr gjort bort sig och vi får väl hoppas att konsekvenserna för svenska jobb och svensk export kan begränsas. Många hyllar Wallström för att hon "vågar stå upp mot diktaturen" men det är en helt annan sak. Det finns nog ingen över huvud taget i fria länder som gillar Saudiarabiens könsapartheid eller deras sharialagar som det är en förolämpning mot den upplysta medeltiden att ge den beteckningen.

    Man kan uttrycka sin kritik och sitt ogillande på olika sätt och Wallström har gått på som en elefant i en porslinsbutik. Det här bör inte vara någon höger-vänsterfråga, jag kan t.ex. inte tänka mig att Jan Eliasson (s) skulle ha hanterat frågan lika taffligt.

  • Mentat
    ölburk2 skrev 2015-03-17 12:32:14 följande:
    Hon har inte gjort bort sig, det är nåt påhitt som skapats i Sverige men som inte kan hittas nånstans utomlands, utom av Saudi då.

    http://www.aftonbladet.se/ledare/ledarkronika/katrinemarcal/article20470055.ab

    Bli nu inte så upprörd var det här kommer ifrån eller vem som skrivit, andas lungt å inse att det är sanningen.
    Aftonbladet försöker, likt många andra, förvandla det till en höger-vänsterfråga. Det menar jag att det inte är, enligt ovan. Om man bara reagerar rent känslomässigt är det förstås jättebra att man protesterar mot Saudiarabiens i många avseenden fullkomligt vedervärdiga lagar.

    De som förlorar jobben i Sverige och de gamla och sjuka som får mindre resurser pga minslade skatteintäkter har nog lättare att hålla sig för skratt och den aspekten måste man som minister också ta hänsyn till. Det är helt enkelt en fråga om hur man hanterar det diplomatiska spelet och Wallström har gjort bort sig ordentligt här,

    Som sagt, Jan Eliasson hade hanterat det här mycket bättre.
  • Mentat
    ölburk2 skrev 2015-03-17 17:57:01 följande:
    Det finns inga som förlorar några jobb, det är det ingen som längre tror, inte nu när folk vet att exporten till Saudi utgör 11 promille av Sveriges totalaexport.

    Det som M å några företag drog igång å förde ett helsikes liv om, har fallit platt stendött till marken.
    Det blev ingen negativ reaktion från omvärlden, tvärtom så har det tagits emot possitivt av många helt oväntade aktörer, bl.a Bloomberg, å det var en verklig högoddsare, nåt som troligen fick både M å företagarna att sätta morgonkaffet i vrångstrupen.
    Ack, så bekvämt att tro att det inte kostar något! Självklart får Wallström beröm från andra håll: Hon har just sagt vad de själva gärna skulle säga och det är vi och inte de som riskerar jobb och exportinkomster!

    Saudiarabien fungerar inte som ett demokratiskt land. Om kungafamiljen vill att landet inte skall göra affärer med svenska företag så ser de helt enkelt till att stoppa handeln med oss, det är inte som i ett fritt land där företagen själva väljer vilka de gör affärer med.

    Klantigt är ordet för Wallströms agerande. Känslomässigt möjligen. Diplomatiskt och statsmannamässigt, absolut inte. Wallström har inte varit vuxen rollen som diplomat helt enkelt. Vi får väl hoppas att hon åtminstone har lärt sig något av debaclet och åtminstone försöker agera med något som liknar litet fingertoppskänsla i framtiden så att hon inte skadar landet mer.

    Löfven hade väl inget annat val än att ge henne utrikesministerposten, det förstår jag också. Däremot hade Eliasson bevisligen varit ett bättre val, rent sakligt.
  • Mentat
    ölburk2 skrev 2015-03-18 12:36:34 följande:

    [Lång, förvirrad, utläggning].


    Tvärtom vore det nog en katastrof för svensk vapenindustri ginge vi med i NATO. Det är såsom neutrala som vi har behövt ha förmågan att tillverka egna vapen och även exportera dem i takt med att de svenska försvarsanslagen har skurits ner.

    Såsom NATO-medlemmar skulle det vara en klar fördel att ha samma vapensystem som övriga medlemmar för att förenkla underhåll och logistik.
  • Mentat
    ölburk2 skrev 2015-03-18 13:39:36 följande:
    Det är en katastrof för Sverige om vi går med i NATO, vi är tillräckligt insyltade med skiten som USA håller på med, å det ska vi förstås göra nåt åt.
    En bra början är att riva upp avtalet mellan CIA/USA å FRA.
    Nu var det tydligen dags att byta ämne. Förståeligt för all del när argumentationen föll ihop.
  • Mentat

    Al-Jazeera har uppenbarligen betydligt bättre kunskaper om diplomati än vad Wallström har.

    Svenska affärsmän får numera inte visum till Saudiarabien: sverigesradio.se/sida/artikel.aspx&artikel=6120967

    Givetvis skadar det här Sverige. Allt för att Wallström inte är vuxen uppdraget som utrikesminister.

  • Mentat

    Jag kan inte tänka mig annat än att du missförstår mig med flit eftersom jag inte tror att du är trögtänkt: Ingen har något till övers för Saudiarabiens könsapartheid och att kalla deras sharialagar för medeltida är att förolämpa en, relativt dem, ljus och upplyst tidsålder.

    Det är inte det saken gäller. Ur artikeln hos SR som jag länkade till framgår att "Samtidigt sluter nu 57 stater upp bakom Saudiarabien i kritiken mot utrikesminister Margot Wallström. Det innebär att nästan hela den muslimska världen är kritisk mot Wallströms uttalanden."

    Det är Wallströms hantering av relationerna till utlandet som är uselt skött. Det är allt mer uppenbart att det har åsamkat Sverige en större skada än man först kunde befara, det är uppenbart för alla utom Bagdad Bob vid det här laget.

  • Mentat

    Tråden handlar alltså om Wallströms icke-existerande diplomatiska förmåga. Jag förstår att du ständigt vill byta ämne men ibland är det faktiskt bättre att bara vara tyst.

    Som jag har visat innan är detta inte en fråga om höger eller vänster. Inte heller lär företagen vara intresserade av försämrade relationer vilka redan är ett faktum, enligt länken till SR som jag gav.

    Wallström har gjort bort sig. Det borde inte vara så svårt att inse och medge. Frågan nu är väl mest om hon skall kunna reparera skadorna eller inte. För att göra det måste hon, och/eller Löfven, först ha en vilja till det.

  • Mentat

    Nu har Wallström klantat sig igen: www.svd.se/nyheter/inrikes/wallstrom-ger-olika-besked-om-ryssland_4433385.svd

    Försvarsministern får gå ut och rätta henne och att han tvingas göra det offentligt är återigen pinsamt för Wallström. Nu är nog inte ryssarna lika snarstuckna som saudierna så konsekvenserna av det här lär inte bli lika allvarliga men det visar återigen att Wallström uttalar sig först och tänker sedan - eller blir rättad i alla fall...

    Nu tror jag inte att Löfven kickar Wallström pga de här misslyckandena men de visar att han borde ha utsett någon annan till utrikesminister. Jan Eliasson hade varit ett mycket bättre namn.

  • Mentat
    FDFMGA skrev 2015-03-25 08:19:20 följande:
    Kul variant. I vanliga fall brukar klacken ha synpunkter på uttagningarna av de egna lagets spelare - men här handlar det om motståndarlagets.

    Det blir liksom en ny variant på den gamla dängan "De spelades bättre boll" men här som "Det talades bättre politik innan Margot Wallström tog vid.

    Tydligen anser man det i Saudiarabien också där Wallströms avgång är målet för den regisserade twitterstormen..

    Med allahs och svenska högerspökens hjälp kanske Per Albin kan grävas upp återuppstånden och allt.

    Sverige skulle kanske förresten behöva en rejäl läderindustri med utrymme för piskexport, naturligtvis då mycket diplomatiska piskor som liksom tyst talar om att de slår borgerligt humant på dem som straffas.
    Jo visst, om jag inte bryr mig ett dugg kan jag luta mig tillbaka och gotta mig åt att Sverige görs till åtlöje och svenska export och svenska jobb tar skada men som jag har sagt många gånger förr i den här tråden: Detta är inte en fråga om höger eller vänster!

    Det är frågan om Wallströms personliga inkompetens, inte en fråga om (s) som helhet. (s) politik kan jag visst kritisera men det är inte ämnet i den här tråden.
Svar på tråden Margot Wallströms diplomatiska fiasko